E shtunë, 23 Shtator, 2023

CATEGORY

Analiza

PASIGURITË TIPIKE BALLKANIKE DHE TRAJETKTORJA E INTEGRIMIT

Jo njëherë janë krijuar situata të turbullta në rajon për shkak të prononcimeve dhe pozicionimeve të caktuara të përfaqësuesve të institucioneve dhe vendeve europiane....

NDRYSHIMET KUSHTETUESE DHE “EVROPA E DY SHPEJTËSIVE”: NJË KRIZË E RE NË HORIZONT

Pas Metodologjisë dhe Komunitetit Politik Evropian, Macron vjen me një ide tjetër, të vjetër: Evropa e dy shpejtësive. Të gjitha këto ide kanë ngadalësuar...

LIKUIDIMI I PRIGOZHINIT DHE MODELI SHOQËROR QË OFROHET SI ALTERNATIVË

Fatkeqësisht, ky model brutal i organizimit shoqëror promovohet si “i suksesshëm” nga disa lëvizje politike edhe në Maqedoninë e Veriut. Putini është lider më...

PAS NAFTËS, VJEN DHIMBJA E KOKËS

Shkruan: Lutfi Dervishi  Ngjarja më e madhe e 500 viteve të fundit, ndodhi sot. Shqipëria zyrtarisht ka njoftuar se në tokën e saj, më saktë...

NJË VËSHTRIM NË KOHË – INTEGRIMI QË ÇINTEGRON!

Një “unifikim përbetues” i bllokut shqiptar karshi opozitës maqedonase se s’do të bashkëqeverisë me një subjekt që në këto momente gjeostrategjike bllokon proceset integruese, mund...

BLLOKADA E VMRO-DPMNE-SË DHE MARRËDHËNIET NDËRETNIKE

Shkruan: Denko Maleski Përbërja komplekse etnike e vendit tonë kërkon kujdes gjatë formulimit, jo vetëm të politikës së brendshme, por edhe ndërkombëtare. Këto ditë si...

PËRKIME, PARADIGMA E SHNDËRRIMEVE TË PËRHERSHME

Meqë brenda kohës kërkojmë ndryshim në jetët tona, meqë kërkojmë një tejkalim kualitativ të përmbajtjeve kulturore, shoqërore dhe institucionale, modelet e ofruara nga Floberi...

RRËFIM FIKTIV

Ky rrëfim është rezultat i fiksionit. Mund të gjendet dhe të haset në variante të ndryshme. Çdo ngjashmëri me vendin tonë është e rastësishme. Shkruan:...

HËM… PËR TË MOS BESUAR, Ç’QASJE NGA JURISTJA E “JUSTINIJAN PRVI”!

Juristja nga “Justinijan prvi” dhe me “përvojë parlamentare”, Karolina Ristova – Aasterud, nuk polemizon sall me Zejdin, por me të gjithë ne – shqiptarët,...

A DO TË MIRATOHEN NDRYSHIMET KUSHTETUESE DHE ÇKA DO TË NDODHË NËSE S’KALOJNË?

Mënyra më e mirë për të parashikuar të ardhmen është ta krijojmë atë. Janë elitat politike, të fuqizuara me votën e qytetarit, ato që...

Latest news