E premte, 19 Korrik, 2024

Fushatë e zbrazët për zgjedhje të rëndësishme

Dhe ndërsa fushata ka mbetur në atë se kush vodhi më shumë, ne po fundosemi gjithnjë e më thellë! Mundësia është që politikanët të qëllojnë me bomba dhe të publikojnë biseda të përgjuara për të ofruar demokraci dhe drejtësi. Sa kemi humbur vlerat nëse bisedat e regjistruara në mënyrë të paligjshme duhet t’i hapin rrugën drejtësisë dhe demokracisë?

Katerina Topalova

Vendi është në krizë! Shëndetësore, politike, sociale … tani më shumë se kurrë na duhet një zgjedhje, në mënyrë që të mund të marrim vendime të rëndësishme dhe të jetojmë më mirë. Në një kohë kur ekziston një fatkeqësi që nuk zgjedh gjininë, moshën, fenë ose partinë, ne duhet të punojmë së bashku më shumë se kurrë.

Por çfarë po ndodh me ne në realitet?

Dy partitë më të mëdha maqedonase nuk kanë të ndalur publikimin e bisedave telefonike të regjistruara ose bisedave nga kafenetë. Adrenalina fillestare që u shfaq pas shpalljes së “bombave” të para të Zaevit është zhdukur. Tashmë është e dhimbshme. Përmes bisedave, bisedave të tregut dhe tregtimit me zëra dhe njerëz, shpërthime dhe kërcënime. Në takimet e sonte me qytetarët, ujqërit, të veshur me lëkurë qengji, mashtrojnë votuesit me një pamje të llojit. Fushata nuk është një konkurs për ide më të mira dhe oferta më të mira për të dalë nga krizat, por është reduktuar në akuza për vjedhje më shumë. Dhe si në gomaricën popullore i thotë ujku-ke veshë të mëdhenj. Zgjedhja është zvogëluar në votimin për të keqen më të vogël, sepse nuk ka asgjë tjetër! Dhe njerëzit janë të zhveshur. Si fizikisht ashtu edhe mentalisht. Kjo ngacmim ka vazhduar me vite! Ata që nuk shpëtuan me kohë u lanë të pësuan një torturë pak më shumë.

Blloku shqiptar është një histori në vetvete. Në një kohë kur shoku im Shenolli dhe fqinji Zoran janë shtrirë në shtrat në Departamentin e Sëmundjeve Infektive dhe luftojnë për ajër, një parti nga blloku shqiptar premton të investojë më shumë në kujdesin shëndetësor, ku shqiptarët trajtohen. A mendoni se do të ishte mirë për Shenolin nëse gjendja e Zoranit përkeqësohet? A mendoni se Shenolli nuk do të kërcejë mbi ju nëse atij  i jepni ilaç ndërsa Zoranit jo? A mendoni se këtij vendi i duhen ndarje të reja?

Ju nuk keni nevojë për një kryeministër shqiptar, keni nevojë për një vizion për një shtet normal. Problemet nuk zgjidhen vetvetiu nëse hapni pikat e reja të nxehta, nëse zhvendoseni me probleme fiktive aty ku nuk janë.

Kjo shoqëri është e uritur për normalitet. Moti kohë jetojmë në kushte anormale.

Të fundit