E premte, 21 Qershor, 2024

DOKUMENT/ REZULTATET E PLOTA TË ANKETËS SË NDI: PARTITË ME TË NJËJTIN REJTING SI NË MARS

Anketa e re e Institutit Demokratik Kombëtar (NDI) e realizuar në mbarë vendin në Maqedoninë e Veriut në fillim të fushatës për zgjedhjet parlamentare të 15 korrikut, tregon se votuesit i japin përparësi zhvillimit ekonomik dhe mbeten të shqetësuar për epideminë me COVID-19, njofton KDP.

Që nga fillimi i epidemisë në mars, opinioni i përgjithshëm i publikut ka prirur të jetë më pesimist, me 44 përqind të të anketuarve që thonë se vendi po lëviz në drejtim të gabuar. Në një studim të mëparshëm të NDI (Mars 2020), 33 përqind e të anketuarve besojnë se vendi po lëviz në drejtim të gabuar. Ekonomia / standardi i jetesës në përgjithësi dhe punësimi, në veçanti, janë prioriteti kryesor për një të tretën e të anketuarve. Një i treta tjetër i jep prioritet luftës kundër korrupsionit dhe reformave të në sundimin e ligjit. Gati një e katërta thonë se COVID-19 është shqetësimi kryesor i tyre.

“Sondazhi pasqyron vazhdimësinë themelore në ndjenjën e publikut që nga epidemia COVID-19, veçanërisht në zhvillimin ekonomik dhe reformat antikorrupsion”, tha drejtori i vendit NDI / Maqedonia e Veriut Robert Scott Heaslet. “Votuesit duartrokasin anëtarësimin në NATO dhe fillimin e paralajmëruar të negociatave të anëtarësimit në BE, por shqetësimet kryesore ekonomike dhe shëndetësore po formësojnë përparësitë e tyre që vijnë në këto zgjedhje.”

Ndjenja e votuesve për dy partitë / koalicionet kryesore – LSDM / Besa dhe VMRO-DPNME – mbeten kryesisht të pandryshuara që nga fillimi i epidemisë COVID-19, me nivele të ngushta konkurruese të mbështetjes publike (9 përqind e votuesve janë të pavendosur). Te partitë shqiptare BDI ka ruajtur rejtingun e njëjtë si në mars – 7.2 përqind, ndërkohë Aleanca për Shqiptarët ka rezultuar me 5.7 përqind mbështetje, apo një ulje prej 0.1 përqind në krahasim me muajin mars.

“Votuesit në Maqedoninë e Veriut kanë një seri përparësish që do të ndikojnë në vendimin që do ta marrin në kutinë e votimit”, tha Robert Benjamin, Drejtor NDI / Qendrore dhe Evropën Lindore. “Në një zgjedhje të ngushtë, ata janë duke vlerësuar udhëheqjen politike dhe politikat e partisë për qeverisjen dhe çështjet ekonomike që kanë më shumë rëndësi për ta.”

Gati 7 në 10 thonë se ka të ngjarë të votojnë. Dyzet e një (41) përqind e të gjithë të anketuarve shprehin shqetësime për mbarëvajtjen demokratike të procesit zgjedhor. Dyzet e gjashtë (46) përqind pretendojnë shqetësime për masat mbrojtëse të shëndetit, por shumë prej tyre janë qartësuar nga protokollet e shpallura të Ministrisë së Shëndetësisë. Pesëdhjetë e gjashtë (56) përqind janë shumë ose disi të shqetësuar që COVID-19 ose dezinformimi i bazuar në zgjedhje mund të ndikojë negativisht në rezultatet e zgjedhjeve.

Ndjenja publike ka qenë e qëndrueshme në lidhje me Marrëveshjen e Prespës 2018, me 58 përqind e mbështesin atë ose e konsiderojnë të nevojshme. Një e treta kundërshton marrëveshjen. Shumicat e forta – me gati 75 përqind – miratojnë anëtarësimin e vendit në NATO dhe anëtarësimin në Bashkimin Evropian.

“Në një kohë të ndërlikuar të sfidave të vështira dhe mundësi premtuese, qytetarët në Maqedoninë e Veriut duan që udhëheqja demokratike të bashkojë vendin dhe qeverisjen e mirë për të çuar përpara reformën”, tha Heaslet.

NDI kreu opinionin publik sy më sy midis 12 dhe 21 qershorit të vitit 2020 me një kampion përfaqësues kombëtar prej 1,213 të anketuarve të moshës 18 vjeç e lart. Sondazhi mbart një diferencë gabimi prej +/- 2.8 pikë përqindje me një nivel besimi 95 përqind. Hulumtimi dhe analiza u kryen nga Team Institute dhe Starr Opinion Research në emër të NDI. Të dhënat e votimit nuk janë parashikuese për rezultatet e zgjedhjeve.

 

Rezultatet e plota të anketës i gjeni KËTU!

Të fundit