E diel, 14 Prill, 2024

VMRO-ja akuzon Zaevin për përfshirje në rastin “Reketi”

Opozita maqedonase ka dorëzuar në Prokurorinë për luftë kundër krimit të organizuar dhe korrupsionit materiale të përgjuara për gjoja përfshirjen e ish-kryeministrit Zoran Zaev, në rastin e njohur si “Reketi”, që ka të bëjë me biznesmenin Orce Kamçev, nga i cili janë marr 1.5 milion euro për të përfituar në një proces tjetër gjyqësor që po zhvillohej kundër tij.

Për këtë vepër penale po gjykohen Bojan Jovanovski, pronar joformal i një televizioni tashmë të mbyllur dhe drejtues i një organizate joqeveritare, me veprimtari po ashtu të dyshimtë, si dhe Katica Janeva, ish-kryeprokurore speciale, që kishte ndërmjetësuar në marrjen e parave.

Opozita dyshon se në këtë rast është përfshirë edhe ish-kryeministri, Zaev por edhe zyrtarë të tjetër që veç janë nën hetime.

“Materialet që kam dorëzuar janë dyshime serioze se ish kryeministri Zoran Zaev, një kohë të gjatë ka pasur njohuri për financimin e organizatës ‘Lidhja Ndërkombëtare’, por edhe për financimin e televizionit 1TV që ishte në pronësi të Bojan Jovanovskit, të akuzuarit kryesor në rastin ‘Reketi’. Që të mos ketë prejudikime do të ishte mirë që ish-kryeministri të ftohet në Prokurorinë Publike dhe të deklarohet lidhur me bisedën që ka zhvilluar, nëse ka pasur apo jo njohuri, apo nëse ka marrë pjesë në financimin e këtij mediumi dhe të kësaj organizate”, ka deklaruar deputeti i VMRO-DPMNE-së, Antonio Milloshoski.

Por, pretendimet e opozitës janë hedhur poshtë nga Lidhja Social Demokrate.

“Nëse janë aq të bindur në gënjeshtrat e tyre, urgjentisht le të dorëzojnë gjithçka në institucionet e ndjekjes dhe nëpërmjet procedurave të publike të shohim dhe dëgjojmë se sa janë të qëndrueshme këto gjoja dëshmi të opozitës. Milloshoski është një kriminel i dëshpëruar dhe me siguri se është i frikësuar nga sundimi i së drejtës dhe sistemi i pavarur i drejtësisë, që po garantohet tani me miratimin e Ligjit për Prokurorinë Publike”, thuhet në reagimin me shkrim të LSDM-së, duke përsëritur qëndrimin e Zoran Zaevit, se ka qenë dhe është i gatshëm të përgjigjet në çdo kohë për gjithçka që ka të bëjë me rastin “Reketi”.

Procesit gjyqësor për këtë rast ka nisur më 3 dhjetor të vitit 2019. Bojan Jovanovski akuzohet për larje parash dhe zhvatje të 1.5 milion eurove. Ai ishte arrestuar në gusht të vitit 2019, derisa po kthehej nga Greqia. E akuzuara tjetër, ish-kryeprokurorja, Katica Janeva akuzohet për “shpërdorim të detyrës zyrtare dhe autorizimit” për të cilën parashihet së paku 3 vjet burg. Ajo akuzohet se përmes Jovanovskit i ka ofruar lehtësira gjyqësore, biznesmenit, Orce Kamçev nga i cili janë marrë parat në kesh.

Ky skandal ka vënë në sprovë gjithë sistemin e drejtësisë pasi ka çuar edhe në shuarjen e Prokurorisë Speciale, e cila ishte themeluar për të hetuar veprat penale të qeverisë së kaluar.

Njohësit e çështjeve politike thonë se institucionet duhet të punojnë me ngulm që ky rast, por edhe shumë të tjera të marrin epilog.

“Maqedonia e Veriut duhet të pastrojë rastet e Prokurorisë Speciale, disa prej të cilave janë shumë të ndërlikuara. Ligjet duhet të vlejnë për të gjithë në mënyrë të barabartë dhe varet nga prokurorët se si do t’i procedojnë këto lëndë. Ato duhet të mbyllen sa më shpejt që të jetë e mundur. Nëse gjyqësori dëshiron të sigurojë drejtësinë kjo edhe mundë të arrihet. Nëse ka një vullnet në gjyqësor, çështjet mund të trajtohen shpejt”, ka deklaruar Sasho Ordanovski, njohës i çështjeve politike.

Të fundit