E mërkurë, 22 Maj, 2024

SI KAFEJA TURKE E SHKATËRROI NJË PERANDORI

Kahve ishte një pije e preferuar e klasës dë lartë, sunduese të Perandorisë Osmane. Por, ata nuk e dinin se kjo pije një ditë do të shpejtonte shkatërrimin e perandorisë.

Autor: SARAH JILANI / The Economist 

Është e njohur si kafe greke për grekët dhe qipriotët, kafe boshnjake për boshnjakët, kafe armene tek armenët, kafe arabe në Arabi dhe kafe turke për turqit, kroatët, shqiptarët dhe serbët. Por në mesin e shekullit të 16-të, ishte thjesht kahve – kafe. Në atë kohë, këta njerëz sundoheshin nga Perandoria Osmane, e cila përfshiu të dashuruarit pas kahve-së nga Evropa Jug-Lindore në Persi. Por deri në vitet e para të shekullit të 19-të, perandoria kishte filluar të thyer. Kahve luajti një rol pak të njohur në shkatërrimin e saj eventual.

Kafeja erdhi në Turqi gjatë mbretërimit të Sulltan Sulejmanit të Madhërishëm. Kur njeriu që ai dërgoi të qeverisë Jemenin hasi në një pije energjike të njohur si kahwah, ai e solli atë në qendrën Osmane në Stamboll, ku u bë një hit i menjëhershëm. Një kahveci usta i pallatit, ose një mjeshtër kafeje, mund të ketë dhjetëra asistentë që e ndihmojnë atë të bluarjen e fasuleve Arabica në një pluhur ekstra të imët të ngjashëm në strukturë me ekspresin e menjëhershëm. Kjo zihet më pas në enë bakri të quajtura cezves. Pija që rezulton – e hidhur, e zezë dhe e mbështjellë me një shtresë të hollë prej gëzofi të krijuar duke e derdhur shpejt – shërbehej në gota prej porcelani të vogla. Për të balancuar shijen e hidhur, legjendën thotë se gruaja e Suleimanit, Hürrem Sultan, e mori kahvenë e saj me një gotë ujë dhe një copë llokumi.

Sidoqoftë, jo të gjithë besuan se Kurani i lejonte muslimanët të pinin këtë pije të re stimuluese. Edhe pse shkrimet islamike nuk e përmendin në mënyrë specifike kafenë, një klerik i rreptë në gjykatën e Sulejmanit lëshoi ​​një fetva kundër pijeve me arsyetimin se konsumimi i çdo gjëje të djegur ishte i ndaluar. Por kjo nuk e ndaloi përdorimin e saj.

Shtëpia e parë e kafesë, ose kahvehane, u themelua në Stamboll në 1555 nga dy tregtarë sirianë. Së shpejti, gati një në gjashtë dyqane në qytet – duke filluar nga madhësia nga kafenetë e lagjeve të vogla deri në qendrat e mëdha të komunitetit – shërbeu kafe. Gradualisht, kahve depërtoi deri në kufijtë e largët të perandorisë.

Shtëpitë e kafesë u dhanë burrat edhe një vend tjetër për t’u mbledhur përveç shtëpive, xhamive apo tregjeve, duke siguruar një vend që ata të shoqërohen, të shkëmbejnë informacione, të argëtojnë – dhe të arsimohen. Anëtarët e mirëfilltë të shoqërisë lexojnë me zë të lartë lajmet e ditës; jeniçerët, anëtarët e një kuadri elitar të trupave osmane, planifikuan akte proteste kundër Sulltanit; zyrtarët diskutuan intrigën e gjykatës; tregtarët shkëmbyen thashethemet e luftës. Dhe shumica analfabetë dëgjuan brenda. Në kafenetë ata u njohën me ide që krijuan telashe për shtetin osman: rebelim, vetëvendosje dhe gabim i fuqisë.

Nuk kaloi shumë kohë kur autoritetet filluan ta konsiderojnë kahvehane si një kërcënim. Disa sulltanë instaluan spiunë në shtëpitë e kafesë për të vlerësuar opinionin publik; të tjerët, si Murad IV, një sulltan i fillimit të shekullit të 18-të, u përpoqën t’i mbyllë ato plotësisht. Por kafenetë ishin shumë fitimprurëse. Kur lëvizjet e zjarrta nacionaliste erdhën në një çiban në të gjithë tokat otomane në shekullin XIX, popullariteti i kafeneve u rrit. Grupet etnike në rajonet evropiane të perandorisë me një shumicë të krishterë ortodokse Lindore filluan të agjitonin për pavarësi. Udhëheqësit nacionalistë planifikuan taktikat e tyre dhe çimentuan aleancat në kafenetë e Selanikut, Sofjes dhe Beogradit. Përpjekjet e tyre të nxitura nga kafeina patën sukses me krijimin e një Greqie të pavarur në 1821, Serbinë në 1835 dhe Bullgarinë në 1878. Mbretërimi i kahve mbaroi.

Kombet e ndryshme shtuan kthesat e nënshkrimit në pije: Grekët e bëjnë atë me mastikë, një rrëshirë bimore; Kroatët me fara karafili; Arabët e injektojnë atë me kardamom dhe e shërbejnë në gota të vogla pa doreza të quajtura finjans. Edhe kur merret sade, ose e thjeshtë, profili i aromës varet nga pjekja; fasulet mesatare deri në të errëta të varietetit turk prodhojnë kafe me një shije tokësore, shënime të tymosura dhe cilësi të trashë. Kur kulloni kupën tuaj, do të shihni kokrra të bukura që veshin pjesën e poshtme.

Efektet goditën shpejt. Perandorë të botës, kini kujdes.

Përktheu dhe përshtati: Ekipi i KDP

Të fundit