E martë, 16 Korrik, 2024

APPLE GJOBITET – I NGADALËSOI MODELET E VJETRA TË IPHONE

Apple është gjobitur me 25 milion euro (27 milion dollarë) për ngadalësimin e qëllimshëm të modeleve më të vjetra të iPhone pa e bërë të qartë për konsumatorët, njofton BBC, pëcjell KDP.

Gjoba u vendos nga DGCCRF, mbikëqyrësi i konkurrencës dhe mashtrimit në Francë, i cili tha se konsumatorët nuk ishin paralajmëruar.

Në vitin 2017, Apple konfirmoi se ngadalësoi disa iPhone, por tha se e bëri këtë vetëm për të “zgjatur jetën” e pajisjeve.

Pse Apple ngadalëson iPhone-et e vjetra?

Shumë klientë kishin dyshuar prej kohësh që Apple ngadalësoi iPhone-et më të vjetra për të inkurajuar njerëzit të azhurnojnë kur u lëshua një i ri.

Në vitin 2017, kompania konfirmoi se bëri të ngadalësojë disa modele të vjetra, por jo për të inkurajuar njerëzit që të blejnë modele të fundit.

Apple tha që bateritë litium-jon në pajisje u bënë më pak të afta për të furnizuar kërkesat aktuale kulmore, pasi ato vjetërohen me kalimin e kohës.

Kjo mund të rezultojë në mbylljen e papritur të një iPhone për të mbrojtur përbërësit e tij elektronikë.

Kështu, ajo lëshoi ​​një azhurnim të softuerit për iPhone 6, iPhone 6s dhe iPhone SE i cili “zbuti” performancën e baterisë.

Praktika u konfirmua pasi një klient i ndau testet e performancës në Reddit, duke sugjeruar që iPhone 6S i tij ishte ngadalësuar ndjeshëm pasi ishte vjetëruar, por papritmas kishte shpejtuar përsëri pasi i ishte zëvendësuar bateria.

Çfarë tha rregullatori?

Regullatori francez tha që pronarët e iPhone “nuk ishin të informuar se instalimi i azhurnimeve të iOS (10.2.1 dhe 11.2) mund të ngadalësonte pajisjet e tyre”.

Si pjesë e marrëveshjes, Apple duhet të publikojë një njoftim në faqen e tij në gjuhën frënge për një muaj.

Autoritetet franceze thonë se Apple “kreu krimin e praktikës mashtruese tregtare me anë të mosveprimit” dhe kishte pranuar të paguante gjobën.

A i ngadalëson Apple ende iPhone-t më të vjetra?

Po. Meqenëse Apple konfirmoi praktikën në vitin 2017, e ka zbatuar atë në disa iPhone të tjerë, përfshirë:

iPhone 6, 6 Plus, 6S, 6S Plus

iPhone SE

iPhone 7 dhe 7 Plus

iPhone 8 dhe 8 Plus iOS 12.1 ose më të lartë

iPhone X që funksionon iOS 12.1 ose më i lartë

iPhone XS, XS Max dhe XR që funksionojnë iOS 13.1 ose më të lartë

Vendosja mundësohet vetëm kur bateria fillon të degradohet, dhe iOS tani ofron informacion më të qartë për konsumatorët se kur është aktivizuar menaxhimi i performancës.

“Efektet e menaxhimit të performancës në këto modele të reja mund të jenë më pak të dukshme për shkak të dizajnit të tyre më të përparuar të pajisjeve kompjuterike dhe softuerëve”, tha Apple. /KDP

Të fundit