E enjte, 30 Maj, 2024

A mund të infektoheni me Coronavirus nga pakot e blera nëpërmjet Aliexpress?

Në një epokë të blerjeve në internet dhe transportit global, shumë njerëz me të drejtë e parashtrojnë këtë pyetje: A jam në rrezik të kap koronavirusin e ri nga një paketë që marr nga Kina nëpërmjet Aliexpress, eBay, Amazon…?

Përgjigjja është JO, sipas Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve, përcjell KDP.

Për shkak të mbijetesës së dobët të këtyre koronaviruseve në sipërfaqe, ka shumë pak gjasa të përhapjes nga produktet ose paketimet që dërgohen me ditë ose javë në temperaturat e ambientit.

“Nuk do të transportohet në një kuti”, thotë për NPR Dr. Michael Ison nga Universiteti Veriperëndimor, i cili studion infeksione virale midis pacientëve me transplant, të cilët kanë dobësuar sistemin imunitar.

Koronaviruset mendohet se kryesisht përhapen nga një person në tjetrin përmes pikave të frymëmarrjes, thonë studiuesit. Dhe, deri më tani, koronavirusi duket se është përhapur vetëm në mesin e njerëzve që ishin në kontakt të ngushtë personal.

Ndërsa ende ka shumë të panjohura për këtë koronavirus të veçantë, ekspertët kanë një sens se çfarë të presin, bazuar në përvojën me sojet e mëparshme që kanë çuar në shpërthim të sëmundjes së rëndë, të tilla si SARS dhe MERS.

“Nuk ka asnjë provë nga ndonjë shpërthim i mëparshëm se dikush ka marrë infeksione  ndonjëherë nga një paketë,” thotë për NPR Elizabeth McGraw, drejtoreshë e Qendrës për Dynamics Sëmundjeve Infektive në Universitetin Shtetëror të Pensilvanisë.

McGraw thotë se ka shumë pak gjasa që virusi të mund të mbijetojë për shumë ditë jashtë ose brenda një kuti kartoni, për shembull, që përmban diçka që një person i infektuar e kishte teshtitur ose trajtuar.

“Ajo që dimë në lidhje me këto viruse është se ato nuk zgjasin shumë në sipërfaqe, dhe kjo është veçanërisht rasti për një sipërfaqe shumë poroze, siç është kartoni”, shpjegon McGraw.

Disa viruse mbijetojnë më gjatë se të tjerët – dhe kushte të tilla si temperatura, lagështia dhe materiali sipërfaqësor mund të ndikojnë për sa kohë jeton një virus, shpjegon Dr. Amesh Adalja, një studiues i vjetër me Qendrën Universitare për Sigurinë Shëndetësore të Johns Hopkins, puna e së cilës përqendrohet në shfaqjen sëmundjet infektive. Por shumë viruse jashtë pritësit prishen brenda disa orësh në mjedisin natyror.

“Kushtet e transportit të shumicës së produkteve do të jenë jo të favorshme që virusi të mbetet i gjallë,” i tha Adalja ekipit të NPR’s Goats and Soda në fillim të kësaj jave.

Me fjalë të tjera, Adalja përfundon: “Unë nuk mendoj se është një rrezik i vërtetë”.

Të fundit