E premte, 19 Korrik, 2024

PAPA FRANÇESKU PARALAJMËRON RREZIKUN NGA INTELIGJENCA ARTIFICIALE

Papa Françesku bëri një paraqitje historike në samitin e Grupit Shtatë (G7) të premten për të folur për të mirat dhe të këqijat e inteligjencës artificiale, ndërsa udhëheqësit e G7 u zotuan gjithashtu të trajtojnë ato që ata thanë se ishin praktika të dëmshme biznesi nga Kina, përcjell KDP.

Kryeministrja italiane Giorgia Meloni, mikpritëse e samitit, ftoi papën dhe krerët e tjerë të shteteve dhe qeverive, duke përfshirë kryeministrin e Indisë dhe mbretin e Jordanisë, në një përpjekje për të treguar se G7 nuk ishte një klub i përmbajtur dhe ekskluziv.

“Ne kurrë nuk do ta pranojmë narrativën që do ‘Perëndimin kundër pjesës tjetër’”, tha Meloni në takim të premten.

Papa, duke mbërritur në një karrocë dhe i përshëndetur ngrohtësisht nga liderët, duke përfshirë presidentin e SHBA-së Joe Biden, pranoi ambivalencën rreth AI, duke thënë se mund të frymëzojë emocione dhe të zgjerojë aksesin në njohuri.

“Megjithatë, në të njëjtën kohë, mund të sjellë me vete një padrejtësi më të madhe midis kombeve të përparuara dhe atyre në zhvillim ose midis klasave shoqërore dominuese dhe të shtypura,” tha 87-vjeçari.

Anëtarët kryesorë të G7 – Shtetet e Bashkuara, Italia, Britania, Franca, Gjermania, Japonia dhe Kanadaja – ishin fokusuar më parë në ndikimin ekonomik të Kinës dhe atë që ata i shohin si tregje të pabalancuara në fusha të tilla si automjetet elektrike, çeliku dhe energjia e rinovueshme.

Deklarata e tyre e samitit, e lëshuar të premten në mbrëmje, theksoi se G7 nuk po përpiqet të dëmtojë Kinën ose të pengojë zhvillimin e saj ekonomik, por “do të vazhdojë të ndërmarrë veprime për të mbrojtur bizneset tona nga praktikat e padrejta, për të barazuar fushën e lojës dhe për të korrigjuar dëmin e vazhdueshëm”.

 

Të fundit