E enjte, 20 Qershor, 2024

MINISTRI I JASHTËM POLAK THOTË SE SHBA DO TË GODASË TRUPAT RUSE NË UKRAINË NËSE RUSIA PËRDOR ARMË BËRTHAMORE

Ministri i Jashtëm polak Radoslav Sikorski tha në një intervistë të botuar më 25 maj se SHBA-të i kanë thënë Rusisë se nëse përdor armë bërthamore, do të ketë një përgjigje amerikane duke përdorur armë konvencionale ndaj forcave ruse në Ukrainë, përcjell KDP raportimin e Kyev Post.

Presidenti rus Vladimir Putin ka bërë vazhdimisht kërcënime bërthamore kundër Ukrainës dhe Perëndimit që nga fillimi i pushtimit në shkallë të plotë në shkurt 2022. Kërcënimet nuk kanë arritur të materializohen dhe Rusia vazhdon të bëjë luftën e saj të plotë pa arsenalin e saj bërthamor.

“Amerikanët u kanë thënë rusëve se nëse shpërtheni një armë bërthamore, edhe nëse ajo nuk vret askënd, ne do të godasim të gjitha objektivat (pozicionet) tuaja në Ukrainë me armë konvencionale, do t’i shkatërrojmë të gjitha”, tha Sikorski.

Sikorski shtoi se si Kina ashtu edhe India e kanë paralajmëruar Rusinë të mos përdorë armë bërthamore.

“Dhe nuk është lojë e fëmijëve, sepse nëse kjo tabu (për përdorimin e armëve bërthamore) do të shkelej, si tabuja e mosndryshimit të kufijve me forcë, Kina e di që Japonia dhe Koreja (Jug) do të bëheshin bërthamore, dhe nuk e do atë.”

Sikorski tha gjithashtu se ai mbështet përfundimin e kufizimeve në përdorimin e armëve perëndimore nga ana e Ukrainës për të goditur objektivat në Rusi, duke i bërë jehonë komenteve të ngjashme të bëra kohët e fundit nga Sekretari i Përgjithshëm i NATO-s Jens Stoltenberg, Sekretari i Shtetit të SHBA-së Antony Blinken dhe ligjvënës kryesorë amerikanë.

Ndërsa Polonia ka rritur shpenzimet e saj ushtarake në 4% të PBB-së së saj, Sikorski tha se ka ende më shumë punë për të bërë dhe shumë vende të tjera evropiane nuk kanë arritur ende.

Para luftës në shkallë të plotë të Rusisë, Polonia i përqendronte kryesisht shpenzimet e saj të mbrojtjes në teknologjinë e avancuar të armëve, tha Sikorski.

“Ne vetëm tani po rizbulojmë se në fakt ju nevojiten vetëm miliona predha. Ju gjithashtu keni nevojë për vëllime të mëdha materialesh të teknologjisë së ulët.”

“Është e qartë se Evropa ka mbetur prapa, ku mbrojtja dhe baza teknologjike dhe industriale e BE-së vuan nga mosinvestimet për vite të tëra”, shtoi ai.

Të fundit