E premte, 21 Qershor, 2024

PAPA FRANÇESKU SHPALL SHENJTOR TË RIUN CARLO ACUTIS

Një adoleshent i lindur në Londër – aftësia e të cilit në përhapjen e mësimeve të kishës katolike në internet bëri që ai të quhej “ndikuesi i Zotit” – është shpallur shenjtor, përcjell KDP.

Carlo Acutis vdiq në vitin 2006, në moshën 15-vjeçare, që do të thotë se ai është mijëvjeçari i parë – një person i lindur në fillim të viteve 1980 deri në fund të viteve 1990 – që po shenjtërohet.

Ai ndjek Papa Françeskun që i atribuon atij një mrekulli të dytë.

Ai përfshinte shërimin e studentit të universitetit në Firence, i cili kishte gjakderdhje në tru pas traumës së kokës.

Carlo Acutis ishte lumturuar – hapi i parë drejt shenjtërimit – në vitin 2020, pasi iu atribuua mrekullia e tij e parë – duke shëruar një fëmijë brazilian nga një sëmundje e lindur që prek pankreasin e tij.

Mrekullia e dytë u miratua nga Papa pas një takimi me departamentin e shenjtërimit të Vatikanit.

Carlo Acutis vdiq në Monza, në Itali, pasi u diagnostikua me leuçemi, pasi kishte kaluar pjesën më të madhe të fëmijërisë në vend.

Trupi i tij u zhvendos në Assisi një vit pas vdekjes së tij dhe aktualisht ndodhet në ekspozitë të plotë së bashku me relike të tjera të lidhura me të.

Përveç krijimit të faqeve të internetit për famullinë dhe shkollën e tij, ai u bë i njohur për hapjen e një faqe interneti që kërkonte të dokumentonte çdo mrekulli eukaristike të raportuar, e cila u hap disa ditë para vdekjes së tij.

Pseudonimi i Acutis, “influencer i Zotit”, i është atribuar pas vdekjes së tij për shkak të kësaj pune.

Faqja e tij e internetit tani është përkthyer në disa gjuhë të ndryshme dhe është përdorur si bazë për një ekspozitë që ka udhëtuar nëpër botë.

Jeta e tij mbahet mend edhe në MB, ku në vitin 2020, Kryepeshkopi i Birminghamit themeloi Famullinë e të Bekuarit Carlo Acutis duke përfshirë kishat në Wolverhampton dhe Wombourne.

Dhe ka një statujë të shenjtorit që së shpejti do të bëhet në Carfin Grotto, një faltore katolike romake në Motherwell.

Mrekullitë zakonisht hetohen dhe vlerësohen gjatë një periudhe disa mujore, me një person që kualifikohet për shenjtërim pasi të ketë dy në emër.

Që diçka të konsiderohet një mrekulli, zakonisht kërkon një veprim që shihet se është përtej asaj që është e mundur në natyrë – si për shembull përmes shërimit të papritur të një personi që konsiderohet si afër vdekjes.

Personi më i fundit që u shpall shenjtor ishte Maria Antonia de Paz y Figueroa, e njohur gjithashtu si Mama Antula, një motër fetare e shekullit të 18-të që u bë shenjtorja e parë femër e Argjentinës.

Të fundit