E premte, 21 Qershor, 2024

FITIMI NGA ASETET E NGRIRA RUSE T’I JEPET UKRAINËS: PLANI AMERIKAN QË FRIKËSON EVROPËN

Ndërsa ministrat e financave të G7 takohen, qeveritë kanë frikë se do të pranojnë propozimin e Uashingtonit për t’i dhënë Ukrainës një kredi të madhe, raporton Politoco, përcjell KDP.

Vendet evropiane vetëm pa dëshirë do të pranojnë përpjekjen e SHBA-së për të përdorur fitimet nga asetet e ngrira ruse për t’i dhënë një kredi të madhe Ukrainës.

Ndërsa ministrat e financave të grupit G7 të ekonomive të përparuara rifillojnë takimin në Itali të shtunën, kryeqytetet më të fuqishme të BE-së po kërkojnë garanci nga SHBA se Evropa nuk do të përballojë kostot e asaj që ata e shohin si projektin e përkëdhelur të Uashingtonit.

Për muaj të tërë, SHBA-ja ka shtyrë aleatët e saj evropianë që të gjejnë mënyra alternative për të mbledhur para për Kievin, mes frikës se fondet ekzistuese për vendin e shkatërruar nga lufta do të mbarojnë që në fillim të vitit të ardhshëm.

Edhe pse tani ka sinjale të forta se Evropa do të pajtohet me një propozim të udhëhequr nga SHBA për të përdorur të ardhurat e ardhshme nga fondet për të lëshuar një kredi prej 50 miliardë eurosh për Ukrainën, vende si Franca dhe Gjermania kanë frikë se taksapaguesit e tyre do të jenë në rrezik nëse Kievi nuk mund të shlyejë kredinë pas përfundimit të luftës.

“Ne ende duhet të kuptojmë opsionet e ndryshme,” tha ministri gjerman i financave, Christian Lindner. “Duhet të vlerësojmë pasojat ekonomike, ligjore, ndaj është herët për të qenë konkret për disa nga elementët e një instrumenti të tillë.”

Asetet shtetërore ruse u ngrinë në Evropë menjëherë pasi presidenti Vladimir Putin pushtoi Ukrainën në shkurt 2022. Që atëherë ata janë investuar dhe kanë fituar interes. Pas disa muajsh grindjeje, SHBA-ja zvogëloi planin e saj fillestar për të sekuestruar plotësisht asetet dhe në vend të kësaj të përdorte interesin si levë për një kredi.

Të fundit