E enjte, 20 Qershor, 2024

NIS INTEGRIMI GRADUAL NË BE: NJË SHTYTJE PËR BALLKANIN PERËNDIMOR

Mbajtja e momentit të zgjerimit të BE-së mund të arrihet edhe nëpërmjet shtytjes së shoqërisë civile për të sjellë përfitime për Ballkanin Perëndimor përmes integrimit gradual.

20 vjet pas pranimit të Sllovenisë në BE, Komiteti Ekonomik dhe Social Evropian (EESC) mblodhi liderët politikë dhe të shoqërisë civile në Lubjanë për të shënuar këtë përvjetor simbolik, duke nënvizuar përfitimet themelore të anëtarësimit në BE dhe duke riafirmuar se e ardhmja e Ballkanit Perëndimor rajoni shtrihet në Bashkimin Evropian.

Duke folur në konferencë, Presidenti i EESC, Oliver Röpke, theksoi mbështetjen e vazhdueshme të EESC-së për integrimin gradual të rajonit të Ballkanit Perëndimor në Bashkimin Evropian, duke shpallur ‘Samitin e Zgjerimit të Shoqërisë Civile’ në Bruksel më 19 shtator.

Zgjerimi ka rezultuar të jetë një nga mjetet më të suksesshme në konsolidimin e paqes, stabilitetit dhe prosperitetit të Bashkimit.

Duke folur në konferencë, presidentit Oliver Röpke iu bashkuan ministrja sllovene e Punëve të Jashtme, Tanja Fajon, Ministri slloven i Punës, Luka Mesec dhe Sekretarja e Përgjithshme e Këshillit të Bashkëpunimit Rajonal, Majlinda Bregu.

“Sllovenia është një histori suksesi e zgjerimit të BE-së dhe ky është mesazhi që dua të ndaj me partnerët tanë të Ballkanit Perëndimor: rruga evropiane është një rrugë drejt një të ardhmeje më të mirë. Unë besoj në integrimin gradual dhe në sjelljen e përfitimeve të anëtarësimit në BE tani, ne kemi nevojë për rezultate të prekshme, jo fjalë boshe. Vendi i Ballkanit Perëndimor është në BE. Deri atëherë familja jonë e BE-së nuk është e plotë. Ju mund të mbështeteni tek EESC që të vazhdojë të bëjë pjesën e saj duke organizuar një “Samit të Zgjerimit të Shoqërisë Civile” në shtator”, tha Röpke.

Majlinda Bregu, Sekretarja e Përgjithshme e Këshillit të Bashkëpunimit Rajonal (RCC) duke folur për reformat e nevojshme në rajon, theksoi: “Nën peshën e krizave të ndryshme të njëpasnjëshme, “këmbët e ftohta” të BE-së u përballën shpesh me lodhjen e reformave të rajonit tonë dhe shënime jo bindëse të reformave, duke krijuar shumë qarqe vicioze në vend të virtyteve. Derisa të materializohen aspiratat e rreth 18 milionë qytetarëve për një Bashkim më të fortë – me Ballkanin Perëndimor të vendosur fort dhe potencialin për t’u bërë më i madh – Tregu i Përbashkët Rajonal po e afron rajonin më afër dhe me Tregun e përbashkët të BE-së, ndjekja e shpejtë e konvergjencës shumë të nevojshme midis Ballkanit Perëndimor dhe BE-së. Këtu RCC po e vendos fokusin e saj të pandarë”.

Tanja Fajon, Ministre e Punëve të Jashtme sllovene tha: “Vlerat evropiane, në të cilat duhet të mbështetemi gjithmonë, solidariteti që mbretëron në BE, sundimi i ligjit dhe një jetë përgjithësisht më e mirë për të gjithë, janë ato që sjell anëtarësimi në Bashkimin Evropian. Besoj se në situatën aktuale gjeopolitike ne kemi nevojë për njëri-tjetrin më shumë se kurrë për këtë proces, ne kemi nevojë që shoqëria civile të bëjë presion mbi politikën dhe qeveria të ecë në drejtimin e afrimit me BE-në.”

Luka Mesec, Ministri slloven i Punës, Familjes, Çështjeve Sociale dhe Shanseve të Barabarta i Sllovenisë, tha: “Sllovenia dhe vendet e Ballkanit Perëndimor kanë një histori të gjatë të përbashkët. Ne ishim pjesë e të njëjtit vend për një pjesë të mirë të shekullit të kaluar. Kjo është arsyeja pse unë nuk mund ta imagjinoj të ardhmen në asnjë mënyrë tjetër përveç se ne të jetojmë përsëri së bashku, shtëpia jonë e përbashkët është Bashkimi Evropian, kështu që unë do të punoj së bashku me qeverinë sllovene – pjesë e së cilës jam edhe unë – për të lehtësuar anëtarësimin e vendeve të BE-së. Ballkani Perëndimor në Bashkimin Evropian”.

Si institucioni i parë i BE-së, EESC ka vendosur të integrojë gradualisht vendet kandidate për në BE në punën e saj, duke përfshirë partnerët e Ballkanit Perëndimor, përmes iniciativës së saj “Anëtarë kandidatë për zgjerim”. Që nga shkurti, 146 përfaqësues nga këto vende mund të punojnë së bashku me anëtarët e EESC-së në hartimin e opinioneve për çështje që kanë rëndësi për ta, si politika e kohezionit, tregu i vetëm dhe sundimi i ligjit.

Si hap tjetër, EESC do të organizojë një “Samit të Zgjerimit të Shoqërisë Civile” më 19 shtator, duke ftuar të gjitha vendet kandidate të marrin pjesë në seancën plenare të EESC-së, për herë të parë ndonjëherë.

 

Të fundit