E diel, 26 Maj, 2024

FT: PROBLEMI SOFJE-SHKUP MUND TË PËRKEQËSOHET

Fërkimi midis Bullgarisë dhe Maqedonisë së Veriut mund të marrë një kthesë për keq, shkruan gazeta prestigjioze Financial Times, përcjell KDP.

Gazeta thotë se ndryshimet në qeverinë në Maqedoninë e Veriut dhe Bullgari mund të rrezikojnë integrimin evropian.

“Muaj pas muaji, fqinjësia e Evropës duket se bëhet më e rrezikshme – një pikë e ilustruar nga sulmet ushtarake nga Irani dhe Izraeli në territorin e njëri-tjetrit dhe nga lufta e dëshpëruar e Ukrainës për të zmbrapsur pushtuesit rusë. Edhe në oborrin e pasmë të Ballkanit të BE-së, problemet po shtohen’, shkruan FT.

Autori përqendrohet në një problem ballkanik që, sipas tij, merr shumë pak vëmendje: tensionet midis Bullgarisë, një anëtare e BE-së, dhe Maqedonisë së Veriut, e cila shpreson të bashkohet me klubin 27-vendesh.

Ai vlerëson se kjo është një shenjë e keqe për ambicien e BE-së për të zgjeruar anëtarësimin e saj në Evropën Lindore dhe Juglindore.

Maqedonia e Veriut, shkruan FT, është një nga gjashtë anëtarët potencialë të Ballkanit të BE-së, të tjerët janë Shqipëria, Bosnja, Kosova, Mali i Zi dhe Serbia, Gjeorgjia, Moldavia dhe Ukraina janë në të njëjtën radhë për hyrje, dhe Turqia është gjithashtu një kandidate – edhe pse më shumë në letër sesa në realitet.

Rasti i Maqedonisë së Veriut spikat për shkak të një vendimi dritëshkurtër të marrë nga BE-ja në korrik 2022, kur më në fund i dha dritën jeshile fillimit të bisedimeve të anëtarësimit me Shkupin (vendi fillimisht u bë kandidat në 2005).

Në thelb, BE tha se Maqedonia e Veriut nuk mund të anëtarësohet nëse nuk plotëson një sërë kërkesash rigoroze nga Bullgaria, fqinji i saj, në lidhje me gjuhën, identitetin kombëtar dhe historinë – çështje në të cilat të dy vendet kanë një marrëdhënie të gjatë dhe të ndërlikuar.

Cilat janë pasojat?

“Një hap i kërkuar nga Maqedonia e Veriut është që ajo duhet të ndryshojë kushtetutën e saj për të përmendur bullgarët si një nga “popujt përbërës” të vendit. Kjo është një pyetje mjaft e madhe, duke qenë se Bullgaria nuk e njeh gjuhën maqedonase (duke e konsideruar atë si një degë të bullgarishtes) apo ekzistencën e një pakice maqedonase në Bullgari”, shkruan FT.

Megjithatë, sipas gazetës, qeveria aktuale e Maqedonisë së Veriut u përkul para presionit për të bërë ndryshimin, sepse ajo është e prirur për t’u bashkuar me BE. Megjithatë, ndryshimet nuk kanë kaluar sepse qeverisë i mungon një shumicë parlamentare mjaft e madhe.

“Tani gjërat janë vendosur të marrin një kthesë për keq. Maqedonia e Veriut do të mbajë zgjedhjet presidenciale të mërkurën. Nëse asnjë kandidat nuk fiton plotësisht, një raund i dytë do të mbahet më 8 maj, që përkon me zgjedhjet parlamentare.Nuk bëj asnjë parashikim për garën presidenciale, e cila do të luftohet ngushtë. Por duket se zgjedhjet parlamentare do të fitohen nga partia e djathtë nacionaliste VMRO-DPMNE, e cila kundërshton me vendosmëri ndryshimin kushtetues”, shkruan FT.

Ndërkohë, Bullgaria do të mbajë zgjedhjet parlamentare më 9 qershor – votimi i gjashtë i tillë në tre vjet.

“Mund të mos ketë fitues të plotë, por kryesuesja në sondazhet e opinionit është partia konservatore Gerb e ish-kryeministrit Bojko Borisov. Është e sigurt se çdo qeveri e udhëhequr nga Borisov do të mbajë një qëndrim të ashpër për nevojën për të ndryshuar kushtetutën e Maqedonisë së Veriut’, shkruan FT.

Fitorja e VMRO-DPMNE-së nacionaliste vë në pikëpyetje eurointegrimin për shkak të mospëlqimint ndaj Marrëveshjes së Prespës 2019 me Greqinë. Sipas kësaj marrëveshjeje, ish-Republika Jugosllave e Maqedonisë ra dakord të ndryshojë emrin e saj në Maqedoninë e Veriut, me qëllim që të zbusë frikën greke për pretendimet nga Shkupi mbi territorin dhe identitetin kulturor grek.

Marrëveshja e Prespës shënoi një moment të rrallë progresi në trajtimin e problemeve historikisht të ngarkuara të Ballkanit. Por, siç e shohim me Bullgarinë dhe Maqedoninë e Veriut – për të mos përmendur Serbinë dhe Kosovën, apo Bosnjën – ekziston një rrezik gjithnjë i pranishëm që mosmarrëveshjet e rajonit mbi identitetin, trashëgiminë dhe gjuhën të bëhen më të vështira, jo më të lehta për t’u zgjidhur.

Korrupcioni dhe mungesa e reformave, sipas FT, janë një tjetër problem serioz. Për BE-në, vështirësia është se, pasi pranoi Bullgarinë në vitin 2007, zbuloi se i mungonte fuqia për të çrrënjosur korrupsionin. Nuk e ndihmoi që ish-kancelarja gjermane Angela Merkel e konsideroi Borisovin si një aleat të dobishëm nga e njëjta familje e partive politike të qendrës së djathtë.

Ndërsa BE shqyrton se si të promovojë projektin e saj të zgjerimit, një gjë është e sigurt: disa qeveri do të pyesin nëse është e mençur të pranohen vendet me korrupsion endemik, kur mësimi nga rasti i Bullgarisë është se anëtarësimi në fakt lejoi që problemi të acarohej.

Së bashku me rritjen e mundshme të fërkimeve midis Bullgarisë dhe Maqedonisë së Veriut, kjo lë një lëmsh të tmerrshëm në pjatën e BE-së për të zgjidhur.

Të fundit