E mërkurë, 12 Qershor, 2024

PUTINI NË KRIZË, S’KA MJAFTUESHËM ANIJE: DEKRET URGJENT PRODHIMI

Vladimir Putin ka urdhëruar kryeministrin e tij të krijojë një plan për ndërtimin e anijeve për dekadën e ardhshme brenda dy muajve, pasi një nga zyrtarët e tij u ankua sesi sanksionet perëndimore kishin penguar ndërtimin e një flote të madhe civile shkruan Newsweek, përcjell KDP.

Sanksionet e udhëhequra nga perëndimi, të vendosura që nga pushtimi i plotë i Ukrainës nga Putini, kanë përfshirë shkurtimin e furnizimit me teknologji të huaj thelbësore për ushtrinë ruse, si dhe për sektorët e saj të industrisë dhe prodhimit.

Kreu i Agjencisë Ruse të Peshkimit, Ilija Shestakov, i tha Putinit javën e kaluar se vetëm 22 nga 105 anije peshkimi të planifikuara në një program shtetëror ishin ndërtuar deri më tani, sepse sanksionet kishin mbytur furnizimin e teknologjive perëndimore “të përdorura në mënyrë aktive”.

Instituti Qendror i Kërkimeve “Kurs”, tha se 84 për qind e anijeve ruse në ndërtim në fund të vitit të kaluar mund të mos dorëzoheshin dhe 28 nga 49 anijet e planifikuara për dorëzim në vitin e ardhshëm kishin nevojë për ridizajnim, raportoi gazeta qeveritare ruse Rossiyskaya Gazeta.

Ndërsa një urdhër i publikuar në faqen e internetit të Kremlinit më 10 prill, që nuk përmend drejtpërdrejt sanksionet perëndimore, thotë se një plan duhet të sigurojë konkurrencën financiare dhe teknike të anijeve të ndërtuara në kantieret ruse, “përfshirë masat për të siguruar zhvillimin dhe prodhimin e komponentëve më të rëndësishme të anijes”.

Putin ka urdhëruar gjithashtu “zhvillimin e kapaciteteve prodhuese të organizatave të angazhuara në ndërtimin dhe riparimin e anijeve” dhe një mënyrë për ta financuar këtë nëpërmjet normave preferenciale të interesit për kreditë dhe paratë nga Fondi Kombëtar i Mirëqenies së Rusisë (NWF).

Putini ka ngarkuar që atëherë kryeministrin e tij, Mikhail Mishustin dhe zyrtarët e tij për të krijuar planin deri më 15 qershor. Dekreti nuk përmend drejtpërdrejt anijet e destinuara për pushtimin e tij në Ukrainë, pas një serie sulmesh ukrainase në Flotën e Detit të Zi, e cila ka zhveshur Aftësitë detare të Moskës.

Industria ruse e ndërtimit të anijeve dhe aftësitë detare janë goditur nga pengesa të tjera muajt e fundit. Në dhjetor, media ruse raportoi se kantieri i anijeve Admiralty në kantierin e Shën Petersburgut, i cili ndërton anije për flotën ruse të Detit të Zi, është përballur me një ulje të prodhimit dhe financimit.

Sanksionet perëndimore e kanë detyruar kompaninë të kërkojë furnizues alternativë pajisjesh dhe të ridizajnojë porositë për dy peshkarekë peshkimi.

Ndërkohë sanksionet e SHBA-së që synojnë shitjet e naftës ruse, kanë frikësuar blerësit perëndimorë të eksportit më të madh të vendit.

 

Të fundit