E enjte, 30 Maj, 2024

SHPORTA E KONSUMATORIT – NJË MIJË EURO

Vlera e shportës minimale të sindikatave në muajin mars është rritur krahasuar me muajin shkurt rritur për 1.522 denarë, përcjell KDP.

Llogaritjet e fundit të Unionit të Lidhjes së Maqedonisë (LSM) tregojnë se vlera e shportës minimale sindikaliste për muajin mars po i afrohet 1000 euroshit dhe tani është 58.998 denarë.

Më së shumti janë rritur çmimet e ushqimeve dhe pijeve. Në muajin mars, një familjeje i nevojiteshin së paku 22.681 denarë për ushqim. Për krahasim, në muajin shkurt janë llogaritur se nevojiten 21.219 denarë, që tregon se shpenzimet janë rritur për 1.462 denarë.

Sipas LSM, nga dhjetori 2023 deri në mars 2024, vetëm shpenzimet për ushqim dhe pije janë rritur për gati 2000 denarë, ose për 9,41 për qind.

Situata është edhe më e vështirë për ata që nuk kanë çatinë e tyre mbi kokë. Me banesën e marrë me qira prej 60 metrash katrorë për muajin mars, shporta sindikale arrin mbi 74 mijë denarë.

Vlera e shportës minimale ndihmëse ka qenë në rritje të vazhdueshme që nga fillimi i vitit, më konkretisht në muajin mars, ku rritja është më e theksuar në sektorin e ushqimeve dhe pijeve. LSM thekson se tregtarët nuk e dëgjuan apelin dhe në mënyrë të pajustifikueshme “vetëm në interes të rritjes së fitimeve të tyre”, rritën jashtëzakonisht shumë çmimet e produkteve ushqimore, gjë që rezulton në praktika të padrejta të tregtarëve, dhe çon në varfërimin e punëtorëve dhe qytetarët, veçanërisht pas përfundimit të masës së çmimeve të ngrira.

Rritja e çmimeve kontribuon në humbjen e fuqisë blerëse të qytetarëve. Prandaj, nga LSM thonë se me rritjen e re të pagës minimale nga marsi i vitit 2024, e cila sipas llogaritjeve do të jetë rreth 22.567 denarë, nuk do të ketë efekt pozitiv në standardin e qytetarëve.

“LSM propozoi shtrirjen e masës për kufizimin e çmimeve në drejtim të mbrojtjes së standardit jetësor të punëtorëve dhe qytetarëve, veçanërisht sepse e dinim që babëzia dhe fitimi i shefave do të ishte arsyeja e rritjes së pajustifikuar të çmimeve në dëm të punëtorëve dhe qytetarëve dhe kjo është diçka që nuk guxon të lejohet. U bëjmë thirrje punëtorëve dhe qytetarëve që së bashku me LSM-në të shprehin pakënaqësinë e tyre në një protestë dhe të na bashkohen, sepse është momenti kur duhet të jenë të zhurmshëm”, thanë nga LSM.

Të fundit