E mërkurë, 12 Qershor, 2024

BP DHE BE: MIDIS PRITJES DHE SHPRESËS

Pavarësisht progresit të bërë nga disa vende të Ballkanit Perëndimor, si Maqedonia e Veriut dhe Shqipëria, sfidat mbeten kur bëhet fjalë për anëtarësimin në BE, duke përfshirë çështjet e pazgjidhura si dialogu Beograd-Prishtinë dhe nevoja për reforma strukturore, analizon Euronews, përcjell KDP.

Politika e zgjerimit të BE-së për Ballkanin Perëndimor – ishte tema kryesore e bisedës në një debat të organizuar nga Fondacioni Helen për Politikë Evropiane dhe të Jashtme (ELIAMEP) dhe Forumi Strategjik i Bled (BSF) në Athinë.

Angazhimi i qeverisë së re të Malit të Zi për të përafruar me standardet e BE-së e bën atë shtimin më të mundshëm të ardhshëm në bllok.

Për të filluar negociatat e anëtarësimit, vendet kandidate duhet së pari të zbatojnë reformat që korrespondojnë me kapitujt e “acquis” të BE-së – një koleksion i të drejtave dhe detyrimeve të përbashkëta që përbëjnë trupin e ligjit të BE-së, të inkorporuar në sistemet ligjore të shteteve anëtare të BE-së.

Aktualisht ka 35 kapituj në acquis të BE-së – Mali i Zi ka hapur 33 prej tyre për rishikim, por ka mbyllur vetëm tre.

Por qeveria e re e vendit ka energji të freskët dhe është e përkushtuar ndaj integrimit evropian, tha për Euronews Ministrja e Çështjeve Evropiane, Maida Gorsevic.

“Në 100 ditët e para të qeverisjes kemi treguar se kemi pasur një dialog të hapur, jo vetëm me shumicën politike, por edhe me opozitën për kursin evropian”, tha Gorsheviq. “Pra, kjo është diçka që na inkurajon në këtë mënyrë, kjo është një mundësi që ne e shfrytëzojmë si dhe mesazhet inkurajuese që marrim nga Brukseli, Komisioni Evropian dhe të gjithë partnerët tanë evropianë.”

Pavarësisht progresit të bërë nga disa vende të Ballkanit Perëndimor, si Maqedonia e Veriut dhe Shqipëria, sfidat mbeten, duke përfshirë çështjet e pazgjidhura si Dialogu Beograd-Prishtinë dhe nevojën për reforma strukturore.

Zëvendëskryeministri i Kosovës i ngarkuar me integrimin evropian, Besnik Bislimi, tha për Euronews se vendi i tij u përball me më shumë pengesa se të tjerët, gjë që e vështirësoi përballjen me pranimin në BE.

“Ne ende po luftojmë me njohjen nga pesë anëtarë të BE-së dhe jemi ende në procesin e dialogut. Por ne kemi pak kontroll mbi rezultatin e këtij procesi,” tha Bislimi.

Ndërsa ka mbështetje për zgjerimin nga politikanët evropianë, me iniciativa të tilla si Plani i Ri i Zhvillimit për Ballkanin Perëndimor, pyetjet mbeten rreth drejtimit të procesit.

“Nëse e zgjasim dhe e zgjasim pafundësisht në të ardhmen, atëherë do të përfundojmë me të njëjtat realitete që kemi sot, pra me rajonin e Ballkanit Perëndimor jashtë Bashkimit Evropian, dhe nuk jam i sigurt nëse në afat të gjatë BE-ja, jo vetëm Ballkani Perëndimor, por BE-ja mund ta përballojë këtë”, tha zëvendësministri i Çështjeve Evropiane të Sllovenisë, Marko Stuçin.

Komisioni Evropian ka rekomanduar fillimin e bisedimeve të pranimit në BE me Bosnjën dhe Hercegovinën, tetë vjet pasi vendi i Ballkanit Perëndimor aplikoi për t’u bashkuar me bllokun. Drita jeshile për bisedimet e pranimit ka të ngjarë të vijë në Samitin e BE-së të kësaj jave.

Të fundit