E mërkurë, 12 Qershor, 2024

PUTINI ‘FITON’ ZGJEDHJET E MANIPULUARA RUSE ME 87 PËRQIND TË VOTAVE

Rezultatet paraprake tregojnë një fitore të madhe për Vladimir Putin, por mijëra protestojnë në qendrat e votimit dhe ambasadat ruse në mbarë botën, raporton Politico, përcjell KDP.

Vladimir Putin forcoi kontrollin e tij mbi pushtetin, duke pretenduar një mandat tjetër gjashtëvjeçar si president rus pas një zgjedhjeje të shtrembëruar brutalisht në të cilat të gjithë sfiduesit seriozë u zhdukën përpara se të fillonte votimi.

Me 50 për qind të votave të numëruara, numri i Putinit arriti në 87.3 për qind të votave, njoftuan zyrtarët zgjedhorë. Pjesëmarrja ishte 73.33 për qind, sipas shifrave të fundit nga autoritetet ruse.

Fitorja e Putinit nuk ishte kurrë në dyshim, por kjo është pjesa më e madhe e votave që ai ka marrë në secilën nga pesë fitoret e tij presidenciale që nga e para në vitin 2000. Në moshën 71-vjeçare, ai është tashmë lideri rus që ka shërbyer më gjatë që nga koha kur Josef Stalin mund të vazhdonte mundi atë rekord. Një festë zyrtare është planifikuar për të hënën.

Duke folur pas shpalljes së rezultateve të hershme, Putin u zotua se do ta çojë Rusinë drejt fitores në arritjen e qëllimeve të tij, duke thënë se “askush në histori nuk ka pasur kurrë sukses” në shtypjen e vullnetit të rusëve. “Ata dështuan tani dhe do të dështojnë në të ardhmen,” tha ai.

Rezultati më shumë se përmbushi objektivin e një fitoreje dërrmuese për të mbështetur pretendimin e Putinit se rusët mbështesin me gjithë zemër liderin e tyre dhe pushtimin e tij në Ukrainë. Tre ditët e votimit ishin një ushtrim në mobilizimin pro-Putin dhe një provë e besnikërisë për aparatin shtetëror të Rusisë.

Nikolai Petrov nga grupi i ekspertëve për punët e jashtme Chatham House në Londër tha se rezultati e bëri Rusinë një “autokraci totalisht të konsoliduar”.

Fushata zgjedhore, e cila pa tre kandidatë të tjerë që nuk kritikuan presidentin, u la në hije nga vdekja muajin e kaluar e kundërshtarit kryesor të Putinit, Alexei Navalny.

Edhe me Navalny jashtë rrugës, Putini nuk po rrezikonte. Në dy ditët e para të votimit, mijëra punonjës të sektorit publik, studentë dhe punëtorë nga korporatat ruse u detyruan të votonin.

Pjesëmarrja u monitorua nga menaxhmenti – punonjësve të shërbimit civil iu kërkua të raportonin pasi të kishin votuar. Në disa rajone, ata madje pritej të sillnin të afërm dhe të ndanin vendndodhjet e tyre gjeografike me mbikëqyrësit nëpërmjet një aplikacioni të krijuar posaçërisht.

Të fundit