E shtunë, 22 Qershor, 2024

AUTORI KHALED HOSSEINI PËR NDALIMIN E LIBRAVE NË SHBA: “KJO I TRADHTON STUDENTËT”

Khaled Hosseini, një nga autorët kryesorë në botë, ka kritikuar ndalimet e librave në Florida dhe gjetkë në SHBA si një tradhti ndaj studentëve dhe të drejtës së tyre për një arsimim të mirë, përcjell KDP.

Sipas një raporti të PEN America të lëshuar në fund të vitit të kaluar, shkollat ​​publike amerikane kishin rreth 5,894 ndalime të librave nga korriku 2021 deri në qershor 2023, 40% e të cilave në Florida. Shpesh, autorët, librat e të cilëve janë në shënjestër janë “femra, njerëz me ngjyrë dhe/ose individë LGBTQ+”, tha PEN.

“Ndalimi i librave nuk i mbron studentët, mendoj se i tradhton ata”, tha Hosseini për The Guardian në një intervistë.

Hosseini e krahasoi tendencën në SHBA për ndalimin e librave – e nxitur kryesisht nga konservatorët socialë dhe republikanët – me ngritjen e regjimeve autoritare në Evropë në vitet 1930. “Ky është shekulli i 21-të; Mendova se kjo ndodhi në Evropë në vitet 1930”, tha Hosseini, duke iu referuar rritjes së vazhdueshme të censurës letrare.

Ai më tej shtoi: “Është jetike të jetosh në një demokraci ku studentët të ekspozohen ndaj ideve, të lejohen të mendojnë në mënyrë kritike dhe të dëgjojnë zëra që nuk janë të tyret. Ata duhet të mësojnë se do ta ndajnë botën me njerëz që nuk duken si ata dhe që tingëllojnë si ata. Librat janë një kanal i mrekullueshëm për këtë.”

Një bord shkolle në Brevard, Florida, kohët e fundit votoi për të mbajtur në raftet e veta romanin e Hosseinit “The Kite Runner”.

Romani i Hosseini, i cili tregon historinë e një djali të ri që u rrit në Kabulin e viteve 1970, kaloi dy vjet në listën e bestsellerëve të New York Times përpara se të shiste mbi 8 milionë kopje në mbarë botën. I vendosur në sfondin e Afganistanit të shkatërruar nga lufta, ai gërmon në tema komplekse si miqësia, tradhtia dhe tensioni familjar.

Në vitin shkollor 2021-2022, ishte një nga librat më të ndaluar në SHBA.

Gjatë muajve të fundit, The Kite Runner i është bashkuar një liste në rritje të titujve “në shqyrtim” ose të sfiduar nga bordet e shkollave në mbarë vendin.

Rreth 40 libra ende presin shqyrtim zyrtar në qarkun e Brevardit. E ardhmja e tyre si pjesë e kurrikulës shkollore, apo edhe aksesi i tyre për studentët që dëshirojnë të marrin një kopje, varet nga rezultati i komitetit të përzgjedhjes së distriktit.

Hosseini u paralajmërua në janar se libri i tij po kontestohej nga një komitet i bordit të shkollës në Florida dhe u këshillua t’u shkruante atyre drejtpërdrejt.

Lajmi nuk ishte befasi; një grup i djathtë për të drejtat e prindërve, paraqiti një kundërshtim për The Kite Runner në 2022. Ata thanë se libri, së bashku me titujt e tjerë më të shitur, përmbante përmbajtje seksuale, retorikë “ndarëse racore” dhe kritika ndaj krishterimit, gjë që e bëri atë të papërshtatshëm për studentët.

Hosseini vendosi që një letër ishte mënyra më e mirë për të bindur bordin e shkollës që të rivlerësonte vendimin e tyre dhe të avokonte për përfshirjen e vazhdueshme të librit të tij.

Si baba vetë, Hosseini e pranoi impulsin prindëror për të mbrojtur fëmijët. Por, ai beson me vendosmëri se shumica dërrmuese e nxënësve të shkollave të mesme janë shumë më të sofistikuar se sa u japin atyre meritën këta prindër që kryesojnë ndalesat.

Librat e ndaluar si The Kite Runner, thotë ai, mund të sfidojnë në mënyrë të përshtatshme dhe konstruktive studentët në SHBA dhe më gjerë.

“Librat na hapin botën; janë një dhuratë e pallogaritshme, e pamatshme”, shtoi ai.

“Lexoni gjërat me të cilat jeni dakord dhe gjërat që nuk jeni – shpresoj që kjo pjesë e pakëndshme që po kalojmë është një reflektim i një momenti politik dhe do të kalojë.”

Të fundit