E shtunë, 22 Qershor, 2024

GRUEVSKI, STAVREVSKI DHE 13 ISH-FUNKSIONARË AKUZOHEN PËR PASTRIM PARASH

Prokuroria Themelore Publike (PPO) ka ngritur padi kundër pesë personave dhe gjashtë kompanive për rastin Feniks. Ata akuzohen për pastrim parash, raporton REL, përcjell KDP.

Sipas aktakuzës, i pandehuri i parë, nga gjysma e dytë e vitit 2008 deri në fund të vitit 2022 në Shkup, me qëllim të fshehjes se posedon dhe disponon me para nga vepër penale dhe se me to krijon të hyra të reja, si organizatori, krijoi një grup që merret me pastrimin e parave.

Në qershor, kur u hap hetimi, u tha se bëhet fjalë për keqpërdorimin e parave për ndërtimin e monumenteve më të mëdha të Shkupit 2014, projekt i qeverisë së udhëhequr nga Nikolla Gruevski nga VMRO-DPMNE, i cili ndryshoi pamjen e qendra e Shkupit.

Luftëtari mbi kalë, përmendoret e Dame Gruev-it, Goce Dellçevit, Nikolla Karev-it, Metodija Andonov-Cento-s, Car Samoil-it, Car Justinian-it, Mbledhja e parë e ASNOM-it dhe monumenti i themeluesve të VMRO-së dhe luanëve janë përfshirë në hetimin “Feniks” të Prokurorisë Publike Themelore për Ndjekjen e Krimit të Organizuar dhe Korrupsionit.

Me hapjen e hetimeve u tha se mbi 16 milionë euro para të shtetit i janë transferuar komunës Qendër, e cila në periudhën 2007-2013 ka lidhur kontrata me fonderitë italiane të monumenteve, të cilat, nga ana tjetër, kanë kryer nënkontraktorët e tyre të realizojnë punën për shumë më pak para.

I dyshuari i parë është ish-kryeministri i arratisur, Nikolla Gruevski, i dyshuari i dytë është ish-ministri i financave, Zoran Stavreski, ndërsa në listën e gjatë të të dyshuarve janë ish-ministrja e kulturës, Elizabeta Kançeska-Milevska, ish-kryetarët e komunës Qendër, Vladimir Todoroviq dhe Violeta Alarova, pastaj ish-kryetari i Këshillit të komunës, Vladimir Zdraev e të tjerë.

Sipas aktakuzës, si pjesë e grupit kanë vepruar edhe kompanitë e akuzuara, të cilat kanë pasur lidhje me kapitalin, personelin dhe financiarisht. Në pesë nga gjashtë kompanitë, i pandehuri i parë ishte pronari, bashkëpronar ose menaxheri i vërtetë.

Anëtarët e grupit kanë punuar edhe me bashkëpunëtorë dhe kompani të tjera vendase dhe të huaja. Ata synonin që paratë e fituara përmes veprimeve të paligjshme t’i sjellin në financat publike, transaksionet e pagesave dhe ekonominë në Maqedoninë e Veriut dhe t’i përziejnë me të ardhura të ligjshme, të cilat më tej do të krijojnë të ardhura të reja nga veprat kriminale. Një pjesë e parave u lëshuan drejtpërdrejt në vend, dhe një pjesë u kthye në Maqedoninë e Veriut përmes vendeve të tjera.

“Më pas, me konvertimin e këtyre fondeve është fshehur origjina e tyre dhe janë vënë në qarkullim për fitimin e pronësisë brenda dhe jashtë vendit dhe janë shndërruar në një lloj tjetër pasurie apo të drejte pronësie, me qëllim fshehjen e mëtejshme të vendndodhjes, lëvizjes apo lëvizjes së tyre, thuhet në njoftimin zyrtar.

Tre nga të pandehurit janë dënuar me arrest shtëpiak. Sipas dëshmive të deritanishme, grupi operonte nëpërmjet krijimit të shoqërive jashtë vendit, realizimit të transaksioneve bankare nga dhe drejt vendeve të huaja dhe blerjes së pronave jashtë vendit. Prokuroria thotë se nëse të pandehurit do të arratisen, do të kenë mundësi materiale, financiare dhe logjistike për të qëndruar për një kohë të gjatë të padisponueshme për organet e rendit ose për të shmangur plotësisht përgjegjësinë penale. Për këtë, tre personave iu vazhdua paraburgimi shtëpiak, ndërsa njërit iu ofrua masa e kujdesit, përkatësisht paraqitja në Gjykatë një herë në javë.

E gjithë prona e të dyshuarve, si hoteli, lokalet afariste, njësitë e banimit dhe objektet e tjera të paluajtshme dhe të luajtshme, të identifikuara gjatë procedurës, janë ngrirë përkohësisht dhe do të propozohet konfiskimi i tyre.

Të fundit