E enjte, 20 Qershor, 2024

DREJTËSIA NË RMV: E DHUNOI DHE FILMOI NJË 15-VJEÇARJE, GJYKATA E LË TË LIRË

Një 26-vjeçar nga Velesi, i cili ndodhej në paraburgim, është liruar edhe pse po gjykohet për “trafikim me fëmijë”. Ndërkohë që Prokuroria vërteton se me anë të kërcënimit ka mundësuar dhunimin dhe filmimin e të miturës 15-vjeçare, Gjykata e Apelit e ka lënë të lirë nga paraburgimit, shkruan portali Skopje1, përcjell KDP.

Një garanci prej 70 mijë eurosh që la i dyshuari ka mjaftuar për Apelin se ai nuk do të arratiset. Avokati i viktimës paralajmëron se vajza ndihet e pasigurt dhe nuk sheh asnjë justifikim në vendimin e Apelit. Për lirimin e tij nga paraburgimi, fillimisht Apeli ka nxjerrë një vendim ku thuhet se shtetasi nga Velesi nuk mund të ndikojë te dëshmitarët. Tashmë me garancinë i sjellin edhe një zgjidhje që nuk i shpëton dot.

“Për sa i përket pyetjeve të drejtuara në lidhje me rastin, sqarojmë se në rastin konkret, masa e paraburgimit është vendosur vetëm për shkak të rrezikut të arratisjes sipas nenit 165 paragrafi 1 pika 1 të K.Penal dhe jo për shkak të ndikimi i dëshmitarëve ose përsëritja e krimit. Ndryshe, ndaj të akuzuarve është caktuar masa e paraburgimit, nga 26 janari 2023. Masa e garancisë është një nga masat për të siguruar praninë e të akuzuarit. Në këtë fazë të shqyrtimit kryesor, këshilli vlerësoi se garancia e ofruar ka qenë e mjaftueshme në bazë dhe në shumë për të siguruar praninë e të akuzuarve”, kanë thënë nga Apeli për “Skopje1”.

Lirimi i solli frikë shtesë vajzës së mitur, tregon për “Skopje1” avokatja e saj Natasha Boshkova. Ajo pretendon se nuk ka pasur praktikë të anulimit të paraburgimit për një krim të tillë. Ai shton se nuk sheh asnjë arsyetim për këtë vendim.

“Përvoja ime e mëparshme në raste të ngjashme ku ka aktakuzë për këtë lloj vepre, nuk ka pasur praktikë për heqjen e paraburgimit gjatë procedurës. Nëse gjykata e shkallës së parë ka vendosur që mund të ndikojë mbi dëshmitarët, mendoj se është ende e mundur, kështu që nuk e shoh justifikimin që tani, në këtë fazë të procedurës, nuk mund të ndikojë mbi dëshmitarët. Nuk e kam parë vendimin dhe në çfarë kushtesh është liruar personi, di vetëm që është anuluar. Besoj se në këtë fazë të procedurës, në të cilën kemi arritur, nuk ka asnjë pikë kthese që ndikon në gjykatën e shkallës së dytë që të thotë se nuk mund të ketë ndikim te dëshmitarët, nëse më parë kjo ka qenë bazë për caktimin e masës së paraburgimit“, tregon avokatja Boshkova për “Skopje1”.

Vajza, e cila, sipas Prokurorisë, është shfrytëzuar seksualisht, dhe personi nga Velesi tashmë i liruar, e ka joshur dhe shantazhuar me materiale pornografike. Avokati shton se lirimi i të akuzuarit të parë do të ndikojë në sigurinë e saj.

“Sa i përket viktimës, ajo ndihet e pasigurt gjatë gjithë kohës. Aho thjesht pret përfundimin e procedurës. Pra, lënia e mëtejshme e personit të lirë, besoj se do të ndikojë më tej negativisht në sigurinë dhe ndjenjën e saj të sigurisë. Ajo nuk është më e mbrojtur, ishte më parë. Ai jeton në shtëpinë e tij, funksionon sipas rrethanave”.

Çështja është në fazën e gjykimit dhe ka pasur deklarime të fajësisë. Kështu një tjetër person nga Velesi (27) mori dy vjet burg për përdhunimin e vajzës. Nga Velesi akuzohen 14 persona.

Në janar të këtij viti, prokuroria për ndjekjen e krimit të organizuar dhe korrupsionit ka njoftuar rastin. Në njoftim thuhet se i dyshuari i parë, njëzet e pesë vjeçar nga Velesi, nga fundi i dhjetorit 2021 dhe gjatë vitit 2022, duke përdorur kërcënime ndaj fëmijës viktimë, i ka mundësuar të dyshuarve të tjerë dhe personave tjerë NN që të kryejnë akte seksuale me viktimën – përmes aktiviteteve seksuale, shfrytëzimit seksual dhe pornografisë.

 

 

Të fundit