E shtunë, 13 Korrik, 2024

INTERVISTË, HRISTIAN MICKOVSKI: ALEANCAT PËR SHQIPTARËT GABOI QË NGRIU MARRËDHËNIET ME PARTINË MË TË MADHE POLITIKE NË VEND

Lideri i opozitës maqedonase, Hristijan Mickovski, thotë se qeveria nuk ka legjitimitet për të udhëhequr vendin, prandaj, sipas tij, janë të nevojshme zgjedhjet e parakohshme parlamentare. Trazirat e brendshme në parti, sidomos në marrëdhëniet me kryetaren e Qytetit të Shkupit, Danela Arsovska, Mickovski i konsideron folklor, ndërsa paralajmëron mbështetje për projektin e një Shkupi modern. Ai i konsideron korrekte marrëdhëniet me partitë shqiptare dhe thotë se vendimi i AA-së për ngrirjen e marrëdhënieve me VMRO-DPMNE-në nuk është vendim shumë i mençur.

 

Intervistoi: Seladin Xhezairi

KDPOLITIK: Z. Mickovski, çfarë po ndodh mes jush dhe partisë suaj dhe kryetares së Shkupit, Danela Arsovska? Ajo nuk ka qenë kandidate e VMRO-DPMNE-së, por ka pasur mbështetjen tuaj në zgjedhjet e fundit.

Mickovski: Unë e kam komentuar këtë rast, por këtu do të shtoj një fjali: edhe atëherë, tani dhe në të ardhmen nëse shoh një koncept për një Shkup modern, do ta mbështes. Uroj që Danela Arsovska të jetë kryetare e mirë, siç e kemi qenë ne të mirë kur e mbështetëm që ajo të bëhet kryetare komune. Ne do të vazhdojmë të jemi të mirë për shkupjanët përderisa të realizohen konceptet për një Shkup modern dhe në këtë drejtim do ta ketë mbështetjen tonë. Sepse është një koncept vërtet i mirë në të cilin kemi edhe firmën tonë. Pra, i uroj vetëm suksese në punën e saj dhe t’i përmbahet kornizës për Shkupin modern. Gjithçka tjetër është folklor.

 

KDPOLITIK: Ka mendime se këto zhvillime në VMRO-DPMNE janë rezultat i përpjekjeve të partive qeveritare për të arritur shumicën e nevojshme për ndryshime kushtetuese për të zbatuar Propozimin Francez.

Mickovski: Çdo katër vjet më zëvendëson dikush, dhe unë dhe VMRO-DPMNE po forcohemi gjithnjë e më shumë. Dhe jemi më të shumtë, më të pajisur dhe të bashkuar. I uroj gjithë të mirat atyre njerëzve sepse është e krishterë të kesh një mendim të mirë, mbi të gjitha. E kam gjurmuar rrugën time si person dhe si lider i VMRO-DPMNE-së dhe më në fund e shoh fundin, fundin e shoh qartë kur do të hapim faqen e dytë të aktivitetit tim politik. Dhe pikërisht atëherë do ta udhëheqim vendin dhe do ta çojmë drejt reformave dhe do të kthejmë shpresën. Kushdo që vlerëson të ketë një mendim tjetër është mendimi i tij, dhe kjo është ajo që është. Por në këto katër vite jam mësuar të nënçmojnë, të shpifin, të më kërcënojnë mua dhe familjen time, të më shajnë. Dhe kjo nuk është mirë. Nuk është mirë sepse është një helm që mban brenda dhe nuk e lë të ndikojë në hapat e mi. Unë nuk veproj emocionalisht, veproj në mënyrë shumë racionale, strategjike dhe korrekte dhe kështu do të vazhdoj të veproj edhe në të ardhmen. Dhe të gjithë të tjerëve u uroj mbi të gjitha shëndet të mirë.

 

KDPOLITIK: Cila është taktika e partisë suaj për të detyruar qeverinë të pranojë zgjedhje të parakohshme? Keni paralajmëruar se do të dilni në rrugë kurse qeveria thotë se do të shkojë deri në fund të mandatit.

Mickovski: Qeveria thotë se do ta shtyjë veten deri në fund të mandatit, ne vlerësojmë se është mirë që të kemi zgjedhje të parakohshme, është e shëndoshë. Të njëjtën gjë e vlerëson edhe pjesa më e madhe e qytetarëve, prej të cilëve ne nxjerrim legjitimitetin. Ne jemi parti popullore dhe nëse populli thotë se kjo qeverisje nuk bën, e thonë edhe një numër i madh i simpatizantëve të LSDM-së dhe BDI-së, dhe performanca e qeverisë është katastrofike, atëherë është e logjikshme që ne të përdorim të gjitha mjetet demokratike që të vijmë deri në ato zgjedhje. Natyrisht, për të treguar se nga çfarë materiali jemi bërë, se atë që po flasim tani do ta kuptojmë më vonë. Prandaj mendoj se në Maqedoni nuk ka vend për zhgënjime shtesë.

 

KDPOLITIK: A do të këmbëngulni në kërkesën për referendum për Marrëveshjen me Bullgarinë tani që edhe Levica ka nisur një nismë të ngjashme?

Mickovski: Nga sa dëgjova si spekulime në opinion, çështja e Levicës nuk i referohet Marrëveshjes me Bullgarinë. Por le të presim që iniciativa e saj të arrijë në Parlament, pastaj do të shprehim qëndrimin tonë.

 

KDPOLITIK: Ju keni deklaruar se nëse amendamentet kushtetuese miratohen sipas Propozimit Francez, do të tërhiqeni nga politika.

Mickowski: Po, ashtu është. E dhashë edhe një shpjegim. Unë ende vlerësoj që tani në këtë moment nuk është mirë. Shpjegimet e pushtetarëve dhe të Stevo Pendarovskit se “së pari duhet të hapet Kushtetuta, kështu që nëse ka kërkesa tendencioze nga historianët bullgarë në Komision, do të tërhiqemi nga negociatat”. Nuk funksionon kështu. Këto janë gjëra të pakuptimta dhe fëmijërore. Njerëzit seriozë bëjnë një strategji serioze dhe e zbatojnë atë strategji. Prandaj them se tani nuk është mirë të hapet ajo derë sepse kështu u hapim derën shumë problemeve, që nga pikëpamja historike do të nënkuptonte retushimin e së vërtetës historike nga Sofja. Ne nuk duhet të lejojmë që fëmijët tanë të mësojnë një histori të rreme, të privohen nga e drejta e tyre për vetëvendosje, për identitetin e tyre të ndërtuar ndër shekuj. E dini, një është kombi dhe tjetër është populli. Ne nuk mund t’i heqim të drejtën popullit maqedonas sepse kemi politikanë të korruptuar, të cilët nënshkruajnë të gjitha llojet e marrëveshjeve për të fshehur krimin dhe korrupsionin e tyre. Nuk është zgjidhje, nuk është evropiane.

 

KDPOLITIK: Po sikur mazhoranca qeveritare të forcohet me deputetë të partisë suaj?

Micskovski: Unë thashë – nëse kjo ndodh në këtë mandat të Kuvendit, do të largohem nga politika. Kjo do të thotë se kam bërë një skauting të keq, nuk i kam vlerësuar mirë njerëzit. Kur drejton një parti politike është logjike të jesh i rrethuar nga njerëz që ndajnë një matricë dhe ide politike identike. Brenda mund të kesh pikëpamje të ndryshme, mendime të ndryshme për një çështje. Por nuk është një çështje për të cilën mund të keni mendime të ndryshme dhe të jeni pjesë e së njëjtës strukturë politike. Mund të debatojmë nëse jemi për taksë të sheshtë, për 8 për qind, 10 për qind, a jemi apo jo për fond pensional privat, a na duhet autostrada Prilep-Manastir apo autostrada Gostivar-Kërçovë, d.m.th. një çështje tjetër. Por për një çështje kaq thelbësore, në strukturën ku unë jam president dhe ata njerëz që janë pranë meje, që janë deputetë, nuk mund të kemi një mendim tjetër. Kjo do të thotë se unë nuk kam qenë i suksesshëm dhe si i tillë nuk do të mund t’u kërkoja llogari të tjerëve që të jenë të suksesshëm. Kjo do të ishte hipokrite.

KDPOLITIK: Cilat janë raportet me partitë politike të shqiptarëve etnikë? Para disa muajve arritët të bënit bashkë Aleancën për Shqiptarët, BESA-n dhe Alternativën për të arritur shumicën e nevojshme në Parlament, por prania e Levicës në atë përbërje ngjalli shumë polemika.

Mickovski: Nuk ishim ne, por dikush tjetër ishte iniciator i atij takimi. Mirëpo, thelbi ishte që qeveria të bjerë dhe ne si VMRO-DPMNE e mbështetëm këtë. Fakti që më pas është u rrëmbye një deputet është diçka tjetër. Ne kemi një marrëdhënie korrekte me të gjitha (partitë shqiptare) në atë fushë ku bashkëpunojmë.

 

KDPOLITIK: Por, ushtruesi i detyrës së liderit të Aleancës për Shqiptarët, Arben Taravari, tha këto ditë se marrëdhëniet me VMRO-DPMNE-në janë të ngrira për shkak të ngjarjeve që kanë ndodhur në dhe rreth qytetit të Shkupit.

Mickovski: Ju thashë, ne kemi marrëdhënie korrekte ndërpartiake në kuadër të funksionimit normal. Nëse ata mendojnë se janë të ngrirë, atëherë mirë, ky është mendimi i tyre. Mendoj se nuk është mirë të ngrihen marrëdhëniet mes asnjë partie politike, pavarësisht nëse janë pushtet apo opozitë. Ne jemi faktorë të jetës politike dhe nuk është mirë të kemi marrëdhënie të ngrira me asnjë parti politike. Nëse vërtet kanë marrë një vendim të tillë, i inkurajoj që t’i shkrijnë ato marrëdhënie sepse VMRO-DPMNE është megjithatë partia më e madhe politike në qytetin e Shkupit, por edhe në Kuvend, me grupin më të madh parlamentar. Nuk është e përshtatshme politikisht që një parti më e vogël politike të ngrijë marrëdhëniet me partinë më të madhe politike. Është vendim dhe politikë e tyre autonome, ndaj nuk kam çfarë të shtoj.

 

KDPOLITIK: A pritet të shkoni me ndonjë nga partitë politike të shqiptarëve etnikë me koalicion parazgjedhor? Një koalicion i tillë ka pasur edhe në vitin 2020 mes LSDM-së dhe BESËS, ndërsa në Tetovë në zgjedhjet e fundit për këshillin komunal keni qenë në koalicion me BESËN.

Mickovski: Gjithçka është e mundur. Unë kurrë nuk përjashtoj asgjë në politikë. Kjo është gjithashtu e mundur. Natyrisht, nëse bashkohemi rreth një platforme. Ne duhet të kemi një qasje qytetare ndaj problemeve në shtëpi. Duhet të kemi një konsensus social për problemet në shtëpi. Nëse ne nuk i zgjidhim ato probleme, askush tjetër nuk do t’i zgjidhë ato për ne. Pra, çdo parti politike – qoftë ajo shqiptare, maqedonase, turke… – nëse bashkohemi rreth një projekti, një reforme sociale që do të sjellë shpresë, ne jemi gati të flasim dhe – pse jo.

KDPOLITIK: Vlerësohet se me ardhjen tuaj në krye të VMRO-DPMNE-së, ajo retorikë antishqiptare disi u zhduk, por megjithatë herë pas here dëgjoni refrene që ju kujtojnë VMRO-në e vjetër në raport me shqiptarët etnikë?

Mickowski: Nuk do të thosha. Unë nuk mendoj kështu. Retorika duhet të fokusohet në zgjidhjen e problemeve me konsensus social. As unë dhe as dikush nga kryesia nuk kemi lejuar që Maqedonia të etnizohet. Fatkeqësisht, ka parti politike që e bëjnë këtë dhe kjo nuk është mirë sepse nuk sjell përparim, nuk sjell të ardhme. Nuk më kujtohet se për çfarë po flisni, se ka tinguj të tillë, të paktën nuk kam dëgjuar diçka të tillë. Po, nga një parti në pushtet e shqiptarëve, kam dëgjuar fjalë negative për maqedonasit, për kaurët, për VMRO-DPMNE-në… që nuk është mirë. Dhe për fat të keq këta njerëz mbeten të pandëshkuar.

Të fundit