E shtunë, 25 Maj, 2024

GOOGLE, FACEBOOK DHE TWITTER DUHET TË TRAJTOJNË “DEEPFAKES” OSE RREZIKOJNË GJOBA NGA BE

Google, Facebook, Twitter dhe kompanitë e tjera të teknologjisë do të duhet të marrin masa për të kundërshtuar falsifikimet e thella dhe llogarive në platformat e tyre ose rrezikojnë gjoba të mëdha. Ky paralajmërim vjen pas një përditësimi të Kodit të Praktikës së Bashkimit Evropian sipas në një dokument të BE-së, të parë nga Reuters.

Përgatiti: Agon Neziri

Komisioni Evropian pritet të publikojë kodin e përditësuar të praktikës mbi dezinformimin të enjten si pjesë e goditjes së tij kundër lajmeve të rreme.

I prezantuar në vitin 2018, kodi vullnetar tani do të bëhet një skemë bashkërregullimi, me përgjegjësi të ndarë midis rregullatorëve dhe nënshkruesve të kodit.

Kodi i përditësuar parashikon shembuj të sjelljes manipuluese, siç janë falsifikimet e rreme dhe akauntet (llogaritë) e rreme, të cilat nënshkruesit do të duhet të trajtojnë.

Nënshkruesit përkatës do të miratojnë, përforcojnë dhe zbatojnë politika të qarta në lidhje me sjelljet dhe praktikat e palejueshme manipuluese në shërbimet e tyre, bazuar në provat më të fundit mbi sjelljet dhe taktikat, teknikat dhe procedurat (TTP) të përdorura nga aktorët keqdashës”, thuhet në dokument.

Kodi do të lidhet gjithashtu me rregullat e reja të ashpra të BE-së të njohura si Akti i Shërbimeve Digjitale (DSA) i rënë dakord nga Bashkimi Evropian, nga 27 vende në fillim të këtij viti, i cili ka një sesion për luftimin e dezinformimit.

Në fakt, kompanitë që nuk arrijnë të përmbushin detyrimet e tyre sipas kodit mund të përballen me gjoba deri në 6% të xhiros së tyre globale bazuar në rregullat e DSA. Ata kanë gjashtë muaj kohë për të zbatuar masat e tyre pasi të kenë nënshkruar kodin.

Nënshkruesit do të duhet gjithashtu të marrin masa për të trajtuar reklamat që përmbajnë dezinformata dhe të ofrojnë më shumë transparencë në reklamat politike.

“DSA ofron një shtyllë ligjore për Kodin e Praktikës kundër dezinformimit — duke përfshirë sanksione të rënda bindëse,” i tha Reuters-it në një deklaratë shefi i industrisë së BE-së Thierry Breton, i cili po drejton goditjen e BE-së ndaj dezinformimit.

Nënkryetarja e Komisionit Vera Jourova tha se pushtimi rus i Ukrainës, të cilin e para e quan një operacion special, mbështeti disa nga ndryshimet në kod.

“Pasi Kodi të jetë funksional, ne do të jemi më të përgatitur për të trajtuar dezinformatat, që vijnë edhe nga Rusia”, tha ajo në një deklaratë.

 

 

Të fundit