E enjte, 30 Maj, 2024

FOKUS: KËTA JANË KROATËT QË ÇUAN NË BURG NËNKRYETARIN E LSDM-SË

Danijel Ivanagic, drejtor shumëvjeçar i Poliklinikës “Vita” të Varazhdinit dhe ndërmjetësi Denis Fuduriç, i cili dikur përmendej në kuadër të akuzës për abuzim në privatizimin e “Hotels Zadar”, janë kroatët që morën afër 1 milion euro nga Qeveria, sekretar i përgjithshëm i së cilës ishte nënkryetari i LSDM-së, Muhamed Zekiri, përcjell KDP hulumtimin e javores në gjuhën maqedonase Fokus.

Zekiri, i cili është kumbar i ish-kryrministrit Zoran Zaev, ka dy ditë që është në paraburgim për shkak se ka prokuruar studimin e fizibilitetit për transformimin e “Postës së Maqedonisë” në 4 sy, që sipas Prokurorisë Publike është bërë në procedurë të kundërligjshme.

Kompania konsulente “Interholding”, e cila ka fituar mjetet, sipas Regjistrit Qendror është themeluar në vend në mesin e muajit prill, ose vetëm një muaj para se të merrte pagesën e parë nga Qeveria në vlerë prej mbi 140 mijë eurosh.

Sipas të dhënave nga databaza “Open Finance”, në periudhën nga maji deri në dhjetor të vitit të kaluar, Qeveria kësaj kompanie i ka transferuar gjithsej 58 milionë denarë ose 942 mijë euro, me transaksionin e fundit prej mbi 17 milionë denarë ose 278,5 mijë euro është pagesa më e madhe e vetme.

Ndryshe, menaxher dhe partner pakicë i “Interholding” është shtetasi kroat Danijel Ivanagic, ndërsa pronar dominues është kompania kroate “Interfinance”, e cila sipas Regjistrit Tregtar kroat është në pronësi të Denis Fuduric, me emrin e të cilit disa kompani. janë të lidhura.

Sipas mediave kroate, ndërmjetësi Fuduric është përmendur dikur në kontekstin e akuzës për abuzim gjatë privatizimit të kompanisë “Hotels Zadar”, ndërsa Net.hr së fundmi ka njoftuar se “Interfinance” e tij ka arritur të fitojë një proces gjyqësor të gjatë pas së cilës shteti duhet të paguajë mbi 13 milionë kuna sepse Agjencia e Mbikëqyrjes së Shërbimeve Financiare më parë i kishte hequr licencën e punës.

Sa i përket partnerit minoritar të Interholding – Ivanagic, ai është një menaxher i përgjithshëm për një kohë të gjatë i poliklinikës “Vita” në Varazhdin, ish-drejtor financiar i koncernit mediatik Europress Holding nën udhëheqjen e Ninoslav Pavic, dhe gjithashtu ishte menaxher në “Zagreb Banka”.

Siç bëhet e ditur, “Interholding” i Ivanagiq dhe Fuduric ka përgatitur një studim fizibiliteti për transformimin e “Posta e Maqedonisë”, i cili, sipas informacioneve të Fokus, tashmë ua ka prezantuar ministrave në Qeveri dhe e ka dorëzuar në “Postë”. Mirëpo, prokuroria mendon se ky studim nuk duhej të lidhej në katër sy, por duhej të kalonte në një tender ndërkombëtar.

Të fundit