E diel, 23 Qershor, 2024

SË SHPEJTI EDHE VAKSINA KUNDËR KANCERIT

Shkencëtarët janë të gatshëm të provojnë një vaksinë të re të kancerit tek njerëzit pas rezultatit të suksesshëm të studimeve të tyre paraklinike, transmeton KDP.

Vaksina e re u zhvillua nga një ekip i kërkimeve me bazë në Institutin Kërkimor në Australi në bashkëpunim me Universitetin e Queensland.

Profesoresha e Asociuar, Kristen Radford, thotë se vaksina ka potencialin për të trajtuar një shumëllojshmëri të kancerit të gjakut dhe është një përparim i madh për vaksinat e kancerit.

“Ne shpresojmë që kjo vaksinë të përdoret për të trajtuar kanceret e gjakut, të tilla si leuçemia mieloide, limfoma jo-Hodgkin, mieloma multiple dhe leuçemitë pediatrike, plus malinje të forta duke përfshirë kancerin e gjirit, mushkërive, veshkave, vezoreve dhe pankreasit dhe glioblastomës”, tha ajo.

“Vaksina jonë e re përbëhet nga antitrupa njerëzorë të shkrirë me proteina specifike të tumorit dhe ne po hetojmë aftësinë e saj për të synuar qelizat njerëzore ndërsa aktivizon kujtesën e qelizave tumorale.”

Profesoresha e asociuar Radford thotë se vaksina ofron disa përparësi kryesore mbi vaksinat ekzistuese të kancerit, të cilat tashmë kanë treguar premtime në provat e hershme klinike.

“Së pari, mund të prodhohet si një formulim i shkallës klinike, i cili anashkalon çështjet financiare dhe logjistike që lidhen me vaksinat specifike të pacientit”, tha ajo.

“Së dyti, kjo vaksinë prototip synon qelizat kryesore të tumorit të kërkuara për fillimin e përgjigjeve imune specifike të tumorit, duke maksimizuar kështu efektivitetin e mundshëm të trajtimit, ndërsa minimizon efektet anësore të mundshme.”

“Ne jemi shumë të lumtur që shohim hulumtimin tonë të botuar në një revistë prestigjioze dhe shpresojmë që puna jonë e vazhdueshme drejt gjetjes së një vaksine të sigurt dhe efektive të kancerit do të përfitojë nga pacientët me kancer në të ardhmen.”

Burimi: https://www.tri.edu.au/news/early-breakthrough-cancer-vaccine

Të fundit