E enjte, 18 Prill, 2024

DEKLARATA E PLOTË E SHKENCËTARËVE ANTI-IZOLIM: JA SI TË MPOSHTET KORONAVIRUSI

Mijëra shkencëtarë dhe ekspertë të shëndetit janë bashkuar rreth një lëvizjeje globale që kërkon Imunizim të Tufës në vend të karantinës apo izolimit, njofton KDP. Strategjia e tyre quhet “Mbrojtja e Fokusuar”, e cila nënkupton që mbrojtja të përqendrohet te njerëzit që janë të rrezikuar më shumë ndaj koronavirusit, ndërsa njerëzit e shëndetshëm vazhdojnë jetën e tyre.

Gati 6,000 ekspertë, përfshirë dhjetëra nga Mbretëria e Bashkuar, thonë se qasja aktuale ka një ndikim shkatërrues në shëndetin fizik dhe mendor, si dhe në shoqërinë si tërësi.

Por, Deklarata ka nxitur paralajmërime nga të tjerët në komunitetin shkencor.

Kritikët kanë theksuar dy pika:

  • një qasje e tillë mund ta bëjë të vështirë mbrojtjen e plotë të njerëzve të prekshëm
  • sjell rrezik nga komplikime afatgjata nga koronavirusi, që do të thotë që shumë të tjerë janë gjithashtu në rrezik

Por lëvizja – e njohur si Deklarata e Madhe Barrington – pasqyron disa nga paralajmërimet në një letër të nënshkruar nga një grup mjekësh të përgjithshëm në Mbretërinë e Bashkuar.

Deklarata e Great Barringtonit

Si epidemiologë të sëmundjeve infektive dhe shkencëtarë të shëndetit publik kemi shqetësime të mëdha në lidhje me ndikimet e dëmshme të shëndetit fizik dhe mendor të politikave mbizotëruese ndaj COVID-19 dhe rekomandojmë një qasje që ne e quajmë Mbrojtja e Fokusuar.

Duke ardhur si nga e majta ashtu edhe nga e djathta, dhe nga e gjithë bota, ne i kemi kushtuar karrierën tonë mbrojtjes së njerëzve. Politikat aktuale të bllokimit po prodhojnë efekte shkatërruese në shëndetin publik afatshkurtër dhe afatgjatë. Rezultatet (për të përmendur disa) përfshijnë nivele më të ulëta të vaksinimit të fëmijëve, përkeqësimin e rezultateve të sëmundjeve kardiovaskulare, më pak kontrolle të kancerit dhe përkeqësimin e shëndetit mendor – duke çuar në vdekshmëri më të madhe në vitet që vijnë, me klasën punëtore dhe anëtarët e rinj të shoqërisë që mbajnë barrën më të rëndë. Mbajtja e nxënësve jashtë shkollës është një padrejtësi e rëndë.

Mbajtja e këtyre masave në vend derisa të vihet në dispozicion një vaksinë do të shkaktojë dëme të pariparueshme, me të dëmtuarit në mënyrë disproporcionale.

Për fat të mirë, kuptimi ynë për virusin po rritet. Ne e dimë që ndjeshmëria ndaj vdekjes nga COVID-19 është më shumë se një mijë herë më e lartë tek të moshuarit dhe të sëmurët se sa të rinjtë. Në të vërtetë, për fëmijët, COVID-19 është më pak e rrezikshme se shumë sëmundje të tjera, përfshirë gripin.

Ndërkohë që imuniteti ndërtohet në popullatë, rreziku i infektimit për të gjithë – përfshirë edhe të prekshmit – bie. Ne e dimë që e gjitha popullata përfundimisht do të arrijnë imunitetin e tufës – d.m.th. pika në të cilën shkalla e infeksioneve të reja është e qëndrueshme – dhe se kjo mund të ndihmohet nga (por nuk varet nga) një vaksinë. Qëllimi ynë duhet të jetë, pra, të minimizojmë vdekshmërinë dhe dëmtimin shoqëror derisa të arrijmë imunitetin e tufës.

Qasja më e dhembshur që balancon rreziqet dhe përfitimet e arritjes së imunitetit të tufës, është të lejojë ata që janë në rrezik minimal të vdekjes të jetojnë jetën e tyre normalisht për të krijuar imunitet ndaj virusit përmes infeksionit natyror, duke mbrojtur më mirë ata që janë në nivelin më të lartë rreziku Ne e quajmë këtë Mbrojtje të Fokusuar.

Miratimi i masave për të mbrojtur personat e prekshëm duhet të jetë qëllimi kryesor i përgjigjeve të shëndetit publik ndaj COVID-19. Për shembull, shtëpitë e të moshuarve duhet të përdorin personel me imunitet të fituar dhe të kryejnë testime të shpeshta PCR të stafit tjetër dhe të gjithë vizitorëve. Rotacioni i stafit duhet të minimizohet. Personat në pension që jetojnë në shtëpi duhet të kenë sende ushqimore dhe sende të tjera të domosdoshme në shtëpinë e tyre. Kur është e mundur, ata duhet të takohen me anëtarët e familjes jashtë dhe jo brenda. Një listë gjithëpërfshirëse dhe e hollësishme e masave, duke përfshirë qasjet ndaj familjeve me shumë gjenerata, mund të zbatohet, dhe është brenda fushës dhe aftësive të profesionistëve të shëndetit publik.

Ata që nuk janë të prekshëm duhet të lejohen menjëherë të rifillojnë jetën si normale. Masa të thjeshta higjienike, të tilla si larja e duarve dhe qëndrimi në shtëpi kur jeni i sëmurë duhet të praktikohen nga të gjithë për të ulur pragun e imunitetit të tufës. Shkollat ​​dhe universitetet duhet të jenë të hapura për mësimdhënie personale. Aktivitetet jashtëshkollore, siç janë sportet, duhet të rifillojnë. Të rriturit e rinj me rrezik të ulët duhet të punojnë normalisht, në vend se nga shtëpia. Restorantet dhe bizneset e tjera duhet të hapen. Artet, muzika, sporti dhe aktivitetet e tjera kulturore duhet të rifillojnë. Njerëzit të cilët janë më të rrezikuar mund të marrin pjesë nëse dëshirojnë, ndërsa shoqëria në tërësi gëzon mbrojtjen që u jepet të prekshmëve nga ata që kanë krijuar imunitet të tufave.

Autorë:

Dr. Martin Kulldorff, profesor i mjekësisë në Universitetin e Harvardit, një biostatistician, dhe epidemiolog me ekspertizë në zbulimin dhe monitorimin e shpërthimeve të sëmundjeve infektive dhe vlerësimet e sigurisë së vaksinave.

Dr. Sunetra Gupta, profesoreshë në Universitetin e Oksfordit, një epidemiologe me ekspertizë në imunologji, zhvillimin e vaksinave dhe modelimin matematik të sëmundjeve infektive.

Dr. Jay Bhattacharya, profesor në Shkollën Mjekësore të Universitetit Stanford, një mjek, epidemiolog, ekonomist shëndetësor dhe ekspert i politikës së shëndetit publik që përqendrohet në sëmundjet infektive dhe popullatat në nevojë.”

Të fundit