E enjte, 18 Prill, 2024

QEVERIA JOPRODUKTIVE, PARLAMENTI JOFUNKSIONAL

Pothuajse dy muaj pas konstituimi, Parlamenti ende nuk po punon me kapacitet të plotë, thotë për Radion Evropa e Lirë analisti Xhelal Neziri. Sipas tij, kjo situatë është si rezultat i shumicës së ngushtë qeveritare të përbërë nga shumë parti. Ishte partia në pushtet LSDM ajo që insistoi në zgjedhje të shpejta pikërisht për shkak të institucioneve funksionale, gjë që nuk është realitet sot, raporton KDP.

Pasi zgjedhjet e parakohshme parlamentare, të planifikuara fillimisht për 12 Prill, u shtynë për shkak të pandemisë së koronavirusit, pothuajse e gjithë pranvera u kalua në deklarata nga përfaqësuesit e shumicës qeverisëse që zgjedhjet të mbaheshin shpejt dhe të formoheshin institucionet funksionale, veçanërisht Parlamenti, i cili do të sillte ndryshimet ligjore të nevojshme për të menaxhuar situatën me koronavirusin.

Zgjedhjet u mbajtën më 15 korrik dhe Parlamenti u konstituua më 4 gusht. Qeveria, ndërkohë, u zgjodh saktësisht një muaj më parë, më 30 gusht, por përshtypja e analistit politik Xhelal Neziri është se parlamenti nuk po punon me kapacitetin e plotë. Sipas tij, arsyeja është në shumicën e ngushtë në të cilën mbështetet qeveria, e cila ka shumë parti.

“Nëse shikoni seancat që qeveria ka mbajtur deri më tani, ka vetëm informacione të miratuara për projekte, ka përfundime por nuk ka përmbajtje në aspektin e propozimit të iniciativave, zgjidhjeve ligjore, ndryshimeve në ligje dhe projekteve të tjera të ngjashme”, tha Neziri.

Deri më tani, në Parlament janë mbajtur disa seanca, kryesisht për çështje që lidhen me zgjedhjet, si: verifikimet e mandateve të deputetëve të rinj, zgjedhja e një qeverie, etj., Dhe vetëm një herë qenë produktive – ka votuar për ndryshimet ligjore në lidhje me Covid19. Një javë më parë, deputetët votuan për ndryshimet në Ligjin për Arsimin Fillor dhe të Mesëm, i cili siguron përjashtime nga procesi i rregullt arsimor në rastet kur ekziston një krizë, duke përfshirë një epidemi, si në këtë rast.

Dafina Stojanoska, zëvendëskordinatorja e grupit parlamentar të VMRO-DPMNE thotë se Parlamenti është i ngadaltë dhe ajo fajëson shumicën qeverisëse për këtë. Sipas saj, arsyeja e ngadalësisë është pazari dhe llogaritjet e koalicionit të brendshëm.

“Ndoshta arsyeja është mungesa e interesit dhe mbase më në fund paaftësia e këtij grupi qeverisës. Problemet e tyre të koalicionit të brendshëm nuk mund të ndalojnë të gjithë vendin, veçanërisht në këtë periudhë pandemie,” tha Stojanoska.

Përndryshe, koalicioni qeverisës përbëhet nga 62 deputetë, 46 nga koalicioni “Ne mundemi” të udhëhequr nga LSDM dhe 15 nga BDI. Zëvendësministrat u zgjodhën javën e kaluar dhe tani, sipas informacionit publik, po zhvillohen negociata midis partnerëve të koalicionit për të mbushur nivelet e ulëta të qeverisë.

Sidoqoftë, shumica qeverisëse beson se Parlamenti nuk po punon ngadalë dhe njofton së shpejti aktivitete të intensifikuara. Koordinatori i grupit parlamentar të LSDM-së Jovan Mitreski deklaron se megjithëse asambleja u konstituua më 4 gusht, Kryetari i Kuvendit u zgjodh pas dy javësh e gjysmë, dhe zgjedhja e trupave punues u bë dy javë më parë. Kur u pyet pse kishte një vonesë kaq të madhe në këto procedura, ai u përgjigj se sepse ata donin që vendimet të merreshin me konsensus.

“Tani unë pres që do të ketë ligje mbi propozimin e Qeverisë, veçanërisht në lidhje me masat për trajtimin e krizës së kojotës, por unë njoftoj se do të ketë projektligje nga deputetët nga shumica në pushtet,” tha Mitreski.

Një pyetje tjetër që lind është nëse është e mundur të bllokohet përsëri puna e Kuvendit në rast se ka deputetë pozitivë për Kovid19, për shkak të së cilës të tjerët duhet të shkojnë në vet-izolim. Në mënyrë që legjislativi të funksionojë në një rast të tillë, duhet të mbahen seanca online, por që të ndodhë kjo, është e nevojshme një ndryshim në rregulloren e punës parlamentare.

Për një opsion të tillë, opozita, VMRO-DPMNE dhe Aleanca për Shqiptarët janë kundër dhe pretendojnë se është antikushtetuese. Koordinatori i LSDM-së Mitreski, kur u pyet nëse është e mundur të bllokohet përsëri puna e Kuvendit në rast të deputetëve të infektuar, tha se një situatë e tillë mund të ndodhë.

“Ne po përpiqemi të sigurojmë një konsensus nga opozita sepse nuk duam të bëjmë ndonjë ndryshim në punë pa një konsensus.” “Për fat të keq, një situatë e tillë mund të ndodhë dhe të gjithë deputetët mund të izolohen për shkak të një rasti, i cili do të çonte në mosfunksionim të Kuvendit dhe paaftësi për të marrë vendime ligjore, paaftësi për të kaluar buxhetin, ribalancë, etj.”, tha Mitreski.

Përndryshe, kjo përbërje e dhjetë parlamentare erdhi pas zgjedhjeve që u njoftuan fillimisht me këmbënguljen e VMRO-DPMNE pasi vendi nuk mori një datë për fillimin e negociatave me Bashkimin Evropian tetorin e kaluar pavarësisht ndryshimit të emrit në Maqedoninë e Veriut. Por për shkak të pandemisë së koronavirusit, zgjedhjet e planifikuara fillimisht për 12 Prill, u mbajtën në 15 Korrik dhe LSDM këmbënguli në mbajtjen e tyre të fundit, duke shpjeguar se në një kohë pandemie, institucionet funksionale dhe parlamenti janë të nevojshme.

Të fundit