E enjte, 18 Prill, 2024

TURIZMI TURK FRYMON SIGURT EDHE PËRMES MASKËS

Bota “u mbyll” në mars, turqit në prill i kishin në letër kushtet që çdo hotel duhet të plotësojë për të filluar funksionimin. Fluturimet u lejuan në fund të qershorit dhe Turqia arriti të plotësojë kapacitetin e saj në gusht si para pandemisë. Me intensitet të plotë punohet për sezonin e ardhshëm për të cilin ata sigurojnë se kriza do të marrë fund!

Shkruan: Katerina Topallova

Në fund të marsit, Ankara zyrtare vendosi të krijojë një institucion të ri që do të jetë përgjegjës për të ndihmuar turizmin përmes promovimit. Rreth 40 të rinj kanë rreth 50 milion euro në dispozicion dhe detyrë – të kthejnë turistët në vendin e tyre. Detyra nuk është aspak e lehtë, por ekipi i entuziastëve po punon shumë për t’i treguar pandemisë që me një organizim të mirë kjo degë e rëndësishme nuk do të vuajë.

Një pjesë e strategjisë është të ftojë gazetarë nga e gjithë bota, të cilët do të binden që vendi është i sigurt për pushime. Mes të gjithëve – një ftesë për gazetarë nga Maqedonia.

Në Turqi, vera zgjat më shumë. Vjeshta përshkohet me temperatura ideale për në det, deri në 35 gradë. Shëtitëm bregdetin e Bodrumit, Marmarasit dhe Antalisë. NUK MUND TË SHIHNI NJERI PA MASKË! Në rrugë, në restorant, në plazh, në dyqan, në autobus … të gjithë janë me maska! Gjobat shkojnë rreth 40 euro për ata që nuk ndjekin rregullin.

Për vendasit – nuk ka mëshirë, për turistët – së pari një paralajmërim dhe pastaj një ndëshkim. Një paralajmërim vjen gjithashtu nga kushdo që lëviz rastësisht në drejtimin tuaj nëse sheh që ju e keni vendosur maskën nën hundë. Ka maska ​​përpara çdo dyqani, farmacie, supermarketi, hoteli … ato janë në dispozicion për të gjithë. Dezinfektuesi është gjithashtu atje. Me mesazhe me tekst, nikoqirët ta rikujtojnë se higjiena dhe dezinfektimi janë pjesë e rregullave të këtij vendi.

Kam biseduar me disa menaxherë, ata thonë se kriza ishte në maj, qershor dhe korrik, por se në gusht arritën të kthejnë turistët dhe se numrat janë të njëjtë me vitin e kaluar. Ata madje nuk ankohen për shtatorin dhe besojnë se kushtet që qeveria kërkon vazhdimisht për të qenë në gjendje të punojnë do t’i shpëtojnë ata.

Për momentin, që një hotel të punojë, duhet të plotësojë rreth 250 kushte. Pastaj ai merr një vërtetim të punë. Dy inspektorë vizitojnë çdo hotel çdo muaj dhe kontrollojnë për rreth shtatë orë nëse gjithçka është në përputhje me standardet e përshkruara. Nuk duhet të ketë asnjë lëshim, përndryshe pason mbyllja e lokalit!

Një nga menaxherët na bindi se sa e domosdoshme është një disiplinë e tillë. Ai thotë se në disa vende është e nevojshme të bëni një test PCR pasi të ktheheni në shtëpi. Deri më tani nuk kemi dërguar asnjë turist të vetëm me Kovid-19! Por, gjithashtu nuk është regjistruar asnjë punonjës i infektuar.

Italia dhe Spanja janë konkurrentët e tyre më të mëdhenj. Për të bindur turistët të zgjedhin Turqinë, ata e pasurojnë ofertën. Përveç turizmit luksoz masiv, turqit në mënyrë agresive ofrojnë histori, vende historike, muze, parqe kombëtare dhe turizëm rural. Ata po “zhvishen” plotësisht para botës për të shpëtuar degën e dytë më të rëndësishme – turizmin!

Përmes promovimit agresiv në televizion, në mediat sociale, përmes fotove dhe teksteve, Turqia është e bindur se vitin e ardhshëm dhe përmes një maske, turizmi i tyre do të frymojë plot siguri!

Të fundit