E premte, 23 Shkurt, 2024

Opinioni i shqetësuar është naiv

Për të zvogëluar ndjenjat e pasigurisë, njerëzit angazhohen në sjellje të papërshtatshme dhe kërkojnë informacion kudo. “Ekspertë”  të ndryshëm diskutojnë për pandeminë, ekonominë, komplotet botërore dhe pedalet e gjysmë informacioneve dhe lajmeve të rreme që po plotësojnë ankthin e opinionit. Opinioni i shqetësuar është naiv. Virusi i dezinformatave është po aq i rrezikshëm dhe aq i shpejtë sa Covid-19.

 

Autore: Katerina Topallova

 

Organizata Botërore e Shëndetit ka identifikuar ekzistencën e “infodimisë” ose përdorimit të tepërt të informacionit. Ato mund të jenë faktike, trilluese ose të rreme dhe paraqesin një pengesë serioze në luftën kundër përhapjes së koronavirusit.

Mediat sociale janë një zonë e njohur e dezinformatave dhe propagandës politike. Ata janë një vend ku shpesh në mënyrë bombastike përhapen – lajme, informacione, thashetheme, panik, zemërim dhe të gjitha emocionet me të cilat përballen njerëzit në një pandemi.

Ne jemi dëshmitarë të një pandemie që thuret nëpër ekranet tona dixhitale, të ndërmjetësuara nga informacione nga burime të besueshme deri te ekstremisht jo të besueshme, trolle gjithnjë të pranishme si dhe bote dhe algoritme që ushqehen me sjellje sociale të ngjashme me telefonin celular.

Gjersa jeni në shtëpi, për të minimizuar përhapjen e virusit, duhet të luftoni një betejë tjetër – të praktikoni gatishmëri dhe të mendoni në mënyrë kritike në mediat sociale që mund të shpëtojnë jetë.

Për të zvogëluar ndjenjat e pasigurisë, njerëzit angazhohen në sjellje të papërshtatshme dhe kërkojnë informacione kudo. “Ekspertë” të ndryshëm diskutojnë për pandeminë, tërë ekonominë, të gjitha masat dhe pedalimet e gjysmë informacionit dhe lajmeve të rreme plotësojnë ankthin e opinionit. Opinioni i shqetësuar është naiv.

Kjo është një kohë krize, publiku në të vërtetë po kërkon dëshpërimisht vendin për të gjetur atë që është më e arritshme për ta, por edhe më tërheqëse për veshin. Lajmet false dhe komplotet në kohë si kjo janë më interesante se vetë lajmet.

Luftimi i informacionit nuk di për një pandemi. Ne duhet të mësojmë të shmangim virusin e dezinformatave.

Bota është ndalur sepse vendet kanë mbyllur kufijtë e tyre, kanë kufizuar lëvizshmërinë dhe të gjithë veprimtarinë ekonomike për të shkatërruar pandeminë Covid-19.

Të gjithë morën një pushim – përveç makinës së dezinformimit. Lajmet e rreme dhe informacioni i rremë ndjehen njësoj si koronavirusi dhe janë po aq të rrezikshëm. Ata janë gjithashtu të vështirë për tu zbuluar. Fillimisht aksionet janë të ulta, por kur lihen pa mbykqyrje ato mund të jenë shumë ngjitëse pasi përhapen me shpejtësi të madhe nëpër rrjetet sociale.

Të fundit