E enjte, 30 Maj, 2024

16 GJËRAT QË DUHET T’I DINI QË TË MBROHENI NGA CORONAVIRUSI

Shumë këshilla janë dhënë deri më tani se si të luftohet coronavirusi, të mira dhe të këqija. The Atlantik ka përpiluar disa informacione të mira në një vend, të cilat ua sjell KDP.

Çdo këshillë mund dhe duhet të ndryshojë ndërsa zhvillohet situata, kështu që departamentet lokale të shëndetit dhe mjekët personalë mund të kenë nevojë të përshtaten këshilla për skenarë specifikë.

Janë disa masa parandaluese dhe disa shënime që ia vlejnë kohën dhe vëmendjen tënde në këtë kohë të frikës nga ky virus vdekjeprurës.

1.Përdorimi i sanitizatorit të duarve

Përdoreni shpesh. Sigurohuni që përmban alkool. Ka disa produkte “natyrale” (faculeta të lagura) të dizajnuara për tu tharë më shpejtë në duart tuaja. Ata nuk funksionojnë.

2.Larja e duarve

Kjo është gjithmonë e rëndësishme, por sidomos tani. Lani duart tuaja për 20 sekonda, rregullisht. Vini re se sapuni funksionon në mënyrë ideale në kombinim me pastrimin dhe nxehtësinë, por uji i ftohtë funksionon shumë më mirë. Ju nuk keni nevojë për sapun antibakterial. Koronavirusi është një virus, e jo një bakterie.

3.Pastrimi i peshqirëve të dorës

Lani ato shpesh.

4.Shtrëngimi i duarve

Nuk është një praktikë e qartë kërcënuese. Prekja fizike ka vlerën e saj për t’u marrë parasysh si dhe gjestet e respektit. Por unë kam qenë një avokat i formave alternative të përshëndetjes si gunga grushti.

5.Prekja e fytyrës

Shmangia e prekjes së fytyrës tuaj është një ide e bukur dhe do të ishte shumë efektive, por askush nuk do të ndalojë të prekë fytyrën.

6.Përdorimi i banjove

Këtu është një sugjerim i paprovuar nga unë që kapërcen këtë shpërthim të veçantë: Të gjitha hapësirat e biznesit dhe ato publike duhet të kthejnë dyert e banjove që të hapen me shtyerje. Nëse ka kode ndërtimi ose kode të tjera sigurie që ndalojnë këtë, instaloni një tërheqje këmbësh. Nëse asnjë prej kësaj nuk është e mundur, të paktën vendosni koshin e plehrave për peshqir letre jashtë derës, në mënyrë që të gjithë të përdorin peshqirin e letrës pasi të kenë prekur dorezën.

7.Dezinfektimi i sipërfaqeve të zakonshme

Thelbësore e gjithë përqëndrimit në pastrimin e duarve është se gjasat që të merrni virusin nga dikush që kollitet ose teshtit direkt në fytyrën tuaj është shumë e vogël. Ka më shumë të ngjarë të kapni këtë virus nga diçka që prekni pasi dikush tjetër është kollitur në dorë dhe ka prekur të njëjtën gjë. Disa nga kjo mund të parandalohen me sipërfaqe dezinfektuese.

Sipërfaqet më të prekura në shtëpi dhe zyra, veçanërisht hapësirat e përbashkëta, janë përparësia. Gjërat si telekomandat dhe dorezat e frigoriferit duhet të dezinfektohen rregullisht. Çdo sipërfaqe e caktuar nuk ka shumë të ngjarë të ketë një virus të rrezikshëm, kështu që është e mundur të teproni me këtë dhe të humbni shumë kohë, para dhe shqetësime.

8.Pastrimi i telefonave

Kjo garanton shënimin e vet të veçantë sepse telefonat mund të jenë sipërfaqja që prekim më shumë. Koronaviruse të tjerë, të ngjashëm, dihet se jetojnë në sipërfaqe qelqi deri në katër ditë. Nëse keni prekur telefonin tuaj me duar virale, dhe atëherë bëni një punë të bukur duke larë ato duar, dhe pastaj prekni përsëri telefonin tuaj. Nuk po ju sugjeroj të pastroni vazhdimisht telefonin tuaj. Qendra për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve aktualisht rekomandon një herë në ditë.

9.Bartja e maskave

Maska duket logjike si masa parandaluese sepse sëmundja përhapet nga pikat e frymëmarrjes, të cilat mund të përhapet thjesht me frymëmarrje, por më së shumti shpërndahen në pllaka si kollë apo teshtitje. Nëse jeni i sëmurë dhe duhet të largoheni nga shtëpia për ndonjë arsye, do të ishte ideale të vishni një maskë kirurgjikale. Por edhe kjo është larg nga e përsosmja – ekuivalenti është teshtitja në bërryl  në vend se në fytyrën e dikujt. Tani për tani, Organizata Botërore e Shëndetit ka rekomandime se kur mund të jetë e nevojshme që civilët të përdorin maska. Por çdo akt i grumbullimit të depozitave të maskave pa nevojë është një veprim i privimit të dikujt tjetër që mund të ketë nevojë për të ndjekur ato udhëzime.

10.Maska dhe blerja me shumicë 

Këtë javë kirurgu i përgjithshëm Jerome Adams u bëri thirrje amerikanëve të ndalojnë blerjen e maskave për fytyrën. Kjo është një çështje e furnizimit të shkurtër, në rast se duhen luajtur skenarët e rasteve më të këqija. Në një botë ideale, njerëzit që jetojnë me njerëz të tjerë do të kishin disa maska ​​në rast se dikush në shtëpi sëmuret. Ata mund të ndihmojnë për të parandaluar përhapjen në lagjet e afërta. Por kjo nuk është një botë ideale, dhe duhen maska ​​për njerëzit që janë në rrezikun më të madh.

11.Blerja e ushqimit

Kjo vlen kryesisht për njerëzit në zonat e largëta ku një dyqan ushqimesh i qytetit mund të mbyllet. Mbyllja e dyqanit do të ishte e preferueshme që punonjësit e sëmurë të raportojnë për punë. Në këto zona, gjithmonë është e këshillueshme që të keni një furnizim afatshkurtër të ushqimit (për çdo fatkeqësi natyrore), dhe kjo do të ishte e drejtë për t’u trajtuar në përputhje me rrethanat. Diku tjetër, disa zinxhirë furnizimesh mund të kërcënohen, dhe disa transportues ose sende ushqimore mund të kenë nevojë të mbyllen përkohësisht, dhe ushqime të caktuara mund të bëhen të pakta në zona të caktuara, por asnjëra nga kjo nuk është shkak për grumbullimin e depozitave.

12.Mbledhja e barnave me recetë

Shumica e ilaçeve me recetë amerikane janë bërë në Kinë, shpërthimi i të cilave ka ngritur disa shqetësime në lidhje me zinxhirët e furnizimit me ilaçe. Deri më tani, furnizimet nuk janë ndërprerë, dhe Kina po raporton rënie të përhapjes së virusit. Ndërsa me ushqimin, sidoqoftë, kushdo që ka një recetë jetësore dhe jeton në një vend ku një mbyllje e vetme e një farmacie lokale ose e një sistemi të tranzitit publik, për shembull, gjithmonë duhet të ketë një furnizim të vogël për emergjencat. Ofruesit e kujdesit shëndetësor duhet të ndihmojnë në sigurimin e kësaj.

13. Udhëtimet

Gjithmonë këshillohet të shmangni udhëtimet nëse jeni të sëmurë. Por si me çdo direktivë “qëndroni në shtëpi”, kjo nuk është e qëndrueshme për periudha të gjata dhe ngjarjet urgjente të jetës do të mbivendosen me këtë shpërthim. Kështu që udhëzimet në lidhje me këtë do të jenë në shënjestër dhe do të informohen në mënyrë ideale nga kontrollimi dhe testimi i lehtë që mund të sigurojnë njerëzit me gërhitës se janë mirë për të marrë në aeroplan ose duhet urgjentisht të karantinohen.

14. Qëndrimi në shtëpi

Kjo është një direktivë jashtëzakonisht e papërsosur, pasi punët e shumë njerëzve dhe detyrimet e tjera e bëjnë të pamundur. Por asnjë rekomandim i vetëm nuk është i përsosur ose i zbatueshëm në mënyrë universale. Dhe amerikanët kanë provuar, sezonin e gripit pas sezonit të gripit, që vendet e punës nuk janë mjaft inkurajuese për të qëndruar në shtëpi. Nëse nuk janë kështu, biznesi mund të vuajë edhe më shumë në planin afatgjatë, nëse duhet të fillojnë masa më të mëdha për mbylljen.

15.Duke kërkuar kujdes mjekësor

Kjo mund të jetë pyetja më e rëndësishme – kur simptomat e buta kërkojnë vëmendje? Shumica e njerëzve nuk janë mësuar të kërkojnë kujdes ose provë kur kanë një kollë të butë ose hundë rrjedhëse. Shpresa ime është që, në ditët dhe javët e ardhshme, zyrtarët lokalë dhe federalë duhet të kenë udhëzime të qarta për saktësisht se si dhe kur të kërkojnë kujdes mjekësor herët në kursin e sëmundjes. Masat e kontrollit të Kinës varen nga zbulimi i hershëm që i futi njerëzit në izolim herët në fazën e tyre infektive. Në të njëjtën kohë, ne nuk mund t’i kemi të gjithë me një kollë dhe nuhatje që nxitojnë në zyrat e mjekëve.

Koreja e Jugut, e cila tani ka kapur rreth 5,000 raste, është pionier klinikat e shqyrtimit. Ideja duket e zgjuar: Nuk ka pullat e dyerve për të prekur, nuk ka dhoma të pritura të mbushura me revista që janë kollitur prej muajsh. Ndoshta më e rëndësishmja, nuk ka dokumente që të plotësojnë dhe asnjë kosto. Nëse një shpërthim godet një qytet të madh, klinikat dhe spitalet ka të ngjarë të tejkalohen me njerëz që kanë simptoma të ftohjes dhe gripit. Disa prej atyre njerëzve do të kenë nevojë për siguri se mund të shkojnë në shtëpi dhe do të jenë mirë; të tjerët do të duhet të pranohen në spital; të tjerët mund të kenë nevojë për një nivel të ndërmjetëm të kujdesit dhe monitorimit dhe karantinës.

16. Të qenurit i ndërgjegjshëm

Pavarësisht nga pozicioni juaj, ka njerëz që qëndrojnë të humbasin shumë më tepër sesa ju nëse sëmuren. Pavarësisht se sa i shqetësuar jeni, ka njerëz që janë më të shqetësuar. Kujdesuni për ata dhe ndihmoni që të gjithë të marrin këto masa themelore dhe të mos bëjnë panik. Shoqëritë prishen kur njerëzit kanë frikë nga të tjerët si shpërndarës thjesht bipedalë të agjentëve infektivë. Shihni njerëzit si aleatë në këtë moment unik të pasigurisë.

Të fundit