E shtunë, 15 Qershor, 2024

LETËR E FAKTORIT NDËRKOMBËTAR: NGRIHENI MBI RETORIKËN NACIONALISTE E POPULISTE, JO KANDIDATËVE TË KORRUPTUAR, NJË QEVERI QË DO TË ARRIJË MARRËVESHJE ME SERBINË

Partitë të zbatojnë një fushatë të qetë me debate përmbajtësore, të mos përkrahen kandidatët e korruptuar, të mos frikësohen votuesit apo të shantazhohen me humbje të vendit të punës, të mos ketë incidente në ditën e votimit kurse qeveria e ardhshme e Kosovës të tregojë fleksibilitet dhe të arrijë marrëveshje me Serbinë që do të sjellë paqe dhe stabilitet në rajon. Këto janë pikat kryesore në deklaratën e Ambasadorëve të Francës, Gjermanisë, Italisë, Mbretërisë së Bashkuar dhe Shteteve të Bashkuara, të cilën KDP ua përcjellë në tërësi.

 

“Zgjedhjet e ardhshme janë një mundësi thelbësore për qytetarët e Kosovës që të vendosin drejtimin e vendit. Qytetarët e Kosovës meritojnë premtimin për një të ardhme paqësore, të prosperuar dhe mënyra e vetme për të siguruar këtë të ardhme është përmes vullnetit të popullit të Kosovës të shprehur në këto zgjedhje.

Ne përfaqësojmë kombet thellësisht të përkushtuar për një Kosovë demokratike dhe të pavarur. Cilido sugjerim që qeveritë tona të mbështesin një parti ose kandidat të caktuar në zgjedhje është i pasaktë. Ashtu si në zgjedhjet e kaluara, ne do të bashkohemi me organe të tjera vendore dhe ndërkombëtare për të ndihmuar në sigurimin e një mjedisi të lirë dhe të ndershëm.

Kosova ka një histori të dëshmuar të zgjedhjeve të menaxhuara profesionalisht, të besueshme – megjithëse jo të përsosura. Ambasadat tona presin që këto zgjedhje të përmirësohen në shfaqjet e kaluara dhe të shmangin manipulimet dhe mashtrimet që dëmtuan sondazhet e vitit 2010 (siç citohet në Raportin e Misionit të Ekspertëve Zgjedhor të BE-së në 2010), dhe frikësimin e vitit 2017 të kandidatëve dhe votuesve serbë të Kosovës që nuk përputhen me Listën Serbe, (siç citohet në raportet e Misionit të Vëzhgimit të Zgjedhjeve të BE-së 2017). Ne e hedhim poshtë presionin ndaj votuesve, përfshirë kërcënimet ndaj vendeve të punës dhe blerjen e votave, përfshirë edhe përmes premtimit të pozicioneve publike. Ne hedhim poshtë çdo sulm kundër mediave, qoftë sulme fizike, ose thirrje për dhunë, ose përpjekje për t’i etiketuar mediat si “lajme të rreme.” Ne qëndrojmë me median e pavarur dhe shoqërinë civile në rolet e tyre për të monitoruar dhe siguruar mbikëqyrjen publike të procesit të zgjedhjeve .

Përkundrazi, ne presim që të gjitha partitë politike dhe kandidatët të promovojnë një mjedis të konkurrencës së ndershme zgjedhore në tërë Kosovën. Ne i inkurajojmë qytetarët të heqin dorë nga abuzimet e fondeve publike ose burimeve të përdorura në fushatë, si dhe çdo përpjekje për frikësim. Ne presim që autoritetet e Kosovës të ndërmarrin një veprim të shpejtë dhe të duhur kundër çdo shkeljeje, në të gjithë vendin. Futureshtë e rëndësishme për të ardhmen demokratike të Kosovës që të gjithë të përfshirë respektojnë ligjet zgjedhore të vendit dhe zgjedhjet vijojnë siç është caktuar në 6 tetor.

Për udhëheqësit e partisë dhe kandidatët, ne u themi:

Shpresojmë që kjo fushatë zgjedhore do t’ju shohë të përfshiheni në një debat energjik, të ndershëm publik mbi mundësitë dhe problemet me të cilat përballet Kosova.

Siç vunë re qeveritë tona kohët e fundit, zgjedhjet dhe formimi i një qeverie të re ofrojnë një shans për të rifilluar urgjentisht bisedimet me Serbinë me qëllim të arritjes së një marrëveshje gjithëpërfshirëse, politikisht të qëndrueshme dhe ligjërisht detyruese që kontribuon në stabilitetin rajonal. Kjo është qartë në interesin e Kosovës. Për të arritur një marrëveshje, qeveria e ardhshme e Kosovës do të ketë nevojë për fleksibilitet për të negociuar dhe aftësinë për të artikuluar një vizion pozitiv për marrëdhëniet e ardhshme të vendit me Serbinë, dhe përfitimet ekonomike dhe të sigurisë që mund t’i sjellë Kosovës.

Shpresojmë që këtë sezon fushate të shohim që politikanët të angazhojnë qytetarët e të gjitha komuniteteve në një debat publik energjik dhe të sinqertë për mundësitë dhe sfidat me të cilat përballet vendi. Votuesit duan që liderët e tyre të sigurojnë që të rinjtë e Kosovës të ndërtojnë të ardhmen e tyre këtu. Votuesit meritojnë përgjigje të hollësishme nga palët se si programet do të forcojnë sistemin arsimor për të pajisur më mirë të diplomuarit për punësim, ofrimin e vendeve të punës, rritjen e zhvillimit dhe investimeve të sektorit privat, mbështetjen e ndërmarrësisë, ruajtjen e përgjegjësisë fiskale dhe përmirësimin e sigurisë së energjisë dhe mjedisit.

Më e rëndësishmja, Kosovës i duhet sundimi i ligjit. Ne besojmë se kandidatët duhet të jenë pa prejardhje kriminale ose lidhje me aktivitetin kriminal, dhe të demonstrojnë se si ata do të luftojnë korrupsionin dhe krimin e organizuar, t’i rezistojnë pandëshkueshmërisë dhe kronizmit në nivelet më të larta, dhe të ofrojnë qeverisje të pastër përmes emërimeve të bazuara në merita dhe politikave dhe programeve që shpërblejnë integritetit. Mundësia e parë e palëve për të demonstruar këto angazhime është në zgjedhjen e listave të kandidatëve që i japin përparësi kompetencave për lidhjet.

Ne ju bëjmë thirrje që të ngriheni mbi retorikën populiste dhe nacionaliste, e cila nuk do ta ndihmojë Kosovën. Duke dalë nga këto zgjedhje, Kosova ka nevojë për liderë me ide të hollësishme se si të arrijnë kërkesat e qytetarëve, dhe një qeveri që mund t’i dorëzojë me besueshmëri. Qytetarët e Kosovës meritojnë të dëgjojnë platforma të hollësishme nga partitë, në mënyrë që ata të marrin vendime të informuara të votimit.

Më në fund, i drejtohemi aktorëve më të rëndësishëm në zgjedhje: votuesve.

Qeveritë tona duan që Kosova, tani në dekadën e dytë të pavarësisë, të ketë sukses. Ne do të vazhdojmë të mbështesim zhvillimin e saj. Por përgjegjësia për të ardhmen e Kosovës, për liderët e Kosovës dhe vetë Kosova qëndron vetëm tek ju, njerëzit e Kosovës.

Ky është vendi juaj. Falë shumë personave që kanë luftuar dhe sakrifikuar, është një demokraci. Ashtu si demokracia në vendet e tjera – përfshirë këtu edhe sistemin tonë – sistemi i Kosovës ka papërsosmëritë. Zërat dhe votat tuaja kanë rëndësi. Vetëm njerëzit mund të sjellin ndryshime.

Kështu që, tani dhe Dita e Zgjedhjeve, flisni – tregojuni partive dhe kandidatëve çfarë prisni nga qeveria tjetër. Këmbëngulni në plane dhe propozime të vërteta, jo vetëm retorikë të zbrazëta. Gjykoni nëse njerëzit për të cilët keni votuar do të përmbushin premtimet e tyre. Refuzoni kriminelët. Kërkoni një zgjedhje të vërtetë demokratike. Dhe në ditën e zgjedhjeve, dilni dhe votoni.” /KDP

Të fundit