E diel, 14 Prill, 2024

KATICA KOVESI DHE LAURA JANEVA

Mos u dorëzo! Asnjëherë mos hiq dorë! Bëje atë për vendin tënd dhe për bashkatdhetarët tuaj, pa marrë parasysh pengesat me të cilat do të përballesh dhe cilat do ti vendosin. “Simboli rumun i luftës kundër korrupsionit, Laura Kovesi, ishte ndër të parat që vizitoi dhe i dha këshilla koleges nga Shkupi, Katica Janevës. Të dyja nuk u dorëzuan, por nga çfarë?

Megjithatë, tregimi për Kovesin e fortë dhe të drejtë në Rumani, nuk mbaron me lavdi. Edhe pse duket se ka trajtuar me sukses korrupsionin, askush nuk priti të jetë shënjestër nga partia në pushtet, pasiqë vuri në burg liderin e tyre, Liviu Dragnea. Në këtë rast, kishte akuza politike kundër Kovesit, një dënim dhe më vonë shkarkim nga posti i Drejtorisë Kombëtare të Antikorrupsionit, një homolog i njëjti si ai i Zyrës së Prokurorisë Speciale në Maqedoni.

SPO-ja e lavdishme në vendin tonë filloi të humbasë shkëlqimin e saj pasi u ndanë në publik përçarjet e brendshme. Goditja përfundimtare u dha nga drejtuesi i institucionit. E gjithë besimi i njerëzve kushtoi shtratin e të dyshuarit të saj. Personazhi kryesor, heroina e devotshme që pritej të mbushë Idrizovën deri në vendin e fundit, ishte ndër të parët që kapi një qeli.

Por nëse do të shikonim anën e ndritshme, Katica i uli në tryezë rivalët e saj të zemëruar. Grupet punuese ndër-partiake po kërkonin zgjidhje për çështje të rëndësishme. Shumë vështirë e kanë të bien dakord shumë njerëz. Dhe udhëheqësit i bashkoi. Ata ishin në pritje të natës për të kërkuar daljen. Kush do të shkëlqejë në errësirën më të thellë? A nuk është mëngjesi më i mençur se nata?

Nuk ka rregulla të përgjithshme në Maqedoni. Nëse në çdo kohë ka  përjashtime, atëherë jemi ne. Sepse kur vendosim ligje nuk shohim sesi do t’i rrespektojmë ata, por edhe përgjatë vendosjes së ligjeve ne kërkojmë mënyra për t’i tejkaluar ato. Kështu ishte edhe me Katicën. Ata në Przhino, gjatë tërë natës po bisedonin dhe analizonin  se si ta mposhtin atë .

Nata është një simbol i pasionit, i fshehtësisë, i lojës së paligjshme. E kaluara thotë se po na vjen një Katica Kovesi apo Laura Janeva e re. Estrada është bosh. Publiku, megjithëse i lodhur, do të vazhdojë të gëzohet në një hit të ri. Këto janë notat, vetëm shpresa do të na bëjë të mendojmë se është një drejtim i ri në muzikë. Dhe do të luaj dhe do të luaj më zë më të lartë në tërë shtetin.

Kur përmenda termin shtet, mu kujtua ndodhia me filozofin e njohur serb, Vladeta Jeretiq, e cila ende po ritregohet. Përkatësisht, kur studenti i tij dëshironte t’i jepte një pije falënderimi pasi kishte mësuar shumë nga profesori i tij, ai u përgjigj:

“Mos shkoni gjithmonë sipas principit unë për ty – e ti për mua. Unë kam bërë diçka për ju. Tani ju mos ma ktheni. Kur dikush bën diçka të mirë për ju, ju bëni diçka të mirë për një person të tretë, kështu që ai të bëj të mirë për një person krejtësisht tjetër, dhe kështu do të bëhet një rreth veprash të mira. Rregulli, unë për ty e ti për mua, është një pasqyrim i vetëdijes fisnore dhe bazë e korrupsionit! ”

Në shtetin tonë me vetëdije fisnore është akoma ende e rëndësishme të luani sipas rregullit – Unë për ty e pastaj ti për mua! Të gjithë të lumtur dhe të kënaqur!

Të fundit