E shtunë, 20 Korrik, 2024

PROBLEM I PAZAKONTË: ÇMIMET E ENERGJISË NË EVROPË ULEN AFËR ZEROS

Për shkak të përhapjes së shpejtë të energjisë diellore, energjia spanjolle është gjithnjë e më e lirë. Midis orës 11:00 dhe 19:00, orët më me diell në një vend me diell, çmimet shpesh janë afër zeros në tregjet me shumicë, përcjell KDP.

Edhe në Gjermani, e cila pa përkufizim të arsyeshëm është një vend me diell, por që ka shumë erë, çmimet e shitjes me shumicë ishin negative në 301 nga 8760 orë të tregtueshme vitin e kaluar.

Ndërsa panelet diellore dhe fermat e erës pushtojnë Evropën, pyetja me të cilën përballen politikëbërësit e kontinentit është se çfarë të bëjnë me gjithë fuqinë që prodhojnë.

Çmimet jashtëzakonisht të ulëta – dhe në të vërtetë negative – sugjerojnë se aktualisht nuk po përdoret mirë, duke reflektuar dështime si në infrastrukturë ashtu edhe në rregullore.

Ekzistojnë tre mënyra kryesore që firmat dhe rregullatorët mund të krijojnë një treg më efikas: dërgimi i energjisë në zonat ku nuk ka tepricë, zhvendosja e kërkesës në orët kur energjia është e bollshme dhe ruajtja e energjisë si energji elektrike, karburant ose ngrohje.

Rritja e madhe e energjisë së rinovueshme në të gjithë Evropën do të thotë se termocentralet po prodhojnë më shumë energji sesa nevojitet, duke i detyruar ato të paguajnë firmat e energjisë për ta shkarkuar atë – në mënyrë efektive, duke i shitur me një çmim negativ.

Në pamje të parë, kjo mund të duket si një gjë e mirë për familjet e kufizuara në para, por çmimet negative nuk ulin domosdoshmërisht faturat e energjisë elektrike të njerëzve dhe gjithashtu mund të sjellin një mori dobësish, duke përfshirë ndërprerjen e biznesit për ndërtimin e më shumë burimeve të rinovueshme.

Të fundit