E shtunë, 20 Korrik, 2024

A PO I VJEN FUNDI QEVERISË SË PËRZHINËS?

Mandatari Hristijan Mickoski planifikon që koalicioni i tij të propozojë shfuqizimin e qeverisë teknike, kurse LSDM do të presë propozimin për të formuar qëndrim. Qeveria teknike nuk ka kapacitet politik dhe ka ardhur koha që ajo të hyjë në histori, sipas profesor Borçe Davitkovskit. Nëse mbetet, ndryshimet e fundit ligjore do të prekin edhe qeverinë e ardhshme teknike, sepse do të ketë ndryshime në përgjegjësitë e dy nga pesë ministritë kryesore, raporton Radio Evropa e Lirë, përcjell KDP.

Po numërohen ditët deri në përfundimin e mandatit të Qeverisë së tretë teknike në Maqedoninë e Veriut. Kabineti qeveritar i Talat Xhaferit, i formuar njëqind ditë para zgjedhjeve parlamentare të 8 majit, mund të jetë i fundit i këtij lloji nëse do të realizohen njoftimet e qeverisë së re për shfuqizimin e këtij instrumenti të prezantuar në vitin 2016.

Një pjesë e analistëve mendojnë se ka ardhur koha për shkak se vendi nuk është më një “shtet i bllokuar” siç është shprehur ndërkombëtarët, por edhe sepse një qeveri e tillë teknike në praktikë rezulton jofunksionale dhe shpesh keqpërdoret për pika partiake. Midis aktorëve politikë, megjithatë, është e paqartë nëse ka një konsensus që ajo të dorëzohet në histori.

Lideri i VMRO-DPMNE-së dhe mandati për formimin e qeverisë së re, Hristijan Mickoski, bëri të ditur se amendamentet ligjore për shfuqizimin e qeverisë teknike janë në listën e amendamenteve ligjore që planifikojnë t’i dorëzojnë në Kuvend si grup parlamentar apo koalicion.

“Edhe para zgjedhjeve kemi pasur një qëndrim të qartë se nuk ka nevojë për qeveri teknike. Fatkeqësisht, nuk gjetëm mbështetjen e shumicës së atëhershme qeveritare”, tha Mickoski më 5 qershor.

Partia e ka përfshirë edhe në programin e saj zgjedhor dhe si sqarim ka thënë se “koncepti i qeverisë teknike rezultoi krijues i krizave shtesë, joefikasiteti, polarizimi dhe mosfunksionimi i institucioneve”.

Ata njoftojnë gjithashtu një “diskutim më të gjerë me të gjithë aktorët politikë”.

Nga ana tjetër, LSDM-ja nuk ka qëndrim për momentin. Deputeti dhe koordinator i deritanishëm i grupit parlamentar, Oliver Spasovski, i cili ishte ministër i punëve të brendshme në qeverinë e parë dhe kryeministër në qeverinë e dytë teknike, thotë se do të presin propozimin e mundshëm nga VMRO-DPMNE-ja dhe pastaj do të formojë një pozicion.

Kryeministri i qeverisë teknike, Talat Xhaferi, megjithatë, deri në publikimin e tekstit nuk është përgjigjur në pyetjet e REL nëse mendon se qeveria teknike është funksionale dhe efikase dhe a duhet të shfuqizohet.

Që nga fundi i janarit kur u formua, qeveria e drejtuar prej tij ka mbajtur 25 seanca. E fundit, e jashtëzakonshme, është mbajtur më 10 qershor dhe ka dhënë rekomandime për lirim nga puna të kategorive të rrezikuara të qytetarëve nga vala e të nxehtit në disa komuna të vendit. Në pak më shumë se pesë muaj, kryeministri Xhaferi mbajti katër konferenca për shtyp në qeveri, një sërë takimesh joformale, pati disa fjalime në manifestime dhe ceremoni…

Me përfundimin e zgjedhjeve katër ministra të LSDM-së u larguan nga përbërja e kësaj qeverie dhe u bënë deputetë. Me ligj, me shpalljen e rezultateve përfundimtare të zgjedhjeve, mandatet e zyrtarëve të VMRO-DPMNE-së që udhëhoqën ministritë e punëve të brendshme dhe të punës dhe politikës sociale, si dhe deputetëve shtesë (dy nga LSDM dhe tre nga VMRO-DPMNE. ) përfundoi më herët ), në pesë departamente.

Profesori universitar në fushën e së drejtës administrative dhe administratës publike në Fakultetin Juridik në Shkup, Borçe Davitkovski, konsideron se kjo qeveri teknike as që është dashur të krijohet, gjegjësisht është dashur të shfuqizohet para dy vitesh sepse është tashmë e “tejkaluar” po të kihet parasysh se qëllimi, kur u prezantua si instrument në vitin 2016, ishte organizimi i zgjedhjeve të ndershme dhe demokratike.

“Mendoj se tani është koha për të shfuqizuar qeverinë teknike. Mesa duket tani ajo po abuzohet. Për shembull, zyrtarët aktualë si kryeministri teknik dhe të tjerë shfaqen me dy funksione – një herë si kryeministër, një herë si deputet. Ai nuk dëshiron të largohet si deputet apo si kryeministër. Pak a shumë të gjithë e panë se po shkelet Kushtetuta”, tha Davitkovski për Radion Evropa e Lirë.

Arsyeja tjetër e shfuqizimit, që thekson profesori universitar, është se qeveria teknike nuk ka kapacitet politik për të ndërhyrë në situata krize, si për shembull në rastin aktual me kaosin e Qendrës Klinike “Nënë Tereza” në Shkup dhe mosfunksionimi i dhomave të kirurgjisë.

Të fundit