E enjte, 20 Qershor, 2024

SHQIPËRIA INSTALON KAMERA PËRGJATË KUFIRIT ME KOSOVËN

Shqipëria ka instaluar një rrjet “të sofistikuar” kamerash përgjatë kufirit të saj me Kosovën, të furnizuar nga qeveria britanike në përpjekje për të frenuar numrin e emigrantëve që rrjedhin në Mbretërinë e Bashkuar dhe për të gjurmuar aktivitetin kriminal në rajon, tha të mërkurën zyra e brendshme e Mbretërisë së Bashkuar, raporton Associated Press, përcjell KDP.

Shtetasit shqiptarë ishin në mesin e 45,000 njerëzve që mbërritën në Britaninë e Madhe me skafe në vitin 2022, duke kërkuar punë më të paguara se vendet fqinje si Greqia ose Italia, sipas autoriteteve britanike dhe mediave lokale shqiptare. Shumë prej tyre përfundojnë duke punuar në shtëpitë e kultivimit të kanabisit deri në dy vjet për të paguar paratë e trafikimit.

Zyrtarët e lartë britanikë i kishin quajtur ardhjet e shqiptarëve “një pushtim”, duke shkaktuar një grindje diplomatike me Tiranën, e cila i akuzoi ata se “i veçonin” shqiptarët për “qëllime politike”.

Rrjeti i sapo instaluar – i cili kushtoi 1.6 milion paund (1.86 milion Euro) – përfshinte një flotë dronësh dhe kamera njohëse të targave.

Dronët do t’i lejojnë autoritetet të gjurmojnë emigrantët që kalojnë nëpër zonat malore të Shqipërisë veriore që policia e ka të vështirë t’i monitorojë, ndërsa kamerat do të ndihmojnë sistemet shqiptare të identifikojnë automjetet britanike të përdorura nga kriminelët që kërkojnë të shmangin zbulimin nga policia lokale, tha ambasada britanike në Tiranë një deklaratë të dërguar me email për Associated Press.

Ministri britanik Kundër Migracionit të Paligjshëm, Michael Tomlinson, i cili ndodhej në Tiranë, zhvilloi të martën bisedime me ministrat e brendshëm shqiptar dhe kosovar, përkatësisht Taulant Balla dhe Xhelal Svecla, mbi përpjekjet e përbashkëta për të luftuar “emigracionin ilegal”.

Tomlinson tha se partneriteti me Shqipërinë është “një pikë referimi për mënyrën se si ne duam të punojmë me partnerët në nivel global”, duke shtuar se pothuajse asnjë shqiptar nuk po arrin tani në Mbretërinë e Bashkuar me një varkë të vogël.

“Ne kemi dhënë rezultate të shkëlqyera jo vetëm në reduktimin e migracionit të paligjshëm në MB, por edhe në ndihmën për të ofruar mundësi për shqiptarët që të qëndrojnë dhe të përparojnë në vendin e tyre. Puna jonë për të ndalur anijet nuk fillon në Kanalin Anglez – ajo fillon nga burimi,” tha ai.

Shqiptarët nuk mund të kërkojnë statusin e azilit në Britaninë e Madhe.

Në vitin 2022, Londra dhe Tirana nënshkruan një marrëveshje për kthimin e shqiptarëve që mbërrinin me varka në MB. Besohet se mijëra janë kthyer që atëherë, megjithëse numrat zyrtarë nuk janë të disponueshëm.

Shqipëria – aktualisht në negociata për t’u bashkuar me Bashkimin Evropian – ka shtypur bandat e trafikimit të njerëzve në vend, pavarësisht se nuk është një rrugë kryesore për emigrantët.

Në vitin 2019, Shqipëria u bë vendi i parë jo-anëtar i BE-së që kishte oficerë të agjencisë kufitare të bllokut, Frontex, që menaxhonin kufijtë e saj në jug dhe lindje, të cilët zakonisht i kalojnë emigrantët dhe luftojnë krimin ndërkufitar.

Në shkurt, Parlamenti i Shqipërisë miratoi një marrëveshje që vendi të mbajë mijëra azilkërkues për Italinë.

Të fundit