E premte, 21 Qershor, 2024

SOFJA RIKUJTON SHKUPIN: PËRVEÇ GJEOPOLITIKËS KËRKOHEN EDHE MERITAT

Zëvendëskryeministrja bullgare dhe ministrja e Jashtme në dorëheqje, Maria Gabriel, tha se Bullgaria është dhe do të vazhdojë të jetë një partner i besueshëm i Ballkanit Perëndimor në rrugën e integrimit të tij, përcjell KDP.

“Ballkani Perëndimor është pjesë e pandashme e Evropës dhe zë një vend të rëndësishëm në axhendën politike të BE-së. Bullgaria është dhe do të vazhdojë të jetë një partner i besueshëm i Ballkanit Perëndimor në rrugën e integrimit të tij në Bashkimin Evropian. Situata komplekse gjeopolitike dhe sfidat globale vënë në rrezik sigurinë evropiane dhe globale. Më shumë se kurrë, theksohet rëndësia e partneritetit strategjik midis BE-së dhe Ballkanit Perëndimor. Integrimi dhe solidariteti janë përgjigja ndaj kërcënimeve ndaj paqes dhe sigurisë”, tha Gabriel në forumin e djeshëm në Sofje, me titull “BE takon Ballkanin.

Maria Gabriel
Maria Gabriel

Siç raporton DW, organizatorë të forumit janë deputeti i Parlamentit Evropian, Ilhan Kjuçuk, presidenti i Klubit Atlantik në Bullgari, Solomon Passi dhe drejtoresha ekzekutive e Forumit Liberal Evropian, Alva Finn.

Gabriel thekson nevojën për të vazhduar respektimin e parimit të progresit sipas meritave vetanake, që është baza e procesit dhe metodologjisë së politikës së zgjerimit.

“Është e rëndësishme të gjendet një ekuilibër midis reagimit ndaj rreziqeve gjeopolitike dhe përmbushjes së plotë të kushteve të nevojshme,” thotë ajo.

Sipas asaj që është raportuar nga BTA, Gabriel ka treguar në forum se në nëntë muajt e fundit ka pasur një dialog konstruktiv mes Bullgarisë dhe Republikës së Maqedonisë së Veriut.

Në një seancë të forumit foli edhe zëvendësministrja e Punëve të Jashtme të RMV-së, Fatmire Isaki.

“Fuqia evropiane për transformim pozitiv është e dukshme,” tha Isaki, duke thënë se vendet kanë arritur prosperitet më të madh, shoqëri më të drejta dhe demokratike, me qeverisje më të mirë. Sipas saj, ky zgjerim do të vazhdojë dhe do të ketë një efekt stabilizues jo vetëm për rajonin, por edhe për të gjithë kontinentin.

Fatmire Isaku

“Nga këndvështrimi i Republikës së Maqedonisë së Veriut, aspirata për integrim evropian ekziston që nga fillimi i viteve të 90-ta, kur fituam pavarësinë nga Jugosllavia dhe shpallëm dëshirën tonë për anëtarësim në BE, e cila ka mbështetje të gjerë në shoqëri. Rruga drejt anëtarësimit në BE është një nga shtyllat kryesore për të cilën kemi bërë të gjitha kompromiset e vështira ndër vite, si nga brenda ashtu edhe në marrëdhëniet me fqinjët tanë. Ne i zgjidhëm çështjet më të ndjeshme përmes bashkëpunimit. Arritëm të krijojmë një shoqëri funksionale, multietnike dhe demokratike”, tha Fatmire Isaki.

Sipas eurodeputetit Kjuçuk, lufta në Ukrainë e detyroi BE-në t’i kushtojë vëmendje shumë më serioze procesit të zgjerimit.

“Unë mendoj se BE-ja nuk duhet të përballet me një valë të një pakete të madhe anëtarësimi, por të fillojë me një ose dy vende që janë afër gatishmërisë – Shqipëria, Mali i Zi, i cili është në ballë të procesit të negociatave. Ideja që ne do të bëjmë vala e ardhshme e një pakete të madhe zgjerimi nuk do të ndodhë, sepse shoqëritë evropiane nuk janë gati, janë të lodhura nga debatet e vështira, lufta e ka lodhur edhe Evropën. Të mos jemi naivë për këtë”, tha ai.

Sipas Kjuçuk, Bullgaria duhet të jetë vendi që lidh dhe fut rajonin në BE, sepse kjo do t’i japë vendit një tipar dallues.

Në të njëjtën ditë kur iu dërgua mbështetja për integrimin në BE për Ballkanin Perëndimor, RMV mori një kujtesë se ky synim nënkupton përgjegjësi dhe respekt për vlerat dhe parimet e Unionit. Në periudhën parazgjedhore Sofja tashmë ka reaguar për përdorim të marrëdhënieve bilaterale në proceset e brendshme politike në RMV.

MPJ bullgare edhe një herë përmes një komunikate reagoi ndaj një rasti kur për shkak të posedimit të 10 librave, një përfaqësues i komunitetit bullgar në RMV dhe një shtetas bullgar nuk është lejuar nga autoritetet kufitare të hyjnë në territorin e Maqedonisë së Veriut në vendkalimin kufitar Dellçevë.

“Është kategorikisht e papranueshme në shekullin e 21-të të dëshmohen veprime me të cilat autoritetet e një shteti pengojnë realizimin e të drejtave themelore për shoqëritë demokratike, siç është e drejta për transmetim të lirë dhe akses në informacion. Edhe më shqetësues është fakti se këto ngjarje po ndodhin në një vend që i ka vënë vetes synimin e integrimit në BE dhe deklaron publikisht lidhjen e tij me vlerat dhe parimet e atij Unioni”, thuhet në deklaratë.

Ministria bullgare e Punëve të Jashtme e konsideron të palejueshme ndalimin e aksesit në literaturë që lidhet me persona dhe ngjarje nga historia e përbashkët e Bullgarisë dhe Maqedonisë së Veriut dhe këmbëngulin për të ndaluar veprime të tilla.

“Të jep përshtypjen se ai akt i pashpjegueshëm i autoriteteve kufitare është ndërmarrë pasi Bullgaria vazhdimisht ka bërë thirrje që tema e marrëdhënieve dypalëshe të mos përdoret si peng në proceset e brendshme politike në Maqedoninë e Veriut. Shprehim shpresën se ky nuk është një provokim i kërkuar qëllimisht ndaj shoqërive në të dyja anët e kufirit”, thuhet në fund në deklaratë, raporton DW.

Të fundit