E martë, 23 Prill, 2024

PUTINI I RUSISË NËNSHKRUAN DEKRETIN PËR REKRUTIMIN USHTARAK PRANVEROR

Presidenti rus Vladimir Putin ka nënshkruar një dekret që përcakton fushatën rutinë të rekrutimit pranveror, duke thirrur 150,000 qytetarë për shërbimin ligjor ushtarak, tregoi një dokument i postuar në faqen e internetit të Kremlinit të dielën, përcjell KDP.

Të gjithë burrat në Rusi u kërkohet të bëjnë një shërbim ushtarak njëvjeçar, ose trajnim ekuivalent gjatë arsimit të lartë, që nga mosha 18 vjeç.

Në korrik, dhoma e ulët e parlamentit të Rusisë votoi për rritjen e moshës maksimale në të cilën burrat mund të rekrutohen në 30 nga 27. Legjislacioni i ri hyri në fuqi më 1 janar 2024.

Shërbimi i detyrueshëm ushtarak ka qenë prej kohësh një çështje e ndjeshme në Rusi, ku shumë burra bëjnë përpjekje të mëdha për të shmangur dorëzimin e letrave të rekrutimit gjatë periudhave të thirrjes dy herë në vit.

Rekrutët nuk mund të dislokohen ligjërisht për të luftuar jashtë Rusisë dhe u përjashtuan nga një mobilizim i kufizuar në vitin 2022 që mblodhi të paktën 300,000 burra me trajnime të mëparshme ushtarake për të luftuar në Ukrainë – megjithëse disa rekrutët u dërguan në front gabimisht.

Në shtator Putin nënshkroi një urdhër që thërriste 130,000 njerëz për fushatën e vjeshtës dhe pranverën e kaluar Rusia planifikoi të rekrutonte 147,000.

Të fundit