E diel, 16 Qershor, 2024

“LISTA E ZEZË” AMERIKANE ZGJEROHET ME JANEVËN, JAKIMOVSKIN DHE ZHARKUN

Departamenti Amerikan i Shtetit ka vendosur sot në “listën e zezë” ish-kryeprokuroren speciale të Maqedonisë së Veriut, Katica Janeva, kryetarin aktual të Karposhit, Stevço Jakimovski, si dhe ish-kryetarin e Kaçanikut të Kosovës, Xhabir Zharku, raporton KDP.

Sipas Uashingtonit, veprimet e tyre minuan sundimin e ligjit dhe besimin e publikut në institucionet demokratike dhe proceset publike të qeverive të tyre.

“Në cilësinë e saj zyrtare si ish-kryeprokurore speciale në Maqedoninë e Veriut, Janeva ishte e përfshirë në praktika korruptive, duke përfshirë përdorimin e ndikimit të saj politik dhe pushtetit zyrtar për përfitime personale. Ka informacione të besueshme se Janeva ka kërkuar dhe marrë ryshfet për të ndikuar në prokurorinë e saj juridiksion”, thuhet në një deklaratë të Departamentit të Shtetit.

Jakimovski thuhet se është përfshirë në praktika korruptive në cilësinë e tij zyrtare si kryetar i Komunës së Karposhit, duke përfshirë përdorimin e pozitës së tij zyrtare për të ndërhyrë në zhvillimin urban dhe proceset e prokurimit për të përfituar veten dhe bashkëpunëtorët e tij.

Në cilësinë e tij zyrtare si kryetar i komunës së Kaçanikut në Kosovë, Zharku dyshohet se është përfshirë në praktika korruptive, duke përfshirë përdorimin e pozitës së tij për të ndërhyrë në proceset e prokurimit për të lejuar në mënyrë të paligjshme ndërtimin e pronës në pronësi të komunës, për të përfituar vetë. dhe bashkëpunëtorët e tij.

“Këto emërtime riafirmojnë angazhimin e Shteteve të Bashkuara për të mbështetur sundimin e ligjit dhe forcimin e institucioneve demokratike në të gjithë Ballkanin. Departamenti do të vazhdojë të përdorë të gjitha fuqitë e disponueshme për të promovuar llogaridhënien për aktorët e korruptuar në rajon dhe në mbarë botën,” thuhet në deklaratë.

Përveç Janevës dhe Jakimovskit, Departamenti i Shtetit listoi edhe anëtarët e familjes së tyre të ngushtë – dy djemtë e rritur të Jakimovskit, Gotce Jakimovski dhe Damjan Jakimovski, dhe gruan dhe djemtë e rritur të Janevës, Venci Janev dhe Lazar Janev.

Këto veprime i bëjnë Janevën, Jakimovskin, Zharkun dhe anëtarët e familjes së tyre të ngushtë në përgjithësi të papërshtatshëm për hyrje në Shtetet e Bashkuara, thuhet në një deklaratë të Departamentit të Shtetit të SHBA-së.

Të fundit