E shtunë, 22 Qershor, 2024

VON DER LEYEN MË E HAPUR PËR KOMPANITË GJERMANE

Ursula von der Leyen ka takuar më shumë përfaqësues të kompanive dhe subjekteve gjermane gjatë kohës sa po ushtron detyrën e presidentes së Komisionit Evropian, që nga marrja e funksionit në vitin 2019, përcjell KDP.

Një hulumtim i Politico-s zbulon se industria gjermane ka pasur akses kryesor te presidentja e Komisionit dhe kabineti i saj.

Von der Leyen ka pasur më shumë takime me organizatat gjermane sesa pjesa tjetër e kabinetit të saj. Bizneset gjermane janë veçanërisht dominuese, duke përbërë një të katërtën e të gjitha kompanive që presidentja e Komisionit ka takuar deri më tani në mandatin e saj – një proporcion që është afërsisht në përputhje me pjesën e Gjermanisë në PBB-në e BE-së. Organizatat me bazë në SHBA janë gjithashtu të dukshme – në të njëjtin nivel, ose edhe më shumë se ato franceze.

Von der Leyen njoftoi këtë javë se dëshiron të mbajë punën e saj pas një mandati të parë të tronditur nga krizat e duelit të pandemisë së koronavirusit dhe pushtimit në shkallë të plotë të Rusisë në Ukrainë – dhe rrezikut ekonomik të paraqitur nga të dyja. Gjatë asaj kohe, ajo ndërveproi thellë me sektorin privat dhe kompanitë me seli në Gjermaninë e saj të lindjes, ekonominë më të madhe të BE-së, gëzonin aksesin më të madh, tregon një analizë e zbulimeve të lobimit.

Komisionerët evropianë – veçanërisht presidenti i ekzekutivit – supozohet të lënë besnikërinë e tyre kombëtare në derën e Berlaymont. Një zëdhënës i Komisionit tha se kjo është pikërisht ajo që ka bërë von der Leyen dhe se angazhimi i saj me industrinë pasqyron sfidat e paprecedentë me të cilat është përballur blloku që kur ajo mori detyrën në vitin 2019, si dhe shtytjen e saj për një të ardhme më të gjelbër dhe dixhitale.

Por siç tregojnë shifrat, presidenti i Komisionit takohet me shumë kompani me bazë në Gjermani.

 

Të fundit