E enjte, 20 Qershor, 2024

BRITANIA E MADHE SANKSIONON KOLONË IZRAELITË NË BREGUN PERËNDIMOR

Britania e Madhe i ka sanksionuar katër shtetas izraelitë të hënën, duke thënë se ata janë kolonë “ekstremistë”, të cilët i kanë sulmuar palestinezët në Bregun Perëndimor të uzurpuar nga Izraeli.

Katër shtetasit izraelitë përballen me masa të rrepta financiare dhe të udhëtimit, për të cilët Britania tha se kishin bërë “shkelje të mëdha të të drejtave të njeriut”.

Kolonët ekstremistë izraelitë po i kërcënojnë palestinezët, shpesh me armë, duke i detyruar t’i braktisin tokat që ligjërisht janë të tyre”, tha sekretari i Jashtëm britanik, David Cameron.

Dhuna në Bregun Perëndimor është rritur prej se Hamasi – grupi palestinez i shpallur terrorist nga SHBA dhe BE – e sulmoi Izraelin më 7 tetor.

Autoritetet palestineze thonë se disa palestinezë janë vrarë, ndërsa grupet për të drejtat e njeriut thonë se kolonët kanë djegur vetura dhe i kanë sulmuar disa komunitete të vogla beduine, duke i detyruar të evakuohen.

Izraeli e uzurpoi Bregun Perëndimor në luftën e Lindjes së Mesme më 1967, bashkë me Rripin e Gazës dhe Jerusalemin lindor.

Palestinezët i kërkojnë këto territore për një shtet të pavarur që shpresojnë ta kenë./REL/

Të fundit