E mërkurë, 12 Qershor, 2024

NDËRROI JETË MAHI NESIMI

Në orët e mëngjesit të ditës së sotme ka ndërruar jetë Mahi Nesimi, intelektual, politikan dhe gazetar i njohur nga Tetova. 

Ai u diplomua për Shkenca Politike në Universitetin e Zagrebit, por pjesën më të madhe të jetës profesionale ia kushtoi gazetarisë. Nesimi ka qenë gazetar për shumë vite, duke filluar në gazetën Fljëaka, ku ka qenë edhe redaktor. Pas pavarësisë së Maqedonisë së Veriut, ai u përfshi në jetën politike duke u bërë funksionar i Partisë për Prosperitet Demokratik (PPD) dhe për një periudhë ishte edhe sekretar i përgjithshëm i partisë.

Edhe si politikan ai ka publikuar tekste dhe analiza të shumta gazetareske për zhvillimet politike dhe veçanërisht për zhvillimet demokratike, në atë kontekst dhe veçanërisht për zgjedhjet dhe procesin zgjedhor.

Nesimi shkroi disa libra që paraqesin një analizë unike shkencore të procesit zgjedhor dhe një udhërrëfyes për organizimin e zgjedhjeve dhe organizimin e njësive zgjedhore. Modelet e zgjedhura ishin specialiteti i tij. Ai ndër të parët paralajmëroi se organizimi dhe modeli aktual zgjedhor krijon pabarazi mes qytetarëve.

Mahi Nesimi ishte ambasador i Maqedonisë së Veriut në Zagreb të Kroacisë. Më pas iu përkushtua veprimtarisë së tij shkencore. Ai ishte i ftuar i shpeshtë në emisionet debatuese televizive politike.

Për veprimtarinë e tij shumëvjeçare, Mahi Nesimi u nderua me çmimin shtetëror “11 Tetori” për vepër jetësore në vitin 2021.

Anëtarët e familjes Nesimi bënë të ditur se varimi i të ndjerit do të bëhet pas lutjes së pasditës në varrezat e qytetit të Tetovës.

 

 

 

 

 

Të fundit