E shtunë, 24 Shkurt, 2024

BE ME 125 MILIONË EURO NDIHMË FILLESTARE PËR PALESTINEZËT

Ndërsa situata humanitare vazhdon të përkeqësohet në Lindjen e Mesme, Komisioni Evropian do të sigurojë 125 milionë euro ndihmë humanitare për popullin palestinez në vitin 2024, njofton zyrtarisht Brukseli.

Ky financim i ri do të mbështesë organizatat humanitare që punojnë si në Gaza ashtu edhe në Bregun Perëndimor.

“Në Gaza, ku nevojat humanitare janë në kulmin e të gjitha kohërave, fokusi do të jetë në reagimin e urgjencës për shpëtimin e jetës dhe rikthimin e aksesit në nevojat bazë si uji, ushqimi, kujdesi shëndetësor, strehimi dhe kanalizimet. Përgjigja humanitare do të ketë gjithashtu prioritet mbrojtjen e grupeve më të cenueshme, mbështetjen psikosociale dhe edukimin në raste urgjente”, thuhet në njoftim.

Në Bregun Perëndimor, ku shumë komunitete palestineze janë në rrezik të zhvendosjes ose tashmë të zhvendosur me forcë, projektet humanitare të financuara nga BE-ja do të ofrojnë shërbime mbrojtëse, të tilla si ndihmë juridike ose ndihmë materiale për njerëzit e prekur nga dhuna e kolonëve, konfiskimi i pronës private ose humbja të mjeteve të jetesës, dhe do të mbështesë aksesin e tyre në shërbimet bazë dhe arsimin emergjent.

Sipas njoftimit të KE–së, ndihma e BE-së ofrohet në përputhje me parimet humanitare të humanizmit, neutralitetit, paanshmërisë dhe pavarësisë. Ajo shpërndahet përmes agjencive humanitare të OKB-së, organizatave joqeveritare dhe Komitetit Ndërkombëtar të Kryqit të Kuq, si dhe shumë organizatave lokale të ndihmës partnere me to.

Me gjithsej 30 fluturime humanitare me urë ajrore të organizuara, tashmë 1000 tonë ndihma janë dërguar për njerëzit në nevojë në Gaza.

“Jetët në Gaza janë të varura në një fije. Ekziston një shqetësim i thellë në mbarë botën për vuajtjet kaq të forta njerëzore në një hapësirë ​​kaq të shkurtër kohore. Pasojat e këtij shkatërrimi do të duhen vite për t’u ndrequr”, tha Janez Lenarçiç, Komisioneri për Menaxhimin e Krizave.

Në një kohë kur përgjigja koherente emergjente është më e rëndësishme se kurrë, Lenarçiç thotë se BE-ja po cakton 125 milionë euro në fonde të reja humanitare për palestinezët në vitin 2024.

“Dhe nuk do të lodhem duke përsëritur thirrjen time për të respektuar të Drejtën Ndërkombëtare Humanitare. Civilët dhe strukturat kritike duhet të mbrohen në çdo kohë”, thekson ai.

“Këshilli i Sigurimit i Kombeve të Bashkuara, në Rezolutën 2712, bëri thirrje për pauza dhe korridore urgjente dhe të zgjatura humanitare në të gjithë Rripin e Gazës për një numër të mjaftueshëm ditësh. Kjo duhet të ndodhë tani në mënyrë që pengjet të mund të lirohen dhe punonjësit humanitar të rifillojnë jetën e tyre. – operacionet e shpëtimit në një shkallë të nevojshme për të përmbushur nevojat masive humanitare në të gjithë Gazën”, shpjegoi Lenarçiç.

“Miliona jetë janë në rrezik dhe ne nuk mund t’i zhgënjejmë këta njerëz në nevojë. Është e domosdoshme të mbështesim dhe respektojmë rolin jetik të Kombeve të Bashkuara në ofrimin dhe koordinimin e ndihmës humanitare,” përfundoi ai.

BE-ja ka ofruar ndihmë humanitare për palestinezët në nevojë që nga viti 2000, duke mbështetur njerëzit e prekur nga emergjencat dhe tronditjet.

Operacioni ushtarak në shkallë të plotë, pas sulmit terrorist të Hamasit të 7 tetorit, së bashku me rrethimin e plotë të Gazës të vendosur nga qeveria izraelite, e ka sjellë situatën tashmë të rëndë humanitare në Gaza në një nivel katastrofik për 2.2 milionë banorët.

Në përgjigje të përshkallëzimit të dhunës në Lindjen e Mesme, Komisioni Evropian katërfishoi fondet e tij humanitare. Kjo e çoi totalin e fondeve humanitare të alokuara për palestinezët në 2023 në 103 milionë euro.

 

Të fundit