E shtunë, 24 Shkurt, 2024

INTELIGJENCA ARTIFICIALE MUND T’I MANIPULOJË ZGJEDHJET

Qeveritë demokratike në SHBA, Mbretërinë e Bashkuar dhe Japoni së shpejti do të përballen me një sërë vlerësimesh vendimtare që do të vendosin besimin e publikut kundër fuqive potencialisht “shumë shkatërruese” të inteligjencës artificiale gjeneruese, ka paralajmëruar ministri japonez i çështjeve dixhitale, përcjell KDP.

Në një intervistë me Financial Times përpara takimit të liderëve të G7 në Hiroshima, Taro Kono paralajmëroi se zgjedhjet e ardhshme të përgjithshme në Britani dhe Japoni, si dhe gara presidenciale e vitit të ardhshëm në SHBA, mund të bëhen objektiva të pjekura për “elementët keqdashës” të fuqizuar nga AI.

Votuesit amerikanë, thotë ai, tashmë kanë përjetuar fushata dezinformuese gjatë zgjedhjeve presidenciale, por ato janë kryer kryesisht nga qeniet njerëzore.

“Nëse e njëjta gjë mund të bëhej me inteligjencën artificiale, vëllimi do të ishte i madh,” thotë Kono. “Të gjitha qeveritë duhet të mendojnë se si mund ta ruajmë besimin e njerëzve në demokraci. . . të gjitha qeveritë demokratike tani ndjejnë një ndjenjë urgjence në trajtimin e inteligjencës artificiale, kështu që në G7 është në mendjen e të gjithëve”, shpjegon ai, duke vënë në dukje se tema u diskutua gjerësisht gjatë përgatitjeve për samitet e ndryshme të lidershipit që po zhvillohen këtë vit.

Udhëheqja japoneze e G7, thotë Kono, përkoi jo vetëm me lëshimin e chatbotit të AI ChatGPT nëntorin e kaluar, por edhe me një ndryshim tektonik në bisedat rreth teknologjisë.

Ai sugjeron se, në takimin e këtij viti të janarit të Forumit Ekonomik Botëror në Davos, ishte e habitshme se si termi “Web 3.0” – dikur i preferuar për diskutime rreth teknologjisë shkatërruese – ishte zhdukur plotësisht. Në vend të kësaj, thotë ai, të gjithë po flisnin për AI sepse papritmas ChatGPT kishte krijuar diçka të prekshme ku, më parë, biseda kishte qenë më teorike.

Njerëzit mund të përdorin ChatGPT, thotë ai, dhe të ndiejnë nga dora e parë fuqinë e asaj që mund të bëjë AI.

“Ju mund të shihni se çfarë të prisni në të ardhmen,” thotë ai. Por krahas çështjeve të mëdha teknologjike të ngritura nga përparimet në inteligjencën artificiale, G7 do të ketë gjithashtu një numër diskutimesh praktike të menjëhershme. Në veçanti, Japonia ka shtyrë fort të përfshijë një diskutim mbi flukset ndërkufitare të të dhënave – një temë në të cilën SHBA dhe Evropa janë të ndara ashpër në qasjen e tyre ndaj rregullimit dhe ku Kono beson se Japonia ka arritur të sigurojë një funksion lidhës.

Të fundit