E diel, 19 Maj, 2024

JINI TË QETË SE NE QËNDROJMË PAS JUSH

Nga Ursula von der Leyen 

Është kënaqësi të jem këtu dhe ju falënderoj shumë për ftesën, nderin t’ju flas këtu në këtë parlament të nderuar dhe në këtë seancë plenare. Doja të isha këtu sot me ju që të mund të flisja drejtpërdrejt me ju, që të dëgjoni nga unë se si ju pret Europa. Duke pritur dhe shpresuar se do të hidhni një hap tjetër drejt Bashkimit.

Vendi juaj është kandidat për t’u bërë anëtar i Bashkimit Evropian. Që nga viti 2005, shumë prej jush këtu – dhe shumë e shumë të tjerë që mungojnë – keni punuar kaq shumë për t’u bërë anëtare e Bashkimit Evropian. Dhe vetëm katër vjet më vonë, në 2009, Komisioni Evropian rekomandoi që ne të hapnim negociatat e anëtarësimit me ju. Që atëherë, ne kemi qëndruar vazhdimisht pranë jush. Dhe tani, më në fund, ne mund të jemi në pragun e një hapi vendimtar përpara. Unë jam këtu sot sepse besoj se ky është momenti që ju të ecni përpara drejt së ardhmes sonë të përbashkët. Drejt të ardhmes sonë të përbashkët në një Bashkimi Evropian me Maqedoninë e Veriut si një anëtare me të drejta të plota.

Ju keni treguar guxim dhe vendosmëri më parë. Marrëveshja e Prespës ishte një profil guximi; dy vende që ranë dakord të ecin përpara dhe të shkruajnë së bashku kapitujt e ardhshëm të historive të tyre. Kjo ju bëri që të bëheni anëtar i NATO-s. Dhe pas më shumë se dy vitesh anëtarësim në NATO, Maqedonia e Veriut ka treguar se është një ofrues i besueshëm i sigurisë, një vlerë e vërtetë e shtuar për Aleancën.

E di që e njëjta gjë do të ndodhë kur të bëheni anëtar i Bashkimit Evropian. Unë e di këtë sepse ju keni demonstruar tashmë një kapacitet jetik për të ndryshuar shoqërinë tuaj për mirë. Përpjekjet tuaja për të forcuar sundimin e ligjit në luftën kundër korrupsionit janë të lavdërueshme. Ju keni krijuar një rekord të fortë për të drejtat e njeriut. Ju keni një media të lirë. Ju keni një shoqëri civile të gjallë. Ju jeni një model i suksesshëm i një shoqërie të larmishme, multietnike, të farkëtuar në Marrëveshjen Kornizë historike të Ohrit. Ju zgjodhët një rrugë paqeje dhe jo konflikti. Dhe kjo ishte rruga e paqes e treguar nga presidenti i ndjerë, Boris Trajkovski. Ai tha se ai synonte ‘të ishte President i të gjithë qytetarëve […] pavarësisht nga përkatësia e tyre etnike apo fetare, pavarësisht nga pozita e tyre politike.’ Ai shtoi se nuk do të lejojë që urrejtja dhe intoleranca etnike të minojnë stabilitetin e vendit.

Të nderuar anëtarë,

Shumë prej jush do të jenë të frustruar që vendi juaj nuk ka filluar ende negociatat e anëtarësimit. Më lejoni t’ju them: edhe unë jam. Komisioni ka rekomanduar hapjen e negociatave për 13 vitet e fundit. Dhe kuptueshme do të jeni të frustruar që hapja e negociatave me Bashkimin Evropian nuk pasoi menjëherë Marrëveshjen e Prespës. Kjo ishte e hidhur. Por ju kurrë nuk hoqët dorë. Dhe ne, së bashku, nuk u dorëzuam kurrë. Së bashku, ne ndoqëm ëndrrën tonë për një Bashkimi Evropian. Dhe së bashku, ne do ta kthejmë këtë ëndërr në realitet.

Të gjithë tani duhet ta kthejmë shikimin përpara. Ne duhet të kuptojmë mundësinë që kemi përpara: të nisim negociatat e anëtarësimit dhe të punojmë së bashku në rrugën që ju çon në Bashkimin Evropian. Këtë mund ta bëjmë javën e ardhshme, duke ndërmarrë hapin e parë të propozimit të rishikuar francez. Ju të gjithë jeni shumë të vetëdijshëm për propozimin e rishikuar. Ai mbron interesat tuaja dhe adreson shqetësimet e të gjitha palëve. Jini të qetë se Komisioni – që ka qëndruar gjithmonë pranë jush, në këtë vend – vazhdon të qëndrojë pranë jush dhe do të jetë atje për ju nesër dhe shumë ditë pas. Ne jemi të bindur se kjo është e një rëndësie historike. Por vendimi është i juaji dhe vetëm i juaji. Në fund të fundit, kjo ka të bëjë me rrugën që ju zgjidhni dhe keni zgjedhur më parë me Kornizën e Ohrit, me Prespën, me ndërtimin e një shoqërie dhe demokracie të gjallë.

Nëse vendosni të miratoni propozimin e rishikuar francez, brenda ditëve të ardhshme do të mbahet një Konferencë Ndërqeveritare politike. Ne, Komisioni, do të fillojmë menjëherë procesin e shqyrtimit të acquis. Ky është hapi i parë në procesin e negociatave. Atëherë do të jemi të lumtur të mirëpresim ekipin tuaj negociator në Bruksel dhe të dërgojmë ekipin tonë negociues në kryeqytetin tuaj për të filluar punën së bashku.

Të dashur maqedonas,

I kam dëgjuar me vëmendje shqetësimet e shprehura në lidhje me gjuhën dhe identitetin maqedonas. Nuk ka dyshim se gjuha maqedonase është gjuha juaj. Dhe me kënaqësi e përsëris: Nuk ka dyshim se gjuha maqedonase është gjuha juaj. Dhe ne e respektojmë plotësisht atë. Prandaj propozimi i rishikuar i referohet gjuhës maqedonase, pa kualifikim nga Bashkimi Evropian. Propozimi respekton edhe identitetin tuaj kombëtar. Parimi i vetëidentifikimit është kaq i rëndësishëm për secilin prej nesh. Ju mund të mbështeteni tek unë, si President i Komisionit Evropian, për të siguruar që procesi i anëtarësimit do t’i përmbahet rreptësisht parimeve evropiane dhe standardeve evropiane. E juaja është një shoqëri e suksesshme multietnike. Ai pasqyron moton e BE-së: ‘Të bashkuar në diversitet’. Ju keni treguar përkushtim ndaj sundimit të ligjit, mbrojtjes së të drejtave të njeriut dhe të drejtave të të gjitha komuniteteve. Këto janë vlera që ne të gjithë i ndajmë. Amendimi i Kushtetutës suaj për të avancuar më tej të drejtat themelore do të përforcojë angazhimin tuaj ndaj këtyre vlerave. Dhe më pas, kjo automatikisht do të përfundojë fazën e hapjes së negociatave. Ajo do të shkaktojë një tjetër Konferencë Ndërqeveritare, pa ndonjë vendim të mëtejshëm.

Marrëdhëniet e fqinjësisë së mirë dhe bashkëpunimi rajonal janë pjesë e ADN-së së integrimit evropian. Këto janë gjithashtu elemente thelbësore në procesin e zgjerimit, si dhe në Procesin e Stabilizim-Asociimit, për të gjitha vendet e zgjerimit. Më lejoni t’ju siguroj: Çështjet dypalëshe, siç është interpretimi i historisë, nuk janë kushte në negociatat e anëtarësimit. Disa thonë se do të ishte më mirë të pritej për një marrëveshje më të mirë se ajo e paraqitur nga Franca. Sigurisht që është e drejta juaj për ta bërë këtë. Por, ju lutemi, merrni parasysh sa fort jemi përpjekur të arrijmë këtu përmes Presidencave të njëpasnjëshme – Gjermania, Portugalia, Sllovenia dhe tani Franca. Ju inkurajoj ta shfrytëzoni këtë mundësi. Duke hapur këtë derë tani, Maqedonia e Veriut fuqizon veten duke qenë në procesin e negociatave dhe jo jashtë tij. Dhe përfitimet do të rriten ndërsa përparoni. Investimet, përmirësimi i lidhjeve tregtare, bashkëpunimi më i ngushtë në sektorë kyç si energjia dhe transporti. Punë të reja të mira, mundësi biznesi. Kjo është ajo që dëshiron brezi i ri. Ata e duan vendin e tyre. Ata duan të ndërtojnë të ardhmen e tyre këtu. Ata janë të gatshëm të punojnë shumë për këtë. Por ata kanë nevojë për mundësinë. Le të hapim derën tjetër të rëndësishme për ta. Unë kam fëmijë, kam një mbesë. Shumë prej jush kanë fëmijë, disa prej jush kanë nipër e mbesa. Të gjithë së bashku, mendoj se kemi të njëjtën ëndërr, që një ditë fëmijët tanë dhe nipërit tanë, të jenë të gjithë pjesë e të njëjtit Bashkimi Evropian. Kjo është ajo që ne duam. Dhe kjo është e ardhmja për të cilën po vendosni këtu – sot, nesër dhe ditët në vijim.

Të nderuar anëtarë,

Jetojmë në kohë shumë të vështira. Ndërsa pandemia e COVID-19 po shtrihet në vitin e tretë, efektet e saj katastrofike kanë vazhduar të ndikojnë në jetën dhe jetesën e njerëzve. Lufta brutale e Rusisë në Ukrainë ka shkaktuar një krizë shkatërruese humanitare dhe globale të ushqimit. Çmimet e energjisë po rriten në qiell. Përveç kësaj, ne duhet të luftojmë krizën e përshkallëzuar të klimës. Të gjitha këto janë sfida të frikshme me të cilat duhet të përballemi. Por ne mund t’i zotërojmë ato. Ne do t’i zotërojmë ato – së bashku, si demokraci të forta, si një bashkim i vetëm. Vendi juaj është ngritur në këtë rast. Ju qëndroni të palëkundur me Unionin. Ju jeni një partner i vërtetë dhe i besueshëm. Dhe unë ju falënderoj për këtë nga thellësia e zemrës sime. Ju keni treguar vendosmërinë tuaj ndaj vlerave të BE-së. Ju meritoni të ecni përpara në rrugën e anëtarësimit. Hapi juaj vendimtar përpara është i juaji për të bërë.

Do të doja të përfundoja me një citim tjetër të Presidentit Trajkovski: “Unë i konsideroj dy gjëra në baza ditore: çfarë është e drejtë të bëhet dhe çfarë është e gabuar të bëhet […]. Sipas ndërgjegjes sime, po përpiqem të respektoj gjënë e duhur. Vizioni im është paqja. Vizioni im është prosperiteti.’ Shpresoj me zjarr që edhe ju të bëni të njëjtën gjë. Bëni gjënë e duhur për paqen dhe prosperitetin e Maqedonisë së Veriut, një anëtare e ardhshme e Bashkimit Evropian. E ardhmja e vendit tuaj është në Bashkimin Evropian. Dhe Evropa nuk është e plotë pa Maqedoninë e Veriut.

Ju dëshironi në BE! Faleminderit!

 

Të fundit