E shtunë, 25 Maj, 2024

PSE ANIJET ME KONTEJNERË NUK DO TË BËHEN MË TË MËDHA

Anijet më të mëdha me kontejnerë të ndërtuara ndonjëherë qarkullojnë në oqeanet e botës, por a do të vendosin fizika dhe ekonomia disa kufij se sa më të mëdha mund të bëhen këto anije?

Përgatiti: Agon Neziri

Kur Ever Ace, një nga anijet më të mëdha të kontejnerëve në botë, doli nga porti Yantian më 14 gusht të vitit të kaluar dhe manovroi me zjarr në Detin e Kinës Jugore, ajo kishte nisur një udhëtim rekord.

Deri më sot, asnjë anije tjetër nuk ka transportuar një vëllim kaq të madh të kontejnerëve të transportit – ekuivalenti i 21,710 kontejnerëve 20ft (6 m).

Anija 399.9 metra e gjatë (1320 këmbë) dhe 61.5 metra e gjerë (203 këmbë) është një gjigant i vërtetë, por ka dhjetëra anije me kontejnerë të një madhësie të ngjashme që lundrojnë sot. Shumë të tjera janë aktualisht në ndërtim e sipër. Vetëm dy prej tyre të vendosura vertikalisht do të ishin pothuajse aq të gjatë sa ndërtesa më e lartë në botë, Burj Khalifa në Dubai.

Nëse hidhni sytë mbi një listë të anijeve me kontejnerë më të mëdhenj në botë, shpejt do të vini re se ato janë të gjitha 400 m (1320 ft) në gjatësi ose pak më pak se kaq dhe rreth 60 m të gjera. Është pak a shumë kufiri i sipërm i sotëm për këto anije. Ka një numër befasues arsyesh përse – dhe gjithashtu pse nuk ka gjasa të shihni ndonjë anije kontejnerësh shumë më të madhe se kjo, ndoshta ndonjëherë. Por çfarë janë ato?

Ka rreth 5,500 anije kontejnerësh në mbarë botën dhe së bashku ato janë të afta të mbajnë 25 milionë TEU, ose ekuivalentin e rreth 25 milionë kontejnerëve 20ft (6m). Kjo është nëse të gjithë do të ishin të ngarkuar plotësisht në të njëjtin moment.

Siç shpjegon George Griffiths, redaktor i tregjeve globale të kontejnerëve në S&P Global Platts, libri i porosive globale për anijet e reja me kontejnerë do ta rrisë atë kapacitet total kolektiv me 25% gjigante në vetëm pak vite

“Ne po shohim shumë më tepër anije kontejnerësh ultra të mëdha që po ndërtohen,” thotë ai. “Proporcioni i anijeve të reja që lëvizin mbi 14,000 kontejnerë është tronditës.”

Vetëm në dekadën e fundit, kapaciteti mesatar i një anijeje kontejnerësh është rritur nga më pak se 3000 TEU në rreth 4500 TEU. Dhe aktualisht ka më shumë se 50 anije me një kapacitet prej 21,000 TEU ose më shumë. Praktikisht të gjitha janë ndërtuar në pesë vitet e fundit.

 

Të fundit