E shtunë, 25 Maj, 2024

SPACEX MERR MIRATIMIN KYÇ MJEDISOR PËR TË NISUR RAKETËN PËR NË MARS

Rregullatorët federalë të New York-ut morën një vendim kyç për planet e SpaceX për ta nisur raketën për në mars. Raketa mban emrin Starship dhe ndodhet në orbitën e Teksasit. Rregullatorët thanë se, për sa kohë që kompania respekton 75 “veprime lehtësuese“, lëshimi i raketës duhet të qartësojë standardet federale për ndikimin mjedisor.

Lista e aksioneve përfshin regjistrimin e një “bialogu të kualifikuar” për të monitoruar ndikimin në jetën e egër lokale; paralajmërimi i publikut përpara nisjeve për zhurmat e forta të zërit dhe rreziqet e mundshme; dhe duke rënë dakord që të pastrojë çdo copë nga raketa. Kompania gjithashtu ra dakord që të mos e lëshojë raketën në festa të mëdha ose ndonjë fund javë, në mënyrë që publiku t’i shfrytëzojë plazhet  aty pranë.

Por pjesa kryesore e njoftimit të Administratës Federale të Aviacionit ishte se ajo përcaktoi se planet e nisjes së SpaceX  “nuk do të ndikonin ndjeshëm në cilësinë e mjedisit njerëzor” dhe si rezultat agjencia nuk kërkon një rishikim më të plotë që mund të pengojë planet e kompanisë.

Miratimi rishikimit mjedisor,megjithatë, nuk garanton se FAA do të japë licencën e lëshimit të raketës, e cila do të përfshihet në një vlerësim sigurie dhe rreziku. Kjo është ende në shqyrtim.

SpaceX nuk u përgjigj menjëherë për kërkesë dhe për koment.

Kompania ka pritur për kët vendim rreth një vit dhe komentet i kanë mbajtur nga përpjekja për të vendosur një anije kozmike Starship në orbitë. Një provim të fluturimit të raketës që themeluesi i SpaceX Elon Musk kishte spresuar që do të ngrihej në korrik të vitit të kaluar.

Por, gjatë gjysmës së vitit 2021 ishte plot me probleme. FAA e cila licencon lëshimet e raketave, kryente një vlerësim mjedisor për të shqyrtuar ndikimin e lëshimit të një rakete kaq masive nga një shtrirje e vijës bregdetare rurale të Teksasit.

Megjthatë SpaceX pritet që t’i pastrojë problemet deri në fund të vitit 2021. FAA prishi planet gjatë 2021 disa herë,  dhe në një moment agjencia përmendi vëllimin e lartë të komenteve të dorëzuara dhe diskutimi si dhe përpjekjet e konsultimit me palët “si arsye për vonesën”.

Nëse SpaceX nuk merr përfundimisht miratimin për të nisur nga Teksasi i jugut mund t’i zhvendosë operacionet e Starship në Florida ku kompania tashmë lëshon shumicën e raketeve të saj Falcon 9. Megjithëse SpaceX do të kishte ende miratim nga FAA për të ecur përpara me atë, plan raporton Reuters të hënën NASA mbetet e shqetësuar për dëmtimin e mundshëm të infrasktrukturës.

Përktheu dhe adaptoi: Agon Neziri

Të fundit