E diel, 16 Qershor, 2024

Ushtria ukrainase që mbron Evropën nga agresioni rus

Shkruan: Amir Shabani

 

Tani më tre muaj reshtazi, Ukraina ka frenuar sulmin e një lufte në shkallë të gjerë të nisur nga Putini më 24 shkurt. Lufta, e konceptuar nga diktatori i Kremlinit, ku ushtria ruse do të takohet pa rezistencë, është kthyer në një gjakderdhje që tashmë ka marrë më shumë se 30,000 forca ruse, me shumë të tjerë të plagosur dhe të gjymtuar.

Makina ushtarake ruse është shkatërruese, ajo fshin gjithçka që i del në rrugën e saj dhe nuk sheh asnjë ndryshim midis luftëtarëve dhe civilëve. Qëllimi i tij është të thyejë dhe të nënshtrojë. Ushtria ruse shkakton shkatërrim total në qytetet ukrainase. Strategjia dhe taktikat arkaike të ushtrisë ruse, të kopjuara nga ajo sovjetike, u zhytën plotësisht në Ukrainë, e cila arriti të zotëronte dhe zbatonte shpejt metodat e luftës moderne në kushtet aktuale luftarake. Kolona të mëdha ruse dhe njësi tankesh shkatërrohen nga prapa nga sulmet manovruese me armë moderne. Asnjëherë, që nga Lufta e Dytë Botërore, Rusia nuk ka pësuar humbje kaq kolosale në pajisjet ushtarake apo nuk ka përjetuar një numër të tillë vdekjesh në një periudhë kaq të shkurtër kohore.

Por, ka ende shumë armë të vjetruara në Rusi, të kohës sovjetike, por ato ende funksionojnë dhe mbjellin shkatërrim. Armët ruse mund të sjellin shkatërrim edhe në Evropë. Ata mund të godasin Varshavën, Berlinin dhe Parisin. Ky komplot i jashtëzakonshëm, për fat të keq, është absolutisht i mundur, madje edhe Evropa, e cila zakonisht thjesht shpreh shqetësim, duket se e ka kuptuar realitetin e kërcënimit rus. Në Varshavë, strehëzat e bombave tashmë po kontrollohen, ndërsa Franca papritmas zbuloi se forcat e saj të armatosura, me përjashtim të NATO-s dhe një arsenal bërthamor, thjesht nuk ekzistojnë. Në rast lufte, Parisi do të jetë pre e lehtë për turmën ruse, sepse Evropa nuk ka luftuar seriozisht që nga viti 1945 dhe thjesht nuk ka ushtarakë të mjaftueshëm në dispozicion që mund t’i rezistojnë një kërcënimi të vërtetë ushtarak. Dobësia politike dhe mosgatishmëria për të përballuar humbjet ekonomike nga sanksionet më të ashpra që duhej të ishin miratuar në vitin 2014 e çuan Evropën në një kurth gjeopolitik. Sot, Putini hyn në të gjithë dhe thuajse hapur thotë se nuk i intereson më sanksionet e mëtejshme dhe negociatat e mundshme. Kremlini tashmë ka pësuar humbje të mëdha dhe për këtë arsye do të shkojë deri në fund.

Prandaj, sot në Ukrainë vendoset për fatin e botës perëndimore, të cilën Putini e ka shpallur de facto armik të tij. Putini shkatërron gjithmonë të gjithë armiqtë e tij. Rusia ka shumë armë sovjetike. Vështirësitë serioze janë vetëm për sa i përket burimeve njerëzore. Në luftën me Ukrainën, pothuajse gjysma e kontigjentit të caktuar për të ashtuquajturin “operacion special” tashmë ka humbur. Putini po përpiqet në mënyrë kaotike të përfshijë vendet e CSTO-së dhe mercenarët e të gjitha shtresave, por suksesi i tij për këtë qëllim deri më tani ka qenë shumë modest. Ukraina ka një ushtri të trajnuar mirë dhe shumë patriotë që janë të gatshëm të sakrifikojnë jetën e tyre për të mbrojtur vendin e tyre, por ka një mungesë armësh të afta për të shkatërruar në mënyrë efektive kolosin ushtarak rus.

Në kohën kaq fatale për të gjithë botën, Ukraina ka nevojë për ndihmë ushtarake më shumë se kurrë. Evropa duhet të zgjohet dhe të kuptojë se, nëse Ukraina bie përfundimisht, atëherë tanket ruse do të qëllojnë në çdo kryeqytet evropian, gjë që do të shënojë një disfatë gjeopolitike globale.

Të fundit