E enjte, 23 Maj, 2024

PETKOV THOTË SE SOFJA ËSHTË PËR MAQEDONI EVROPIANE, POR NUK PARALAJMËRON HEQJEN E VETOS PËR NEGOCIATAT

Me transparentën “Ju arsimuam”, që pretendon dhënien e alfabetit cirilik nga maqedonasit për të gjithë popujve sllavë, një grup prorestuesish pritën sot në Manastir kryeministrin bullgar, Kiril Petkov. Ai e ka udhëhequr delegacionin bullgar në hapjen e klubit në kuadër të qendrës kulturore “Vanço Mihailov” në këtë qytet, raporton KDP.

Petkov është kryeministri i parë bullgar që vjen në Manastir dhe i quajti bullgarët në Maqedoninë e Veriut si urë lidhëse ndërmjet dy palëve. Ai theksoi se është i rëndësishëm edhe interesi bullgar që Maqedonia e Veriut të bëhet pjesë e Bashkimit Evropian.

“Nëse nuk kemi paqe dhe stabilitet në Ballkan dhe nëse nuk mund të ngremë kufijtë, nëse bizneset nuk mund të punojnë në të dyja anët, nëse njerëzit nuk mund të kenë një vizion të përgjithshëm se së bashku mund të bëjnë më shumë, ne nuk do të arrijmë. ndonjë gjë.” theksoi Petkov.

Por, ai nuk ishte i qartë nëse Bullgaria do të heqë veton që Maqedonia e Veriut dhe Shqipëria të fillojnë bisedimet për anëtarësim në BE.

“Për momentin vazhdimisht po përpiqemi të arrijmë një qëndrim të përbashkët, jo vetëm në Bullgari, por së bashku me Maqedoninë e Veriut dhe ai qëndrim i përgjithshëm të jetë i qartë”, tha Petkov.

Ai nuk ka dhënë një përgjigje konkrete nëse ka propozim nga pala maqedonase për zgjidhjen e kontestit.

“Ne kemi harmonizuar kornizën që kemi. Ju e dini që kemi një marrëveshje koalicioni, kemi edhe një kornizë negociuese, këto janë të gjitha gjërat që duhet t’i kushtojmë vëmendje. Në të njëjtën kohë, ajo që na bashkon është të kuptuarit se e ardhmja evropiane e Maqedonisë së Veriut është e rëndësishme për të gjithë ne. Sado e rëndësishme të jetë, mendoj se të dyja palët e kuptojnë se të gjitha komunitetet në Maqedoninë e Veriut duhet të ndjehen të barabartë”, deklaroi Petkov.

Zëvendëspresidentja bullgare, Iliana Iotova, dhe ministrja e Jashtme bullgare, Teodora Gencovska, ishin në të njëjtën vijë – që Maqedonia e Veriut të bëhet pjesë e Bashkimit Evropian, së pari duhet të zgjidhë të drejtat e bullgarëve në vend.

Në delegacionin bullgar ishte edhe ish-ministrja e Jashtme Ekaterina Zaharieva, e cila tha se detyra themelore e të gjithë politikanëve duhet të jenë të drejtat bullgare.

“Shikoni sa njerëz ka këtu. Le t’u tregojmë qytetarëve që janë këtu dhe që besojnë në ne, se detyra themelore e të gjithë politikanëve dhe qeverive do të jenë të drejtat e bullgarëve dhe se Maqedonia e Veriut do të bëhet një vend vërtet evropian. Kjo do të thotë se të gjithë qytetarët në Republikën e Maqedonisë së Veriut janë të barabartë para ligjit, të kenë të drejta të barabarta. Jam i lumtur që jam këtu në hapjen e kësaj qendre. Fakti që jemi këtu është një shenjë e mirë, kemi shumë punë përpara nesh”, thotë Zaharieva.

Ndaj kësaj vizite të Petkovit ka reaguar lideri i VMRO-DPMNE-së opozitare, Hristijan Mickoski.

“Nëse kryeministri bullgar Kiril Petkov dëshiron të japë shembull të fqinjësisë së mirë, ai mund të hapë një qendër kulturore maqedonase në Blagoevgrad dhe Sandanski pas kthimit të tij në Sofje”, thotë  Mickoski.

“Dhe për ata mijëra maqedonas që jetojnë atje”, vazhdon Mickoski, “t’u sigurohet një qendër e tillë kulturore maqedonase që është në përputhje me të gjitha aktgjykimet e Strasburgut”.

“Dhe këta pak bullgarë maqedonas që deklaruan në regjistrimin se ishte aq i paplotë dhe manipulues sa rreth 800 prej tyre flasin bullgarisht si gjuhë amtare, duhet ta këshillojnë Petkovin që të bëjë të njëjtën gjë në Bullgari për maqedonasit që jetojnë atje dhe në atë mënyrë ata vërtet do të tregojnë se vëllazëria në veprim dhe që e flet gjatë gjithë kohës dhe goja e tij është plot vëllazëri e miqësi. Miqësia nuk flitet, por tregohet me vepra”, theksoi Mickoski.

 

Të fundit