E shtunë, 22 Qershor, 2024

SHQIPTARËT DHE ISLAMIZMI NË AUSTRI

Fuqia dhe rrezikshmëria e ideologjisë së Islamit politik nuk duhet të nënvlerësohet

 

Shkruan: Paul Lendvai / Der Standard 

 

Sulmi terrorist, në të cilin u vranë katër persona në Vjenë, ishte gjithashtu një tragjedi thellësisht simbolike për diasporën shqiptare. Kryerësi dhe viktima e tij e parë ishin të dy shtetas austriakë të cilët u rritën në Vjenë, dhe të dy ishin shqiptarë nga Maqedonia, anëtarë të pakicës myslimane në atë republikë nga Jugosllavia e falimentuar, e cila quhet Maqedoni e Veriut që nga viti 2018.

Shqiptarët janë një komb i ndarë – 2.8 milion jetojnë në Shqipëri, 1.8 milion në Republikën e Kosovës, mbi gjysmë milioni në Maqedoni, midis 30,000 dhe 40,000 në Mal të Zi.

Nuk ka vlerësime të besueshme për madhësinë e diasporës pothuajse globale shqiptare. Ka mbi 200,000 njerëz me origjinë shqiptare në Zvicër, kryesisht nga Kosova dhe Maqedonia e Veriut. Sipas informacionit nga ambasada e Kosovës, rreth 30,000 kosovarë dhe 40,000 shqiptarë të natyralizuar nga ish-provinca serbe jetojnë në Austri. Shumë shqiptarë të moshuar janë regjistruar statistikisht si maqedonas dhe madje edhe serbë. Shumica dërrmuese janë myslimanë dhe një pakicë e fortë e krishterë jeton në Shqipëri.

Grup i rrezikshëm skajesh

Shqiptarët në Maqedoninë e Veriut formojnë një kapitull të veçantë. Albanologu austriak Robert Pichler tashmë theksoi në një ese pesë vjet më parë tiparet radikale të “Islamit të ri” në vetë-imazhin e muslimanëve shqiptarë në Maqedoni “midis emancipimit kombëtar dhe ripërtëritjes islamike”. Për një grup të rrezikshëm skajor të të rinjve shqiptarë, thirrja e poetit Pashko Vasa nga 1879 nuk vlen më ose jo vetëm: “Feja shqiptare është shqiptaria”.

Megjithëse pakica shqiptare në Maqedoninë e Veriut ka bërë hapa të mëdha në rrugën e barazisë që nga lufta civile në 2001, madje edhe për pjesëmarrjen e disa partive shqiptare në qeveri, disavantazhi i pakicës, veçanërisht nën ndikimin e predikuesve të urrejtjes, gjithashtu kontribuoi në shfaqjen e rrjeteve islamike ndërkufitare në Vjenë në Winterthur në Evropën Qendrore. Pas luftës në Jugosllavi në Kosovë dhe Maqedoni të Veriut, organizatat islamike të ndihmuara nga rajoni arab dhe turk gjithashtu luajtën një rol të rëndësishëm në rrugën e ndjekur nga të rinjtë shqiptarë nga etnonacionalizmi te fondamentalistët islamikë.

Asgjë nuk do të ishte më e rrezikshme sesa fushata kundër myslimanëve në Austri për të cilën ekstremistët e djathtë kanë kërkuar me zë të lartë. Shembulli i radikalizimit të të rinjve shqiptarë nga Maqedonia e Veriut dhe Kosova konfirmon paralajmërimin nga shkencëtarja politike Nina Scholz në komentin e saj të zgjuar të mysafirëve (DER STANDARD) se fuqia dhe rrezikshmëria e ideologjisë së Islamit politik nuk duhet të nënvlerësohet. Rastësisht, shqiptarët në Austri nuk janë vetëm heterogjenë, por edhe mjaft të suksesshëm. Tre oficerë policie që ishin në veprim kundër vrasësit kanë rrënjë kosovare, dhe pronari i një prej restoranteve më të mira vjeneze është, për shembull, një migrant shqiptar nga Maqedonia e Veriut, djali i të cilit kohët e fundit është bërë Ministër i Mjedisit i Maqedonisë së Veriut.

Përktheu dhe përshtati: KDP 

Të fundit