E mërkurë, 12 Qershor, 2024

A PO I VJEN FUNDI PANDEMISË? VAKSINIMI MUND TË NISË QË NGA MUAJI I ARDHSHËM

Vaksina kundër koronavirusit, e prodhuar nga AstraZeneca, mund të jetë gati për përdorim në shkallë të gjerë që nga ky vit, tha kryeshefi ekzekutiv Pascal Soriot, duke hedhur poshtë raportet e vonesave dhe zvarritjeve të prodhimit, përcjell KDP raportimet e mediave britanike.

Pas një ndalimi gjatë verës, për shkak të efekteve anësore te një vullnetar i vaksinuar, prodhuesi i ilaçeve në Mbretërinë e Bashkuar është gati të zbulojë rezultatet e testit të vaksinës deri në fund të vitit.

Astra dhe Universiteti i Oksfordit po e mbajnë vaksinën në një gjendje të ngrirë për të ruajtur afatin e saj të përdorimit ndërsa presin rezultatet përfundimtare të testimeve masive.

“Në fund të ditës, ne ende nuk e dimë nëse vaksina funksionon,” tha Soriot në një intervistë të Televizionit Bloomberg, duke shtuar se mbeten shumë pyetje, të tilla si nëse do të tregojë rezultate për të gjithë dhe për sa kohë. “Ne do të shpresojmë që vaksinimet në shkallë të gjerë do të jenë të mundshme duke filluar në janar të vitit të ardhshëm – ndoshta edhe në dhjetor.”

Vërejtjet e Soriot vijnë një ditë pasi Kate Bingham, kryetare e Taskforcës së Vaksinave të Mbretërisë së Bashkuar, tha se vetëm 4 milion doza të vaksinës do të ishin në dispozicion deri në fund të vitit, shumë më pak se 30 milion që do të ishin gati deri në shtator. AstraZeneca tha se ka besim se mund të fillojë të furnizojë qindra miliona doza sapo të marrin leje.

Prodhuesi i ilaçeve në Mbretërinë e Bashkuar ka qenë në krye të përpjekjeve për të luftuar pandeminë dhe qëllimi i saj eksperimental mund të jetë një nga të parët që do të miratohet globalisht nëse është i suksesshëm. Astra dhe prodhuesit e ilaçeve Pfizer Inc. dhe Moderna Inc. të gjithë po kërkojnë të japin rezultatet thelbësore të testit në një vaksinë në javët e ardhshme, me mundësi para fundit të vitit.

Soriot tha se bota ka nevojë për disa vaksina dhe se studimet e Astra-s të kryera në Britani të Madhe dhe Brazil vazhduan të përparonin mirë edhe kur SH.B.A. pësoi një ndalesë. Është e mundur që Administrata Amerikane e Ushqimit dhe Barnave do të dëshirojë të presë për rezultatet e provës lokale përpara se të rishikojë produktin, tha ai.

FDA “mund të dëshirojë të presë për rezultatet e studimit të SHBA ose ata mund të rishikojnë programin tonë ndërkombëtar dhe të na japin një aprovim emergjent mbi atë bazë”, tha Soriot. “Do të varet nga rregullatorët në vendet individuale që të vendosin.”

Të fundit