E mërkurë, 12 Qershor, 2024

Joe Biden ka marrë më shumë vota se çdo kandidat presidencial në SHBA

Joe Biden është bërë kandidati presidencial që ka marrë më shumë vota në një zgjedhjet amerikane në gjithë historinë e tyre, megjithëse shumë fletë votimi që ende nuk janë numëruar.

Numri i tij aktual prej 69,759,833 e tejkalon rekordin e 69,498,516 votave të grumbulluara nga Barack Obama në 2008. Totali është tashmë 3.9 milionë më i lartë se numri i votave të siguruara nga Hillary Clinton në 2016 kur ajo fitoi votën popullore por humbi presidencën kundër Donald Trump.

Totali i deritanishëm i Trump, 67,160,663 vota, është gjithashtu më shumë sesa ai mori në 2016 dhe më shumë sesa Obama në 2012. Kjo e vendos Trumpin të tretin në listën e të gjitha kohërave.

Ky është një tregues se sa e lartë ka qenë pjesëmarrja në votime, pasi më shumë se 100 milionë amerikanë që kanë votuar me postë.

Pavarësisht nga arritja e Biden, gara mbetet shumë e ngushtë për shkak të sistemit të kolegjit elektoral. Të dy kampet thonë se ata besojnë se kandidati i tyre në fund të numërimit do të përfundojë në Shtëpinë e Bardhë. /Opinion.al

Të fundit